Γαλλία: Πέθανε ο επιχειρηματίας Μπερνάρ Ταπί

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 03 Οκτωβρίου 2021 11:31 Γαλλία: Πέθανε ο επιχειρηματίας Μπερνάρ Ταπί
Σε ηλικία 78 ετών - Έδινε μάχη με τον καρκίνο  - Ήταν εμβληματικός πρόεδρος της Μαρσέιγ

Ο Γάλλος επιχειρηματίας και πρώην πολιτικός Μπερνάρ Ταπί απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών, μετέδωσε το δίκτυο BFM TV επικαλούμενο πηγές της οικογένειάς του. Ο πρώην πρόεδρος της Μαρσέιγ τη δεκαετία του '90, έδινε σκληρή μάχη με τον καρκίνο.

O Mπερνάρ Ροζέ Ταπί είχε ασχοληθεί με την υποκριτική και είχε εκλεγεί δύο φορές βουλευτής.

Γεννήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 1943, σε γαλλικό προάστιο των Παρισίων, στο 20ό διαμέρισμα. Ο πατέρας του, ο Ζαν Μπατίστ Ταπί ήταν εργάτης και η μητέρα του, Ρειμόντ Νοντό, νοσοκόμα.

Παρόλο που δεν είχε αριστοκρατική καταγωγή, κατάφερε να εμπλακεί με τις επιχειρήσεις και να γίνει διάσημος επιχειρηματίας που μεσουρανούσε στη δεκαετία του 1980.

Με τον Ταπί στην προεδρία της, η Μαρσέιγ κατέκτησε το Champions League το 1993, το οποίο μέχρι σήμερα είναι και το μοναδικό που η γαλλική ομάδα έχει πανηγυρίσει.

Το 2015 καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκισης, με έναν χρόνο χωρίς αναστολή, με 3 έτη απαγόρευσης του εκλέγεσθαι και χρηματικό πρόστιμο ύψους 20.000 φράγκων (περίπου 3.000 ευρώ), για εμπλοκή του σε υπόθεση στημάνων αγώνων. Έπειτα από προσφυγή κατά της απόφασης, τιμωρήθηκε με ποινή διετούς φυλάκισης, οι 8 μήνες χωρίς αναστολή.

Δείτε το βίντεο με την άνοδο και την πτώση του Μπερνάρ Ταπί στη Μαρσέιγ

To 2017 o πρώην πρόεδρος της Μαρσέιγ καταδικάστηκε να πληρώσει 404 εκατ. ευρώ. Ο Γάλλος επιχειρηματίας και πρώην υπουργός Μπερνάρ Ταπί καταδικάσθηκε τελεσίδικα να επιστρέψει τα 404 εκατ. ευρώ που του είχαν δοθεί, στο πλαίσιο ενός σκανδάλου στο οποίο έχει εμπλακεί από τον πρώην Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί μέχρι και η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Το εφετείο του Παρισιού είχε καταδικάσει τον 74χρονο Μπερνάρ Ταπί να επιστρέψει το σύνολο των ποσών. Στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης που κράτησε περισσότερο από 20 χρόνια, η Κριστίν Λαγκάρντ, τότε υπουργός Οικονομίας και σήμερα γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), κρίθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2016 ένοχη για «αμέλεια» από το Δικαστήριο της Δημοκρατίας. Ωστόσο δεν της επιβλήθηκε ποινή, γεγονός που προκάλεσε ζωηρές επικρίσεις.

Οι δικαστές διέταξαν, με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελίας του Παρισιού, στις 28 Ιουνίου του 2017, την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στον Μπερνάρ Ταπί. Ο 70χρονος, πρώην υπουργός επί προεδρίας του Φρανσουά Μιτεράν, πρώην ποδοσφαιρικός παράγοντας, κατηγορούνταν στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση διαιτησίας στην πολυετή διένεξη με το γαλλικό κράτος για την πώληση από την Credit Lyonnais των μετοχών που κατείχε στην εταιρεία Adidas. Ο Μπερνάρ Ταπί υποστήριζε επί σειρά ετών ότι η πώληση έπληξε τα συμφέροντά του διότι υποτιμήθηκε η πραγματική αξία της εταιρείας. Η απόφαση της διαιτησίας στην οποία παρέπεμψε την υπόθεση η Κριστίν Λαγκάρντ το 2007, ως υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Νικολά Σαρκοζί, απέφερε στον Ταπί 403 εκατομμύρια ευρώ. Στα τέλη του 2017 έγινε γνωστο πως ο Μπερνάρ Ταπί πάσχει από καρκίνο στομάχου.

πηγή: protothema.gr
 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση