ΗΠΑ: Αστυνομικός κυνήγησε και σκότωσε μαύρο άνδρα μέσα σε σούπερ μάρκετ

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2021 10:59 ΗΠΑ: Αστυνομικός κυνήγησε και σκότωσε μαύρο άνδρα μέσα σε σούπερ μάρκετ

Να αποδοθεί δικαιοσύνη ζητά η οικογένεια ενός μαύρου άνδρα που έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικού στη διάρκεια επέμβασης της αστυνομίας σε ένα σούπερ μάρκετ στις 6 Οκτωβρίου στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης των ΗΠΑ, μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο με το περιστατικό από τις αρχές.

Δύο αστυνομικοί επενέβησαν το βράδυ εκείνης της ημέρας σε ένα σούπερ μάρκετ, μετά από καταγγελία για ληστεία. Ένας εξ αυτών πυροβόλησε τον 24χρονο Σίμραν Γκόρντον, και τα δύο βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα, έχουν τραβηχτεί από τις κάμερες που έφεραν πάνω τους οι δύο αστυνομικοί, όπως έχουν πάνω τους τα όργανα της τάξης στις ΗΠΑ.

Στο πρώτο βίντεο φαίνεται ο ένας αστυνομικός να εισέρχεται στο κατάστημα, να τραβά το όπλο του και στη συνέχεια να ζητά από τον Γκόρντον να βγάλει τα χέρια του από τις τσέπες. Ο αστυνομικός τον πλησιάζει και επιμένει. Ο Γκόρντον αρχίζει να τρέχει στους διαδρόμους του σούπερ μάρκετ και ο αστυνομικός τον ακολουθεί. Όταν τον πιάνει η εικόνα από το βίντεο δεν είναι πια τόσο καθαρή, διότι ο αστυνομικός κουνιέται πολύ, όμως ακούγονται πολλοί πυροβολισμοί σε κοντινή απόσταση.

«Πέτα το όπλο, πέτα το όπλο!», φωνάζει ο αστυνομικός στον Γκόρντον ο οποίος βρίσκεται στο έδαφος, προφανώς τραυματισμένος.

Στο άλλο βίντεο η άλλη αστυνομικός φτάνει στο σημείο που βρίσκεται ο Γκόρντον την ώρα που κείτεται ήδη στο έδαφος, βογκώντας από τον πόνο. Με το πόδι της φαίνεται να σπρώχνει ένα αντικείμενο από το χέρι του και στη συνέχεια ακούγεται να λέει: «το έχω».

Η γενική εισαγγελέας της πολιτείας της Νέας Υόρκης, η Λετίσια Τζέιμς, διαβεβαίωσε χθες, Τετάρτη, ότι η δημοσιοποίηση των βίντεο αυτών «δεν ισοδυναμεί με την έκφραση οποιασδήποτε άποψης για την ενοχή ή την αθωότητα καμίας από τις πλευρές».

Η αστυνομία του Ρότσεστερ έδωσε την Τρίτη μια εκδοχή του βίντεο με υπότιτλους, στην οποία τονίζει ότι ο Γκόρντον ήταν οπλισμένος και πυροβόλησε πρώτος.

Ωστόσο πολλά μέλη της οικογένειάς του δήλωσαν σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι δεν πιστεύουν αυτή την εκδοχή. «Δεν επρόκειτο για ανταλλαγή πυρών. Δεν ήταν ένα περιστατικό με πυροβολισμούς. Ήταν απλώς ένας φόνος», δήλωσε ο θείος του Σίμραν, ο Λίντον Γκόρντον.

Από την πλευρά του ο δικηγόρος της οικογένειας Γιούσεφ Τάχα εκτίμησε ότι η δημοσιοποίηση των βίντεο «μας δημιουργεί περισσότερα ερωτήματα, αντί να δίνει απαντήσεις».

«Ζητάμε από το γραφείο της γενικής εισαγγελέα να διεξαγάγει ολοκληρωμένη και διαφανή έρευνα για τον θάνατό του (…) Θα εξακολουθήσουμε να ζητάμε δικαιοσύνη για τον Σίμραν και την οικογένειά του», πρόσθεσε ο Τάχα.

Το 2020 στο Ρότσεστερ είχαν ξεσπάσει διαδηλώσεις μετά τον θάνατο του Ντάνιελ Προυντ, ενός άλλου μαύρου άνδρα ο οποίος πέθανε μετά τη βίαιη σύλληψή του από την αστυνομία.

Η αστυνομία έβαλε χειροπέδες και μια κουκούλα στο κεφάλι του 41χρονου Προυντ αφού τον συνέλαβε στον δρόμο την ώρα που αυτός είχε πάθει ψυχωσικό επεισόδιο. Ένας αστυνομικός πίεζε με τα χέρια του την κουκούλα και ο Προυντ έχασε τις αισθήσεις του. Πέθανε μία εβδομάδα αργότερα στο νοσοκομείο χωρίς ποτέ να συνέλθει από το κώμα στο οποίο είχε πέσει.

Σύμφωνα με τη νεκροτομή, ο Προυντ πέθανε από «ασφυξία που υπέστη από την άσκηση βίας», όμως σώμα ενόρκων αποφάσισε να μην απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον των αστυνομικών που τον συνέλαβαν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση