Καλίν: "Κλείδωσε" η συνάντηση Ερντογάν - Μπάιντεν στη Σύνοδο των G20

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2021 21:56 Καλίν: "Κλείδωσε" η συνάντηση Ερντογάν - Μπάιντεν στη Σύνοδο των G20

Ο Καλίν είπε ότι η Τουρκία ενδέχεται να επεκτείνει τον στόλο των F-16 και να εκσυγχρονίσει τα ήδη υπάρχοντα με τα χρήματα που έχει πληρώσει για τα F-35.

Το ενδιαφέρον της Άγκυρας για αγορά επιπλέον μαχητικών αεροσκαφών F-16 και εκσυγχρονισμό παλαιότερων εκδόσεων, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος δήλωσε ότι θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ Ερντογάν - Μπάιντεν στη Σύνοδο Κορυφής των G20, όπως είχε ανακοινωθεί.

Πέραν του Καραμπάχ που θα είναι βασικό θέμα της συνάντησής τους ο Καλίν είπε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Milliyet ότι "θα συζητηθούν επίσης θέματα που αφορούν το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Ιράκ, την περιοχή του Καυκάσου και το Καραμπάχ, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στη Λιβύη, τη Μεσόγειο και άλλες περιοχές, καθώς και άλλα παγκόσμια προβλήματα".

Ο τουρκικός στόλος των F-16 μετά το "πάγωμα" των F-35

Ο Καλίν σημείωσε ότι η Τουρκία ενδέχεται να επεκτείνει τον στόλο των F-16 και να εκσυγχρονίσει τα υπάρχοντα F-16 με τα χρήματα που έχει ήδη πληρώσει για τα F-35. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ερντογάν που έκανε δηλώσεις στην εφημερίδα Milliyet, η Τουρκία θα λάβει την τελική απόφαση αφού μάθει τους όρους από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, η Άγκυρα έχει ήδη υποβάλει επίσημο αίτημα για την αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 Βlock-70 στην αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin και ζητεί τον εκσυγχρονισμό 80 F-16 παλαιότερων εκδόσεων, σε μια προσπάθεια αναβάθμισης της πολεμικής αεροπορίας της μετά την αποβολή της από το πρόγραμμα των F-35.

Ο Καλίν ανέφερε πως πρώτη επιλογή αποτελεί η παραλαβή των F-35. "Αν ξεπεράσουμε την κρίση με τις ΗΠΑ, η Τουρκία θα ενταχθεί πάλι στο πρόγραμμα και θα τα παραλάβουμε. Αν όμως δεν συμβεί αυτό θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε εναλλακτικές λύσεις".

Ο ίδιος εξέφρασε την ευχή "οι ΗΠΑ σύντομα να σταματήσουν αυτό το λάθος, όμως αν δεν αλλάξουν άποψη υπάρχουν τα 1,4 δισ. δολάρια τα οποία πληρώσαμε. Αυτά είναι δικά μας χρήματα και πρέπει να δούμε την ορθή χρήση τους".

"Τα ρητά ή σιωπηρά εμπάργκο κατά της Τουρκίας δεν έχουν πλέον το προηγούμενο αποτέλεσμα. Εάν κάποιος σκέφτεται να τιμωρήσει την Τουρκία με αυτούς τους τρόπους, είναι απαραίτητο να του υπενθυμίσει ότι αυτή είναι μια μάταιη ιδέα και άχρηστη επιδίωξη", τόνισε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου.

Πηγή: capital.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση