Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βρετανός σκαρφάλωσε στο Ραδιομέγαρο του BBC και κατέστρεφε επί 4 ώρες το άγαλμα ενός παιδόφιλου γλύπτη (Βίντεο)

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2022 11:20 Βρετανός σκαρφάλωσε στο Ραδιομέγαρο του BBC και κατέστρεφε επί 4 ώρες το άγαλμα ενός παιδόφιλου γλύπτη (Βίντεο)

Ο δημιουργός του  «Πρόσπερο και Άριελ» , Έρικ Γκιλ, θεωρούνταν ως ένας από τους πιο σεβαστούς καλλιτέχνες του 20ου αιώνα πριν αποκαλυφθεί μετά θάνατον ότι κακοποιούσε σεξουαλικά τις δύο κόρες του και τον σκύλο του - Η μακροχρόνια «σχέση» του BBC με τα έργα του

Επί τέσσερις ώρες πάσχιζε ένας άνδρας να καταστρέψει, χτυπώντας το με σφυρί, το αμφιλεγόμενο γλυπτό ενός γνωστού παιδόφιλου καλλιτέχνη που κοσμεί το Ραδιομέγαρο του BBC στο κεντρικό Λονδίνο. Το περιστατικό συνέβη νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης, όταν ο συγκεκριμένος άνδρας έφτασε στο κτίριο και χρησιμοποίησε μια σκάλα για να φτάσει το γλυπτό ύψους 3 μέτρων στην πρόσοψή του.

Το γλυπτό με ονομασία «Πρόσπερο και Άριελ» αποτελεί δημιουργία του γλύπτη και τυπογράφου Έρικ Γκιλ, και έχει προκαλέσει την αγανάκτηση πολλών πολιτών της Βρετανίας που ζητούν να αφαιρεθεί από το εμβληματικό κτίριο, εξαιτίας των ειδεχθών πράξεων του ανθρώπου που το φιλοτέχνησε. Η σοκαριστική αποκάλυψη ότι ο διάσημος Βρετανός γλύπτης είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τις δύο μεγαλύτερες κόρες του και τον σκύλο του, συνέβη αρκετά χρόνια μετά τον θάνατό του το 1940 και - όπως ήταν αναμενόμενο - άλλαξε για πάντα τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα έργα του.

Το γλυπτό «Πρόσπερο και Άριελ», που είναι φυσικά εμπνευσμένο από την «Τρικυμία» του Σέξπιρ, βρίσκεται σε περίοπτη θέση στο κτίριο του Ραδιομεγάρου του βρετανικού δικτύου, στο Πόρτλαντ Πλέις. Τοποθετήθηκε στο κτίριο το 1933 και απεικονίζει τον χαρακτήρα του μάγου Πρόσπερο από το θεατρικό έργο του «Βάρδου»  να στέλνει το αγαθό πνεύμα Άριελ έξω στον κόσμο. «Είχε θεωρηθεί τότε ότι ο Άριελ, ως πνεύμα του άερα, ήταν ένα ταιριαστό συμβολο για το νέο μυστήριο της ραδιοφωνίας» αναφέρει το BBC στον ιστότοπό του.

Βίντεο και φωτογραφίες που δημοσιεύουν βρετανικά ΜΜΕ δείχνουν έναν άνδρα, ο οποίος φοράει μπλουζάκι με στάμπα «Reservoir Dogs» (από τη γνωστή ταινία του Ταραντίνο) να χτυπάει με σφυρί το γλυπτό, αφαιρώντας μεγάλα τμήματά του, ενώ οι αστυνομικοί προσπαθούν να τον πείσουν να σταματήσει. Τελικά η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου επιστράτευσε μια ανυψούμενη πλατφόρμα της Πυροσβεστικής για να κατεβάσει τον άνδρα από το κτίριο μετά από περισσότερες από 4 ώρες. Στη συνέχεια συνελήφθη για βανδαλισμό, ενώ τις τελευταίες ώρες οι ιδιοκτήτες του κτιρίου προσπαθούν να αξιολογήσουν τη ζημιά που προκλήθηκε.

Κατά τη διάρκεια των «διαπραγματεύσεων» με τους αστυνομικούς, ο άνδρας του οποίου το όνομα δεν έχει ακόμα αποκαλυφθεί εξήγησε ότι η καταστροφή του αγάλματος είχε κάτι που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και δεκαετίες. Όπως επισημαίνει η Daily Mail, πάνω πό 2.500 άτομα είχαν υπογράψει μια αίτηση στο παρελθόν ζητώντας την απομάκρυνση του γλυπτού από το κτίσμα του κεντρικού Λονδίνου.

Η σχέση του BBC με τον αμφιλεγόμενο καλλιτέχνη

Όταν πέθανε το 1940, ο Έρικ Γκιλ ήταν ένας από τους πιο σεβαστούς καλλιτέχνες του 20ου αιώνα. Ωστόσο η δημοσίευση των ημερολογίων του το 1989 αποκάλυψε ότι κακοποιούσε συστηματικά τις κόρες του Μπέτι και Πέτρα, καθώς και τον σκύλο της οικογένειας. Οργανώσεις που μάχονται κατά της σεξουαλικής κακοποίησης ζητούν εδώ και πολλά χρόνια να απομακρυνθεί το άγαλμα, ιδίως μετά το σκάνδαλο μετατόνων για τη δράση του παιδόφιλου παρουσιαστή Τζίμι Σάβιλ που ξέσπασε μετά τον θάνατό του.

Το γλυπτό «Πρόσπερο και Άριελ» δεν είναι η μόνη δημιουργία του Γκιλ στο κεντρικό κτίριο του BBC. Στον χώρο υποδοχής βρίσκεται ένα ακόμη άγαλμα, ο «Σπορέας», ενώ ο Γκιλ συμμετείχε και στα ανάγλυφα του «Άριελ» στο κτίριο.

Το 1990, το BBC υιοθέτησε την εμβληματική γραμματοσειρά Gill Sans που ο Γκιλ δημιούργησε το 1927. Το δίκτυο χρησιμοποιούσε την συγκεκριμένη γραμματοσειρά για το σήμα του και πολλά τηλεοπτικά γραφικά της. Το λογότυπο του BBC έγινε ένα από τα πιο μακροβιότερα στον κόσμο και άλλαξε μόλις πρόσφατα.

Πηγή: protothema.gr