Αφγανιστάν: Διμερείς επαφές Αμερικανών - Ταλιμπάν στη Ντόχα του Κατάρ, το Σαββατοκύριακο

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 09 Οκτωβρίου 2021 14:46 Αφγανιστάν: Διμερείς επαφές Αμερικανών - Ταλιμπάν στη Ντόχα του Κατάρ, το Σαββατοκύριακο

Ξεκινούν οι πρώτες διμερείς επαφές μεταξύ Αμερικανών αξιωματούχων της Κυβέρνησης Μπάϊντετ και της Ηγεσίας των Ταλιμπάν, μετά την κατάληψη του Αφγανιστάν

Ιστορική μέρα σήμερα για τη Μέση Ανατολή στο Κατάρ. Σήμερα, Σάββατο, ξεκινούν οι πρώτες διμερείς επαφές μεταξύ Αμερικανών αξιωματούχων της Κυβέρνησης Μπάϊντετ και της Ηγεσίας των Ταλιμπάν, μετά την κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ισλαμιστές μαχητές στα μέσα του περασμένου Αυγούστου και την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ και των Συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ, από την Καμπούλ.

Βασικός σκοπός των συνομιλιών των δύο πλευρών, είναι η διασφάλιση της ελεύθερης αποχώρησης από την πολύπαθη χώρα της Μέσης Ανατολής, για όλους Αμερικανούς και άλλους ξένους υπηκόους, καθώς και Αφγανούς , πρώην συνεργάτες των Δυτικών Δυνάμεων ή αντιφρονούντων στο Θεοκρατικό καθεστώς των Ταλιμπάν, οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στην χώρα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπ του Στέϊτ Ντιπάρτμεν Νικ Πράϊς, από την αποχώρηση των τελευταίων Αμερικανών στρατιωτών από την Καμπούλ, στις 31 Αυγούστου, συνολικά 105 Αμερικανοί και 95 άλλοι κάτοχοι πράσινης κάρτας, έχουν αποχωρήσει από το Αφγανιστάν με ναυλωμένες πτήσεις από την Κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ οι αναχωρήσεις "πάγωσαν" τις τελευταίες ημέρες, για άγνωστο λόγο.

Σκοπός των διαπραγματεύσεων των Αμερικανών με την ηγεσία των Ταλιμπάν στη Ντόχα του Κατάρ, αυτό το Σαββατοκύριακο, είναι να συνεχιστεί απρόσκοπτα και χωρίς εμπόδια από το Καθεστώς, η αποχώρηση των ξένων υπηκόων από την Καμπούλ.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των Ταλιμπάν, σκοπεύουν να επαναφέρουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το "ξεπάγωμα" των κρατικών τραπεζικών καταθέσεων σε τράπεζες του εξωτερικού, καθώς και της οικονομικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν, προκειμένου ν΄ αντιμετωπιστεί η μεγάλη οικονομική και ανθρωπιστική κρίση, που πλήττει τους τελευταίους μήνες τους κατοίκους της βασανισμένης από τους πολέμους, χώρας.

Πηγή: guardian.co.uk

Προσαρμοσμένη αναζήτηση