Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πόλεμος στη Συρία: Πατέρας και γιος σε μία φωτογραφία με συγκλονιστική ιστορία

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2021 17:43 Πόλεμος στη Συρία: Πατέρας και γιος σε μία φωτογραφία με συγκλονιστική ιστορία Φωτογραφία αρχείου: Reuters

Εκατοντάδες είναι οι εικόνες από τον πολυετή πόλεμο στη Συρία, που έχουν σοκάρει, έχουν συγκινήσει, έχουν συγκλονίσει.

Ο Τούρκος φωτογράφος, Μεχμέτ Ασλάν, βράβευτηκε στα Siena International Photo Awards (SIPA) του 2021, με τη φωτογραφία του «Hardship of Life», και μοιράστηκε με την παγκόσμια κοινότητα άλλο ένα στιγμιότυπο – γροθιά στο στομάχι, που τραβήχτηκε στην τουρκική επαρχία Hatay, στα σύνορα με τη Συρία.

Ένας πατέρας που έχει χάσει το δεξί του πόδι, στηρίζεται σε πατερίτσες και κρατάει ψηλά στα χέρια του το γιο του, ο οποίος γεννήθηκε χωρίς άνω και κάτω άκρα, εξαιτίας συγγενούς διαταραχής που προκλήθηκε από τα φάρμακα που έπρεπε να πάρει η μητέρα του, όταν αρρώστησε, έπειτα από την απελευθέρωση τοξικών αερίων, κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία.

«Ιστορία της φωτογραφίας: Ενώ ψωνίζει στην αγορά στη Συρία, ο Μουνζίρ χάνει το δεξί του πόδι λόγω μιας βόμβας που πέφτει. Η σύζυγός του, Ζεϊνέπ, η οποία ήταν έγκυος εκείνη την ώρα, εισπνέει το αέριο σαρίν (νεύρων) που απελευθερώθηκε. Ο Μουσταφά, που ήρθε στον κόσμο, ανοίγει τα μάτια του, χωρίς κανένα άκρο, με την επίδραση του αερίου σαρίν. Θα χρειαστεί στο μέλλον προσθετικά μέλη, αλλά δυστυχώς δεν είναι ακόμα διαθέσιμα στην Τουρκία», γράφει ο φωτογράφος.