Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσεχία: Ο πρόεδρος έχει κορωνοϊό και διόρισε τον νέο πρωθυπουργό μέσα από ένα κουτί από πλεξιγκλάς

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2021 21:47 Τσεχία: Ο πρόεδρος έχει κορωνοϊό και διόρισε τον νέο πρωθυπουργό μέσα από ένα κουτί από πλεξιγκλάς

Πρωτοφανής ορκωμοσία στην Πράγα – Ο Τσέχος πρόεδρος βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό και ως εκ τούτου ελήφθησαν μέτρα για να διασφαλιστεί ότι δεν θα μεταδώσει τη νόσο

Ιστορική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σημερινή ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού της Τσεχίας. Κι αυτό επειδή ο πρόεδρος Μίλος Ζέμαν, που διαγνώστηκε με κορωνοϊό την περασμένη εβδομάδα, προχώρησε στον διορισμό του Πετρ Φιάλα μέσα από ένα κουτί που είχε δημιουργηθεί από πλεξιγλάς.

Ο πρόεδρος έφτασε με αναπηρικό καροτσάκι από το προσωπικό του νοσοκομείου, που φορούσε ειδικό προστατευτικό εξοπλισμό. Σύμφωνα με τους κανόνες που υπάρχουν στην Τσεχία, οι νοσούντες με κορωνοϊό οφείλουν να μπαίνουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων.

Ο Ζέμαν διαγνώστηκε με κορωνοϊό μετά από νοσηλεία σε εντατική θεραπεία Στρατιωτικού Νοσοκομείου. Ο 77χρονος είναι χρόνιος καπνιστής και πρώην πότης, ενώ για τις μετακινήσεις του χρησιμοποιεί αναπηρική καρέκλα, καθώς πάσχει από διαβήτη.

Ο νέος πρωθυπουργός είναι ο κεντροδεξιός Πετρ Φιάλα, που ηγείται πεντακομματικού μπλοκ, που διαθέτει τις 108 από τις 200 έδρες της Κάτω Βουλής, μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου. Ο πρώην πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις υπέβαλε την παραίτησή του που έγινε δεκτή από τον Ζέμαν στις 11 Νοεμβρίου.

Η Τσεχία καταγράφει καθημερινά ρεκόρ κρουσμάτων. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση αναγκάστηκε την Πέμπτη να προχωρήσει σε νέα μέτρα, όπως όπως το κλείσιμο των εστιατορίων, των μπαρ και όλων των χριστουγεννιάτικων αγορών.

 
tsexia_orkwmosia_plexiglass1
tsexia_orkwmosia_plexiglass2