Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσαβούσογλου σε Ερντογάν: «Αν απελάσεις τους ξένους πρέσβεις θα παραιτηθώ»

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2021 14:15 Τσαβούσογλου σε Ερντογάν: «Αν απελάσεις τους ξένους πρέσβεις θα παραιτηθώ»

Σύννεφα στις σχέσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον υπουργό των εξωτερικών του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου έφερε η απόφαση του Σουλτάνου να απελάσει 10 ξένους πρέσβεις με αφορμή την υπόθεση του προφυλακισμένου εδώ και 4 χρόνια Οσμάν Καβαλά. 

Σύμφωνα με την τουρκική έκδοση της Deutsche Welle ο Τσαβούσογλου έφτασε στο σημείο να απειλήσει να παραιτηθεί από την θέση του. 

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ο Τσαβούσογλου, από την Νότια Κορέα όπου βρισκόταν ακούγοντας τις απειλές του Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε στον Τούρκο πρόεδρο να καθυστερήσει τις αποφάσεις του έως τη Δευτέρα που θα είχαν υπουργικό συμβούλιο.

«Εάν οι πρέσβεις χαρακτηριστούν persona non grata, θα αναγκαστώ να αφήσω το υπουργείο», είπε ο Τσαβούσογλου στον Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος του απάντησε ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι για αυτό, σύμφωνα πάντα με την DW.

Οι πρέσβεις των 10 χωρών είχαν εκδώσει κοινή δήλωση για το θέμα του Οσμάν Καβαλά στις 18 Οκτωβρίου αναφέροντας: «λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το θέμα, καλούμε την Τουρκία να εξασφαλίσει την άμεση απελευθέρωση του».