Γερμανία: Ο ύποπτος για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας, τα απόρρητα έγγραφα και η πιθανή έκδοσή του

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 03 Δεκεμβρίου 2021 20:54 Γερμανία: Ο ύποπτος για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας, τα απόρρητα έγγραφα και η πιθανή έκδοσή του

Ένας πρώην υπάλληλος της βρετανικής πρεσβείας στο Βερολίνο ο οποίος κατηγορείται για κατασκοπεία -συγκεκριμένα ότι διαβίβαζε έγγραφα στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες- ενδέχεται να εκδοθεί στη Βρετανία, ανακοίνωσαν οι αρχές στη Γερμανία.

Οι εισαγγελείς του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου, το οποίο περιβάλλει το Βερολίνο, επιβεβαίωσαν ότι έχει υποβληθεί αίτημα έκδοσης.

Ο άνδρας, ένας Βρετανός υπήκοος που κατονομάζεται μόνο ως David S. σύμφωνα με τις γερμανικές συμβάσεις περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής, συνελήφθη τον Αύγουστο με την υποψία ότι παρείχε πληροφορίες στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες με αντάλλαγμα μετρητά τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2020.

Εργάσθηκε ως τοπικός υπάλληλος στη βρετανική πρεσβεία μέχρι τη σύλληψή του, η οποία ήταν αποτέλεσμα κοινής έρευνας των γερμανικών και βρετανικών αρχών.

Ο άνδρας, όπως αναφέρει το περιοδικό Der Spiegel επικαλούμενο τον δικηγόρο του, δεν θέλει να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο σε καμία περίπτωση.

Οι ανακοινώσεις και η υπόθεση κατασκοπείας στην Γερμανία

Τη σύλληψη του βρετανού David S. είχε ανακοινώσει η εισαγγελία της Γερμανίας στις 11 Αυγούστου. Στο σπίτι του και στον χώρο εργασίας του υπόπτου η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνες.

Το βράδυ της 11ης Αυγούστου ο Βρετανός με απόφαση του δικαστηρίου τέθηκε υπό κράτηση. Τότε η ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο, όπως μεταδίδει το TASS, είχε δηλώσει ότι «δεν διαθέτει κάποια επίσημη ενημέρωση που να έχει λάβει από τη γερμανική πλευρά». Με τη σειρά του ο Ρώσος πρεσβευτής στη Βρετανία, Αντρέι Κέλιν, είχε δηλώσει στο TASS ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν συζήτησε με τη ρωσική διπλωματική αντιπροσωπεία στο Λονδίνο τη σύλληψη του Βρετανού υπαλλήλου της βρετανικής πρεσβείας στο Βερολίνο.

Σε προγενέστερη ανακοίνωση της βρετανικής αστυνομίας αναφερόταν ότι ο συλληφθείς στη Γερμανία Βρετανός είναι 57 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες βρετανικών μέσων ενημέρωσης, το όνομά του είναι David Smith, εργαζόταν ως φύλακας στην πρεσβεία της Βρετανίας στο Βερολίνο και δεν είχε διπλωματική ασυλία. Αναφερόταν μάλιστα ότι την περίοδο 2007 – 2015 είχε εργασθεί ως εκπαιδευτής σκύλων στη βρετανική στρατιωτική φρουρά στην πόλη Μπίλεφελντ της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Τα όργανα επιβολής της τάξεως του Ηνωμένου Βασιλείου επισήμαιναν ότι η σύλληψή του έγινε με τη συνδρομή της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της αστυνομίας του Λονδίνου, η οποία παραδοσιακά συμμετέχει σε έρευνες για υποθέσεις κατασκοπείας. Στον βρετανικό τύπο διατυπώνονται υποθέσεις ότι ο David.S. βρισκόταν για ένα διάστημα υπό την παρακολούθηση της βρετανικής υπηρεσίας αντικατασκοπίας MI-6.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση