Διακοπές τέλος, η Τουρκία επιστρέφει στις προκλήσεις

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021 12:32 Διακοπές τέλος, η Τουρκία επιστρέφει στις προκλήσεις

Με αντιNAVTEX που βασίζεται στο παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, η Άγκυρα επιχειρεί να εμποδίσει έρευνες ανατολικά της Κρήτης, επιστρέφοντας στην τακτική των προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο

Επιστρέφει στην τακτική των προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία, με αντι-NAVTEX την οποία εξέδωσε στις 16 Σεπτεμβρίου, η υδρογραφική υπηρεσία της.

Η NAVTEX αυτή αποτελεί απάντηση στην ελληνική  που αφορά σε επιστημονικές έρευνες ανατολικά της Κρήτης του πλοίου NAUTICAL GEO, το οποίο έχει μισθωθεί από την κοινοπραξία κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού EAST MED.

Σύμφωνα με την τουρκική NAVTEX η ελληνική οδηγία προς ναυτιλομένους περιλαμβάνει περιοχή εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, "όπως έχει δηλωθεί στον ΟΗΕ, στις 18 Μαρίου 2020".

Πρόκειται για περιοχή που περιλαμβάνεται στο παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, που είχε συνάψει ο Ερντογάν με την κυβέρνηση Σάρατζ τον Δεκέμβριο του 2019.

Στο παρακάτω χάρτη που παρουσιάζει το militaire.gr, βλέπετε το χάρτη με την περιοχή των ερευνών του NAUTICAL GEO και ακριβώς από κάτω βλέπετε το χάρτη τον οποίο κατέθεσε η Τουρκία στον ΟΗΕ το  2020.

Διακοπές τέλος, η Τουρκία επιστρέφει στις προκλήσεις
 

Moratorium τέλος

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κατ' ιδίαν συνάντηση τον Ιούνιο με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το πέρας της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στην οποία, όπως ανέφεραν τότε κυβερνητικές πηγές:

Υπήρξε αμοιβαία κατανόηση ότι δεν μπορεί το 2021 να επαναληφθεί αυτό που έγινε το καλοκαίρι του 2020 με τους δύο στόλους στο Αιγαίο.

Συμφωνήθηκε η πρόωθηση της θετικής ατζέντας 25 σημείων που είχαν συμφωνήσει Φραγκογιάννης - Ονάλ, κυρίως για εμπορικά και οικονομικα θέματα.

Διαπιστώθηκε ότι εξακολουθουν βέβαια να υπάρχουν οι διαφορές σε σειρά θεμάτων με κύριο την ΑΟΖ

Μάλιστα, τότε ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι: “Θα είναι μία ήσυχη χρονιά εφέτος”, επιβεβαιώνοντας τη συμφωνία με Μητσοτάκη για θερινό moratorium στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση