Ιράν: Οι συνομιλίες με τις μεγάλες δυνάμεις για τη συμφωνία του πυρηνικού προγράμματος θα επαναληφθούν σε λίγες εβδομάδες

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021 20:34 Ιράν: Οι συνομιλίες με τις μεγάλες δυνάμεις για τη συμφωνία του πυρηνικού προγράμματος θα επαναληφθούν σε λίγες εβδομάδες

Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι οι συνομιλίες με τις μεγάλες δυνάμεις για την αναβίωση της συμφωνίας του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος του 2015 θα επαναληφθούν σε λίγες εβδομάδες, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

"Κάθε συνάντηση απαιτεί εκ των προτέρων συντονισμό και την προετοιμασία μιας ατζέντας. Όπως πρωτύτερα τονίστηκε, οι συνομιλίες της Βιένης θα επαναληφθούν σύντομα και τις επόμενες εβδομάδες", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, σύμφωνα με το IRNA.

Οι μεγάλες δυνάμεις πραγματοποίησαν έξι κύκλους έμμεσων συνομιλιών μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν στη Βιένη σε μια προσπάθεια να εξετάσουν πώς οι δύο χώρες μπορούν να επιστρέψουν στη συμμόρφωση με το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA), όπως ονομάζεται η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, από την οποία ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τη χώρα του το 2018.

Οι συνομιλίες της Βιένης αναβλήθηκαν τον Ιούνιο μετά την εκλογή του σκληροπυρηνικού Εμπραχίμ Ραϊσί στην προεδρία του Ιράν και την ανάληψη των καθηκόντων του τον Αύγουστο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, της Κίνας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ρωσίας -- χώρες που είναι συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας -- δεν θα συναντηθούν από κοινού με τον Ιρανό ομόλογό τους στα Ηνωμένα Έθνη αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν την επανάληψη των συνομιλιών, δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοσέπ Μπορέλ.

Ωστόσο ο Χατιμπζαντέχ δήλωσε ότι ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν θα έχει διμερείς συναντήσεις με τους υπουργούς αυτών των χωρών στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης στην οποία μετέχουν παγκόσμιοι ηγέτες. Η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και οι συνομιλίες της Βιένης θα είναι μεταξύ των κυρίων θεμάτων που θα τεθούν προς συζήτηση, μετέδωσε το IRNA.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν βρίσκεται στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα.

Ουδεμία συνάντηση έχει προγραμματιστεί με τον Αμερικανό ομόλογό του 'Αντονι Μπλίνκεν.

Παράλληλα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν δήλωσε: "Αναμφίβολα θα έχουμε μια συνεδρίαση της κοινής επιτροπής του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης, κατά τα φαινόμενα εντός της εβδομάδας". "Είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε ότι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας θα προσπαθήσουμε να δοθεί μια θετική ώθηση στην επανάληψη των συνομιλιών της Βιέννης για την επιστροφή του Ιράν και των ΗΠΑ στο JCPOA", πρόσθεσε. "Το θέμα είναι να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις" ώστε οι ΗΠΑ να αποτελέσουν εκ νέου συμβαλλόμενο μέρος της συμφωνίας και το Ιράν να επιστρέψει στην αυστηρή εφαρμογή της".

Προσαρμοσμένη αναζήτηση