Βέλγιο: Αφαιρείται από τις ταυτότητες η αναφορά στο φύλο

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021 15:49 Βέλγιο: Αφαιρείται από τις ταυτότητες η αναφορά στο φύλο (φωτο Reuters)

Θα αφαιρεθεί η αναφορά του φύλου από τις ταυτότητες στο Βέλγιο μετά από εντολή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο της χώρας.

Όπως αναφέρει η γαλλόφωνη εφημερίδα «Le Soir», η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου σκόπευε να επιλύσει αυτή την αντισυνταγματική πτυχή, αλλά δεν ήταν σαφές πώς να προχωρήσει σε αυτό το στάδιο. Μια επιλογή ήταν να καθοριστεί ένα φύλο με το σύμβολο “Χ” σε μια ταυτότητα, αλλά τελικά η κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει την αναφορά στο φύλο στο δελτίο ταυτότητας.

Το 2019, το Συνταγματικό Δικαστήριο στο Βέλγιο ακύρωσε διατάξεις του νόμου για τα διεμφυλικά άτομα ως «αδικαιολόγητα περιοριστικές», υπογραμμίζοντας ότι το αποτέλεσμά τους είναι να εισάγουν διακρίσεις. Το Δικαστήριο έκρινε ότι οι δυαδικές κατηγορίες, άνδρες ή γυναίκες, για την καταχώριση του φύλου στο πιστοποιητικό γέννησης είναι ελλιπείς.

Οι Υπουργοί Δικαιοσύνης, Εσωτερικών Υποθέσεων και η Υπουργός Ίσων Ευκαιριών ετοίμασαν από κοινού ένα νομοσχέδιο για το θέμα αυτό. Πρέπει ακόμη να εξεταστούν οι τεχνικές πτυχές, συμπεριλαμβανομένων του αντίκτυπου αυτής της κατάργησης στα ταξίδια και της διανομής αυτής της νέας ταυτότητας. Ωστόσο η εκπρόσωπος της υπουργού Ίσων Ευκαιριών δήλωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει γρήγορα με το θέμα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση