Κιμ Γιονγκ Ουν: Ναρκωτικά, όπλα και δολοφονίες- Απίστευτες αποκαλύψεις από πρώην κατάσκοπό του

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2021 21:15 Κιμ Γιονγκ Ουν: Ναρκωτικά, όπλα και δολοφονίες- Απίστευτες αποκαλύψεις από πρώην κατάσκοπό του

Ο "Κιμ" πέρασε 30 χρόνια δουλεύοντας στην πρώτη γραμμή των κατασκοπευτικών οργανισμών της Βόρειας Κορέας

Φόρεσε σκούρα γυαλιά για την κάμερα και μόνο δύο δημοσιογράφοι του BBC γνωρίζουν το πραγματικό όνομα του "Κιμ", ο οποίος πέρασε 30 χρόνια δουλεύοντας στην πρώτη γραμμή των κατασκοπευτικών υπηρεσιών της Βόρειας Κορέας.

Οι υπηρεσίες ήταν τα "μάτια, τα αυτιά και ο εγκέφαλος του Ανώτατου Ηγέτη", λέει και ισχυρίζεται ότι κράτησε τα μυστικά της χώρας, έστειλε δολοφόνους να σκοτώσουν τους επικριτές και έφτιαξε ένα παράνομο εργαστήριο ναρκωτικών για να βοηθήσει στη συγκέντρωση "επαναστατικών" κεφαλαίων.

Τώρα, ο πρώην συνταγματάρχης αποφάσισε να πει την ιστορία του στο BBC και είναι η πρώτη φορά που ένας ανώτερος αξιωματικός από την Πιονγκγιάνγκ δίνει συνέντευξη σε μεγάλο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό.

Ο Κιμ ήταν ο "πιο κόκκινος από το κόκκινο", λέει σε μια αποκλειστική συνέντευξη. "Πιστός κομμουνιστής, υπηρέτης. Αλλά ο βαθμός και η πίστη δεν εγγυώνται την ασφάλειά σου στη Βόρεια Κορέα", αναφέρει το BBC. Έπρεπε να φύγει το 2014 καθώς φοβόταν για τη ζωή το και έκτοτε ζει στη Σεούλ όπου εργάζεται για νοτιοκορεατικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Απεικονίζει μια ηγεσία της Βόρειας Κορέας που απελπισμένα ψάχνει για να κερδίσει χρήματα με κάθε δυνατό τρόπο, από ναρκωτικά έως πωλήσεις όπλων στη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Μιλά για τη στρατηγική πίσω από τις αποφάσεις που λαμβάνονται στην Πιονγκγιάνγκ, τις επιθέσεις του καθεστώτος στη Νότια Κορέα και ισχυρίζεται ότι τα μυστικοπαθή κατασκοπευτικά δίκτυα στον κυβερνοχώρο μπορούν να φτάσουν σε όλο τον κόσμο.

Το BBC δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τους ισχυρισμούς του, αλλά κατάφερε να επαληθεύσει την ταυτότητά του και, όπου είναι δυνατόν, βρήκε επιβεβαιωτικά στοιχεία για τους ισχυρισμούς του.

 

1
Η "ομάδα τρομοκρατίας"

Τα τελευταία χρόνια του Κιμ στην κορυφαία μονάδα πληροφοριών της Βόρειας Κορέας προσφέρουν μια εικόνα για την πρώιμη καριέρα του σημερινού ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν. Ζωγραφίζει μια εικόνα ενός νεαρού άνδρα που θέλει να αποδείξει ότι είναι "πολεμιστής".

Η Βόρεια Κορέα δημιούργησε μια νέα υπηρεσία κατασκοπείας που ονομάζεται Γενικό Γραφείο Αναγνώρισης το 2009, την ώρα που ο Κιμ Γιονγκ Ουν ετοιμαζόταν να διαδεχθεί τον πατέρα του, ο οποίος είχε υποστεί εγκεφαλικό. Επικεφαλής του γραφείου ήταν ο Κιμ Γιονγκ-τσολ, ο οποίος παραμένει ένας από τους πιο αξιόπιστους βοηθούς του Βορειοκορεάτη ηγέτη.

Ο συνταγματάρχης είπε ότι τον Μάιο του 2009, ήρθε μια εντολή για τη δημιουργία μιας "ειδικής ομάδας τρομοκρατίας" για τη δολοφονία ενός πρώην αξιωματούχου της Βόρειας Κορέας που είχε αποστατήσει στον Νότο.

"Για τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ήταν μια πράξη που ικανοποίησε τον ανώτατο ηγέτη (τον πατέρα του)", λέει ο κ. Κιμ.

1

"Μια "Ομάδα Τρομοκρατίας" δημιουργήθηκε για να δολοφονήσει τον Hwang Jang-yop. Εγώ προσωπικά σκηνοθέτησα και πραγματοποίησα το έργο", όπως είπε.

Ο "κατάσκοπος στο μπλε σπίτι"

Ο Κιμ λέει ότι μία από τις ευθύνες του στον Βορρά ήταν η ανάπτυξη στρατηγικών για την αντιμετώπιση της Νότιας Κορέας. Ο στόχος ήταν η "πολιτική υποτέλεια". Αυτό περιελάμβανε μάτια και αυτιά στο έδαφος. "Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου οδήγησα κατασκόπους να πάνε στη Νότια Κορέα και έκανα επιχειρησιακές αποστολές μέσω αυτών. Πολλές περιπτώσεις", ισχυρίζεται.

Μάλιστα, δίνει ένα ενδιαφέρον παράδειγμα.

"Υπήρχε μια περίπτωση όπου ένας Βορειοκορεάτης πράκτορας είχε αποσταλεί και εργαζόταν στο Προεδρικό Γραφείο στη Νότια Κορέα και επέστρεψε στη Βόρεια Κορέα με ασφάλεια. Αυτό ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Αφού εργάστηκε στον "Μπλε Οίκο" (Προεδρικό Γραφείο της Νότιας Κορέας) για πέντε έως έξι χρόνια, επέστρεψε με ασφάλεια και εργάστηκε στο Γραφείο Διασύνδεσης 314 του Εργατικού Κόμματος.

"Μπορώ να σας πω ότι οι βορειοκορεάτες λειτουργοί διαδραματίζουν ενεργό ρόλο σε διάφορες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών καθώς και σε σημαντικά ιδρύματα στη Νότια Κορέα". Το BBC ωστόσο δεν είχε τρόπο να επαληθεύσει αυτόν τον ισχυρισμό.

1
Νέες τεχνολογίες για συλλογή πληροφοριών

Η Βόρεια Κορέα μπορεί να είναι μία από τις φτωχότερες και πιο απομονωμένες χώρες του κόσμου, αλλά προηγούμενοι αποστάτες είχαν προειδοποιήσει ότι η Πιονγκγιάνγκ δημιούργησε έναν στρατό από 6.000 εξειδικευμένους χάκερ.

Σύμφωνα με τον Κιμ, ο προηγούμενος ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Kim Jong-il, διέταξε την εκπαίδευση νέου προσωπικού τη δεκαετία του 1980 "για να προετοιμαστούν για τον κυβερνοπόλεμο".

"Το Πανεπιστήμιο Moranbong θα επέλεγε τους πιο λαμπρούς μαθητές από όλη τη χώρα και θα τους έδινε έξι χρόνια ειδικής εκπαίδευσης", λέει.

Βρετανοί αξιωματούχοι ασφαλείας πιστεύουν ότι μια μονάδα της Βόρειας Κορέας γνωστή ως η ομάδα Lazarus ήταν πίσω από μια κυβερνοεπίθεση που κατέστρεψε τμήματα του NHS και άλλων οργανώσεων σε όλο τον κόσμο το 2017. Η ίδια ομάδα πιστεύεται ότι είχε στοχεύσει τη Sony Pictures σε ένα υψηλού κύρους χάκα το 2014.

Ο Kim λέει ότι το γραφείο ήταν γνωστό ως το Γραφείο Διασύνδεσης 414. "Εσωτερικά, το ονομάσαμε" Κέντρο Πληροφόρησης του Κιμ Γιονγκ-Ιλ ". Ισχυρίζεται ότι είχε απευθείας τηλεφωνική γραμμή προς τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας.

"Οι άνθρωποι λένε ότι αυτοί οι πράκτορες βρίσκονται στην Κίνα, τη Ρωσία και τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, αλλά λειτουργούν και στην ίδια τη Βόρεια Κορέα. Το γραφείο διασφαλίζει επίσης την επικοινωνία μεταξύ βορειοκορεατικών πρακτόρων κατασκοπίας".

"Ναρκωτικά για δολάρια"

Όπως γραφει το BBC, ο Κιμ Γιονγκ Ουν ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η χώρα αντιμετωπίζει για άλλη μια φορά μια "κρίση" και τον Απρίλιο κάλεσε τον λαό του να προετοιμαστεί για μια ακόμη "επίπονη πορεία" - μια φράση που περιγράφει έναν καταστροφικό λιμό στη δεκαετία του 1990, υπό τον Κιμ. Jong-il.

Τότε, ο "Κιμ" ήταν στο Τμήμα Επιχειρήσεων και του δόθηκε εντολή να συγκεντρώσει "επαναστατικά κεφάλαια" για τον Ανώτατο Ηγέτη. Αυτό, λέει, σήμαινε διακίνηση παράνομων ναρκωτικών στη Βόρεια Κορέα του Kim Jong-il.

"Εκείνη την περίοδο, το Επιχειρησιακό Τμήμα είχε ξεμείνει από επαναστατικά κονδύλια για τον Ανώτατο Ηγέτη. Αφού μου ανατέθηκε στο έργο, έφερα τρεις αλλοδαπούς από το εξωτερικό στη Βόρεια Κορέα, έχτισα μια βάση παραγωγής στο κέντρο εκπαίδευσης του γραφείου συνδέσμων του Εργατικού Κόμματος 715 και παρήγαγα ναρκωτικά.

"Έφτιαξα ICE. Τότε πλέον μπορούσαμε να το εξαργυρώσουμε σε δολάρια για να το παρουσιάσουμε στον Kim Jong-il."

Τα χρήματα των ναρκωτικών μετατράπηκε σε μετρητά για τους ανθρώπους; Ο Κιμ είναι αφοπλιστικός.

"Για να σας βοηθήσουμε να καταλάβετε, όλα τα χρήματα στη Βόρεια Κορέα ανήκουν στον Βορειοκορεάτη ηγέτη", λέει. "Με αυτά τα χρήματα, έφτιαχνε βίλες, αγόραζε αυτοκίνητα, αγόραζε τρόφιμα, έπαιρνε ρούχα και απολάμβανε πολυτέλειες".

Μια άλλη πηγή εισοδήματος, σύμφωνα με τον Κιμ, προήλθε από τις παράνομες πωλήσεις όπλων στο Ιράν, τις οποίες διαχειρίζεται το Τμήμα Επιχειρήσεων.

"Υπήρχαν ειδικά υποβρύχια. Η Βόρεια Κορέα ήταν πολύ καλή στο να κατασκευάζει εξοπλισμό αιχμής όπως αυτό", λέει. Οι συμφωνίες όπλων της Βόρειας Κορέας με το Ιράν ήταν ανοιχτό μυστικό από τη δεκαετία του 1980 και περιλάμβαναν ακόμη και βαλλιστικούς πυραύλους, σύμφωνα με τον καθηγητή Αντρέι Λάνκοφ, μία από τις κορυφαίες αρχές στον κόσμο για τη Βόρεια Κορέα.

Σύμφωνα με τον Κιμ, η Πιονγκγιάνγκ πούλησε επίσης όπλα και τεχνολογία σε χώρες που πολεμούσαν μακρούς εμφύλιους πολέμους. Τα τελευταία χρόνια, τα Ηνωμένα Έθνη κατηγόρησαν τη Βόρεια Κορέα για προμήθεια όπλων στη Συρία, τη Μιανμάρ, τη Λιβύη και το Σουδάν.

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι τα όπλα που αναπτύχθηκαν στην Πιονγκγιάνγκ θα μπορούσαν να καταλήξουν σε πολλές ταραγμένες γωνιές του κόσμου.

1
"Ένας πιστός υπηρέτης προδόθηκε"

Ο Κιμ έκανε μια προνομιακή ζωή στη Βόρεια Κορέα. Ισχυρίζεται ότι του δόθηκε η χρήση ενός αυτοκινήτου Mercedes-Benz από τη θεία του Κιμ Γιονγκ Ουν και του επέτρεψαν να ταξιδέψει ελεύθερα στο εξωτερικό για να συγκεντρώσει χρήματα για τον Βορειοκορεάτη ηγέτη. Λέει ότι πούλησε σπάνια μέταλλα και άνθρακα για να συγκεντρώσει εκατομμύρια σε μετρητά, τα οποία θα μεταφέρονταν στη χώρα με μια βαλίτσα.

Οι ισχυρές πολιτικές σχέσεις του Κιμ μέσω γάμου του επέτρεψαν να κινηθεί μεταξύ διαφορετικών υπηρεσιών πληροφοριών, λέει. Όμως, οι ίδιες αυτές συνδέσεις έθεσαν επίσης αυτόν και την οικογένειά του σε κίνδυνο.

Λίγο καιρό μετά την άνοδο στον πολιτικό θρόνο το 2011, ο Κιμ Γιονγκ Ουν αποφάσισε να καθαρίσει όσους θεωρούσε ως απειλή, συμπεριλαμβανομένου του θείου του, Τζανγκ Σονγκ Ταχ. Υπήρχαν από καιρό προτάσεις ότι ο κ. Jang ήταν ο de facto ηγέτης της Βόρειας Κορέας, καθώς η υγεία του Kim Jong-il εξασθένησε.

Σύμφωνα με τον Κιμ, το όνομα του Jang Song-thaek είχε γίνει πιο διαδεδομένο από αυτό του KΚιμ Γιονγκ Ουν. "Τότε ένιωσα ότι ο Jang Song-thaek δεν θα διαρκέσει πολύ. Ένιωσα ότι θα εξοριστεί στην εξοχή", λέει.

Την ίδια περίοδο τα κρατικά ΜΜΕ της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσαν τον Δεκέμβριο του 2013 ότι ο κ. Τζανγκ είχε εκτελεστεί.

"Έμεινα έκπληκτος, ήταν ένα θανατηφόρο χτύπημα και τρόμαξα", λέει ο Kim. "Αμέσως ένιωσα έναν κίνδυνο για τη ζωή μου. Ήξερα ότι δεν μπορούσα να υπάρχω πλέον στη Βόρεια Κορέα".

Ο Κιμ ήταν ήδη στο εξωτερικό όταν διάβασε για την εκτέλεση σε μια εφημερίδα και τότε ήταν που αποφάσισε να φτιάξει ένα σχέδιο διαφυγής με την οικογένειά του στη Νότια Κορέα.

1
Γιατί αποφάσισε να μιλήσει τώρα

"Αυτό είναι το μόνο καθήκον που μπορώ να κάνω", λέει. "Θα είμαι πιο ενεργός στο εξής για να απελευθερώσω τους αδελφούς μου στον Βορρά από τα χέρια της δικτατορίας για να απολαύσουν την πραγματική ελευθερία" όπως σημειώνει και προειδοποιεί: "Έχουν περάσει χρόνια από τότε που ήρθα εδώ, αλλά η Βόρεια Κορέα δεν έχει αλλάξει καθόλου. Η στρατηγική που δημιουργήσαμε συνεχίζεται. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι η Βόρεια Κορέα δεν έχει αλλάξει ούτε κατά 0,01%."

Πηγή: BBC

Προσαρμοσμένη αναζήτηση