Επιχείρηση «Pork Pie Plot»: Σχέδιο ανατροπής του Μπόρις Τζόνσον με «εγκέφαλο» μια γυναίκα;

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2022 12:15 Επιχείρηση «Pork Pie Plot»: Σχέδιο ανατροπής του Μπόρις Τζόνσον με «εγκέφαλο» μια γυναίκα;

«Τρίζει» η καρέκλα του μετά τα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ - Ποια είναι η Αλίσια Κερνς, η οποία συγκάλεσε μυστική συνάντηση με βουλευτές των Τόρις - Σπεσιαλιτέ στην εκλογική της περιφέρεια... η πίτα με χοιρινό (pork pie) - Η σχέση της με την Ελλάδα και τους πρόσφυγες στη Λέσβο.

Σχέδιο ανατροπής του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον από μια ομάδα βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος «βλέπει» ο βρετανικός Τύπος, μετά την αποκάλυψη πως στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ διοργανώθηκαν πάρτι με ποτά εν μέσω πανδημίας και ενώ είχε επιβληθεί σκληρό λοκντάουν στους Βρετανούς πολίτες.

Αν και ο πολύτεκνος και ευτραφής Μπότζο σχεδόν με δάκρυα στα μάτια ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως δεν γνώριζε για την απαγόρευση αυτών των «συγκεντρώσεων εργασίας» φαίνεται ότι δεν έχει πείσει αρκετούς από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που ζητούν την παραίτησή του.

Δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο αποκαλύπτουν πως την περασμένη Τρίτη η 34χρονη Αλίσια Κερνς, η οποία εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με τους Τόρις στις εκλογές του 2019 στην περιφέρεια Ρούτλαντ και Μέλτον, μια περιοχή γνωστή για τις νόστιμες πίτες με χοιρινό κρέας, οργάνωσε μυστική σύσκεψη με, τουλάχιστον, άλλους 12 νεοεκλεγέντες βουλευτές δυσαρεστημένους από το partygate του Τζόνσον, με στόχο την αποπομπή του Βρετανού πρωθυπουργού.

Η Αλίσια Κερνς στο πλευρό των προσφύγων στη Λέσβο

Η Κερνς, απόφοιτος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του κολεγίου Φιτζγουίλιαμ στο Κέιμπριτζ, είναι γνωστή στη Βρετανία για την οργανωτική της δεινότητα. Μετά την εκλογή της, το 2019, είχε οργανώσει μια ομάδα στο WhatsApp με την ονομασία «Ομάδα των 109», στην οποία συμμετείχαν οι νεοεκλεγέντες βουλευτές των Τόρις. Κατά την διάρκεια των σπουδών της εργάστηκε ως γραμματέας στο υπουργείο Δικαιοσύνης και αργότερα στο υπουργείο Άμυνας, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου συμμετείχε στην επικοινωνιακή εκστρατεία της κυβέρνησης για την Συρία και το Ιράκ.

Σύμφωνα με την Daily Telegraph, η Κερνς επισκέφθηκε και το νησί της Λέσβου στην Ελλάδα, όπου παρέμεινε επί τρεις μήνες και βοήθησε στην διάσωση προσφύγων από την θάλασσα. Μάλιστα, στις 19 Σεπτεμβρίου του 2016 η Κερνς είχε ανεβάσει στο Twitter μια φωτογραφία από την φωτιά που είχε ξεσπάσει στο καταυλισμό προσφύγων στη Μόρια. Όπως η ίδια έχει δηλώσει το 2016 επισκέφθηκε την Λέσβο όπου παρέμεινε για μερικούς μήνες και εργάστηκε εθελοντικά με τους πρόσφυγες, κυρίως, στην διάσωση προσφύγων από την θάλασσα και στην στήριξη ανήλικων και ασυνόδευτων προσφυγόπουλων.

Ειδική σε θέματα αντιτρομοκρατίας, η δυναμική βουλευτής συμμετέχει στην Επιτροπή διεθνών υποθέσεων και στρατηγικής για την εθνική ασφάλεια του Φόρεϊν Όφις. Η ίδια περιγράφοντας τον εαυτό της είχε πει: «Θέλω να καταλάβω ποια πράγματα πάνε στραβά για τους ανθρώπους και να τα διορθώσω». Όταν το 2020 ρωτήθηκε σε συνέντευξη να επιλέξει μεταξύ του Μπόρις Τζόνσον και του Ντέιβιντ Κάμερον, χωρίς δισταγμό είχε επιλέξει τον σημερινό πρωθυπουργό. «Σίγουρα τον Τζόνσον, είναι περισσότερο το είδος πολιτικού που είμαι κι εγώ».

Η Αλίσια Κερνς είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών. Στο δημοψήφισμα του 2016 για έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ τάχθηκε σθεναρά υπέρ του Brexit. Εκείνη την περίοδο δήλωνε πως η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα δώσει νέα ώθηση στις τοπικές επιχειρήσεις και στα τοπικά προϊόντα της περιοχής της καθώς θα υπάρχει η ευκαιρία συνεργασίας με νέες αγορές.

Εξαγριωμένοι οι βουλευτές των Τόρις με το Partygate

Ανάμεσα στους βουλευτές των Τόρις που έχουν ταχθεί κατά του Μπόρις Τζόνσον είναι και ο Κρίστιαν Γουέικφορντ, που, ήδη, προσχώρησε στο Εργατικό Κόμμα την Τετάρτη. Ο Γουέικφορντ εξελέγη για πρώτη φορά το 2019 στο Μπέρι Σάουθ, εκλογική περιφέρεια στη βορειοδυτική Αγγλία. Ο τέως Συντηρητικός βουλευτής εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον Βρετανό πρωθυπουργό λίγα λεπτά από την παρέμβαση του Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων. Την Τρίτη ο Γουέικφορντ είχε στείλει επιστολή στην αρμόδια επιτροπή των Τόρις (Επιτροπή 1922) ασκώντας μομφή στον Τζόνσον και ζητώντας να ενεργοποιηθεί η διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης από την κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών.

Ο Γκάρι Σάμπρουκ, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στο Μπέρμιγχαμ Νόρθφιλντ (περιλαμβάνει το νοτιότερο τμήμα του Μπέρμιγχαμ) το 2019 και πρόκειται για τον πρώτο βουλευτή των Τόρις στην συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια από το 1992. Μετά την αποκάλυψη του partygate με ανακοίνωσή του ανέφερε στους ψηφοφόρους του: «Θα περίμενα όποιος αποκαλυφθεί πως έχει παραβεί τον νόμο να αναλογιστεί σοβαρά την θέση του στην κυβέρνηση και αυτό περιλαμβάνει και τον πρωθυπουργό».

Ο Κρις Λόντερ εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2019 με το Συντηρητικό Κόμμα για το Δυτικό Ντόρσετ. Υπέρμαχος του Brexit. Χαρακτήρισε «ντροπή» τα πάρτι στην πρωθυπουργική κατοικία εν μέσω πανδημίας και είπε πως η «απόλυτη ντροπή» ήταν όταν η Ντάουνινγκ Στριτ απολογήθηκε στην βασίλισσα για το πάρτι που διοργάνωσε την παραμονή της κηδείας του πρίγκιπα Φίλιππου.

Ο Λι Άντερσον, βουλευτής με τους Τόρις στο 'Ασφιλντ, στο δυτικό Νοτιγχαμσάιρ, πρώην εργαζόμενος στον τοπικό Εργατικό βουλευτή, εξελέγη το 2019 και είναι ο πρώτος Συντηρητικός βουλευτής εδώ και τέσσερις δεκαετίες στην συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια. Αν και μπήκε στις τάξεις των Τόρις επειδή θεωρούσε πως πρόκειται για ένα κόμμα έμπνευσης, μετά την αποκάλυψη του partygate δήλωσε «πως απαιτούνται σοβαρές ενέργειες για το partygate».

Πάντως, αν και η προσπάθεια για την απομάκρυνση του Τζόνσον από τον πρωθυπουργικό θώκο λέγεται πως ονομάστηκε «pork pie plot» από την διάσημη πίτα με χοιρινό που παρασκευάζουν στην εκλογική περιφέρεια της Αλίσια Κερνς, το CNN υπενθυμίζει πως «pork pie» στην αγγλική αργκό (Cockney) είναι το ψέμα (lie), δηλαδή αυτό που συνηθίζει να κάνει το τελευταίο διάστημα ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Πηγή:Daily Telegraph

Προσαρμοσμένη αναζήτηση