Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρωσία - εκλογές: Η Google και η Apple αφαίρεσαν από τις πλατφόρμες τους εφαρμογή του Ναβάλνι

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021 16:53 Ρωσία - εκλογές: Η Google και η Apple αφαίρεσαν από τις πλατφόρμες τους εφαρμογή του Ναβάλνι

Τι καταγγέλλουν στενοί συνεργάτες του Ρώσου αντιπολιτευόμενου ακτιβιστή.

Google και Apple αφαίρεσαν από τις πλατφόρμες τους μια εφαρμογή «έξυπνης» ψηφοφορίας, την πρώτη ημέρα των βουλευτικών εκλογών στη Ρωσία, όπως καταγγέλλουν σύμμαχοι του φυλακισμένου Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι.

«Σήμερα στις 8 το πρωί ώρα Ρωσίας η Google και η Apple αφαίρεσαν από τα e-shop τους την εφαρμογή του Ναβάλνι. Δηλαδή υπέκυψαν στον εκβιασμό του Κρεμλίνου», έγραψε στον λογαριασμό του στο Telegram ο Λεονίντ Βολκόφ, ένας από τους στενούς συνεργάτες του Ναβάλνι.

«Η αφαίρεση της εφαρμογής του Ναβάλνι από πλατφόρμες είναι μια επαίσχυντη πράξη πολιτικής λογοκρισίας. Η αυταρχική ρωσική κυβέρνηση και η προπαγάνδα θα χαρούν» καταγγέλλει και ο Ιβάν Τζανόφ, διευθυντής της οργάνωσης του Ναβάλνι, Ταμείο κατά της Διαφθοράς, αναφερόμενος στη Google και την Apple.

«Όλο το ρωσικό κράτος και ακόμη και οι μεγάλες εταιρείες του διαδικτύου είναι εναντίον μας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα παραδώσουμε τα όπλα», τόνισε στο Telegram η ομάδα του Ναβάλνι.

Βουλευτικές εκλογές: Τρεις ημέρες θα διαρκέσει η διαδικασία

Σήμερα ξεκινά στη Ρωσία η ψηφοφορία για τις βουλευτικές εκλογές, η οποία θα διαρκέσει τρεις ημέρες. Περίπου 108 εκατομμύρια Ρώσοι καλούνται να εκλέξουν τους 450 βουλευτές της Δούμας -κάτω βουλή- και το κυβερνών κόμμα Ενωμένη Ρωσία αναμένεται να κερδίσει τις περισσότερες έδρες.

Οι σύμμαχοι του Ναβάλνι, ενός από τους πιο σφοδρούς επικριτές του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή για να οργανώσουν μια εκστρατεία ψηφοφορίας που θα επέφερε πλήγμα στο κόμμα Ενωμένη Ρωσία.

Όμως η Μόσχα ζήτησε νωρίτερα τον Σεπτέμβριο από την Apple και τη Google να αφαιρέσουν την εφαρμογή από τα διαδικτυακά τους καταστήματα, επισημαίνοντας ότι, αν δεν τον πράξουν, θα θεωρηθεί ανάμειξη στις βουλευτικές εκλογές.

Ο Ναβάλνι είχε καλέσει από τη φυλακή τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν «έξυπνα», στηρίζοντας τους υποψήφιους –συχνά κομμουνιστές– που θα έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν τους υποψήφιους της Ενωμένης Ρωσίας.

Η εφαρμογή επέτρεπε στους χρήστες της να μαθαίνουν ποιον υποψήφιο θα ήταν καλό να επιλέξουν στην εκλογική τους περιφέρεια προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

Πηγή: newsbeast.gr