Οργή Άγκυρας κατά DW που αποκάλυψε ότι ο Τσαβούσογλου απείλησε να παραιτηθεί για τους 10 πρέσβεις

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2021 19:08 Οργή Άγκυρας κατά DW που αποκάλυψε ότι ο Τσαβούσογλου απείλησε να παραιτηθεί για τους 10 πρέσβεις

Ο Επικεφαλής Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, κατηγορεί την Deutsche Welle ότι δηλητηριάζει τις σχέσεις της Γερμανίας με την Τουρκία.

Για ψευδείς ειδήσεις κατηγόρησε ο Επικεφαλής Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν την Deutsche Welle, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση μετά από δημοσίευμα που αποκαλύπτει ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απείλησε με παραίτηση τον Ταγίπ Ερντογάν όταν του είπε ότι θα κηρύξει ανεπιθύμητους (persona non grata) δέκα δυτικούς πρέσβεις.

Ο Αλτούν, μάλιστα, με ανάρτησή του στο twitter εγκαλεί την DW πως δηλητηριάζει τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Γερμανία.

"Ο υπουργός Εξωτερικών μας διέψευσε χθες το βράδυ αυτή τη δήθεν είδηση. Ωστόσο εσείς επιμένετε σε αυτό το ψέμα. Εάν ο στόχος σας είναι η ενημέρωση, θα ανακαλούσατε αυτή την λεγόμενη είδηση και θα ζητούσατε συγγνώμη. Δεν κατασκευάζεται μόνο ‘’ψευδείς ειδήσεις’’, αλλά επίσης δηλητηριάζετε τις σχέσεις Τουρκίας - Γερμανίας", έγραψε.

 

 

Το δημοσίευμα της Deutsche Welle για την απειλή παραίτησης του Τσαβούσογλου

Η τουρκική έκδοση της Deutsche Welle σημειώνει σε δημοσίευμά της ότι ο Τσαβούσογλου, που βρισκόταν στη Νότια Κορέα το Σάββατο όταν ο Ερντογάν έκανε την επίμαχη δήλωση για απέλαση των 10 πρέσβεων, φέρεται να ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο να καθυστερήσει τις αποφάσεις του έως τη Δευτέρα, οπότε και θα είχαν την ευκαιρία να το συζητήσουν πρόσωπο με πρόσωπο κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σημειώνεται ότι η απειλή Ερντογάν αφορούσε τη στάση που κράτησαν οι πρέσβεις στην υπόθεση του ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά, ζητώντας την απελευθέρωσή του.

"Εάν οι πρέσβεις χαρακτηριστούν persona non grata, θα αναγκαστώ να αφήσω το υπουργείο", είπε ο Τσαβούσογλου στον Ερντογάν, μετέδωσε η Deutsche Welle.

"Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό" απάντησε ο Ερντογάν.

Για το θέμα των δέκα πρέσβεων υπήρξαν επίσης παρεμβάσεις από μέλη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), τα οποία προειδοποίησαν για τις συνέπειες που θα είχε η απόφαση αυτή στις διπλωματικές σχέσεις της Τουρκίας με χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, η Γαλλία και ο Καναδάς.

Υποχώρηση Ερντογάν: Οι δέκα δυτικοί πρέσβεις παραμένουν τελικά στην Άγκυρα

Υπενθυμίζεται ότι οι πρέσβεις των 10 χωρών είχαν εκδώσει κοινή δήλωση για το θέμα του Καβαλά στις 18 Οκτωβρίου αναφέροντας: "λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το θέμα, καλούμε την Τουρκία να εξασφαλίσει την άμεση απελευθέρωση του".

Ο Καβαλά είναι προφυλακισμένος εδώ και τέσσερα χρόνια χωρίς να έχει καταδικαστεί για τις κατηγορίες που του αποδίδονται για κατασκοπεία και για σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης.

Είναι προφανώς ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν κινείται πλέον σπασμωδικά, αντιμέτωπος μεταξύ άλλων και με την δραματική επιδείνωση της κατάστασης της τουρκικής οικονομίας. Μετά τις απειλές που εκτόξευσε για την απέλαση των 10 πρέσβεων δυτικών κρατών- μεταξύ αυτών και των ΗΠΑ- επειδή ζήτησαν την αποφυλάκιση του επιχειρηματία και φιλάνθρωπου Οσμάν Καβαλά, χθες κήρυξε υποχώρηση, σπεύδοντας να εκμεταλλευτεί το διέξοδο που του προσέφερε η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αγκυρα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε αρχικά ότι ζητούσε να κηρυχθούν ανεπιθύμητοι και να απελαθούν και οι 10 πρέσβεις, μεταξύ αυτών και των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Καναδά. Το Υπουργείο Εξωτερικών όμως γνώριζε καλά ότι τα πράγματα δεν θα ήταν και τόσο απλά. Η κατάσταση στις σχέσεις Τουρκίας Ισραήλ μετά την απέλαση του Πρέσβη του Ισραήλ το 2014 δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και όχι μόνο.

Η λύση δόθηκε με ένα μήνυμα που ανήρτησε στο twitter η αμερικανική Πρεσβεία στην Άγκυρα. Επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά κατά κάποιον τρόπο τις φήμες, ότι η ανάρτηση για τον Οσμάν Καβάλα, είχε γίνει με προτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η νέα αυτή ανάρτηση επισημαίνει ότι, κατόπιν ερωτήσεων που έγιναν για την επίμαχη ανάρτηση της 18ης Οκτωβρίου, τηρείται η συμμόρφωση με το άρθρο 41. του Συμφώνου της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις, βάσει του οποίου οι ξένες αντιπροσωπείες δεν εμπλέκονται στις εσωτερικές υποθέσεις της φιλοξενούσας χώρας. Συνεργάτες του Ταγίπ Ερντογάν έσπευσαν άμεσα να δηλώσουν την ικανοποίηση της Προεδρίας γι' αυτή την ανάρτηση που ακολούθησαν και οι υπόλοιπες 9 πρεσβείες.

Με πληροφορίες από dw.com

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση