Εκτύπωση αυτής της σελίδας

The Voice Ολλανδίας: Κατακραυγή σε βάρος κριτών για σεξουαλική παρενόχληση – «Το πρώτο μεγάλο σκάνδαλο #MeToo»

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2022 21:32 The Voice Ολλανδίας: Κατακραυγή σε βάρος κριτών για σεξουαλική παρενόχληση – «Το πρώτο μεγάλο σκάνδαλο #MeToo»

Ένας μεγιστάνας των ολλανδικών ΜΜΕ και ιδιοκτήτης της εταιρείας παραγωγής πίσω από το  «The Voice», κλήθηκε σε συνάντηση με αξιωματούχους της κυβέρνησης της χώρας. Ο δισεκατομμυριούχος Τζον ντε Μολ βρίσκεται στο επίκεντρο των καταγγελιών για σεξουαλικά ανάρμοστη συμπεριφορά κριτών του τηλεοπτικού σόου ανάδειξης ταλέντων.

Ο Τζον ντε Μολ δεν κατηγορείται προσωπικά, ούτε κατονομάζεται σε κάποια από τις καταγγελίες εναντίον ατόμων που εργάζονται για το «The Voice». Ωστόσο ως δημιουργός του σόου – μίας τηλεοπτικής παραγωγής που γνώρισε παγκόσμια επιτυχία – και ένας από τους παραγωγούς του μέχρι το 2019, ήταν στενά συνδεδεμένος με το πρόγραμμα κατά την περίοδο που φέρονται να συνέβησαν κάποια από τα καταγγελλόμενα περιστατικά.

Η Τalpa, η εταιρεία του Τζον ντε Μολ, αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο ενώ η ανεξάρτητη έρευνα είναι σε εξέλιξη. Η ίδια εταιρεία παραγωγής βρίσκεται επίσης πίσω από το δημοφιλές ριάλιτι «Big Brother».

The Voice: Τα… παρατράγουδα

Οι κατηγορίες για παρενόχληση και κατάχρηση εξουσίας στα γυρίσματα του «The Voice» προκάλεσαν μία έκρηξη αποτροπιασμού στην Ολλανδία και άνοιξαν τη συζήτηση σχετικά με τη μεταχείριση των γυναικών στους χώρους εργασίας.

Η υφυπουργός Πολιτισμού ζήτησε να συναντηθεί με τον Τζον ντε Μολ αφότου το τηλεοπτικό δίκτυο RTL απέσυρε την ολλανδική έκδοση του «The Voice» έπειτα από τις καταγγελίες για σεξουαλικά ανάρμοστη συμπεριφορά, μεταξύ άλλων και από διασημότητες. Έπειτα από τη συνάντηση, η υφυπουργός Γκιουνάι Ουσλού δήλωσε ότι συζήτησε με τον Τζον ντε Μολ και άλλα ανώτερα στελέχη από τον κλάδο των ΜΜΕ για την πιθανότητα μίας κοινής προσέγγισης με στόχο την καταπολέμηση της παρενόχλησης και της σεξουαλικής κακοποίησης στον χώρο των μίντια. Δεν υπεισήλθε ωστόσο σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Το ολλανδικό #MeToo 

«Αυτή είναι η μεγάλη στιγμή του κινήματος #MeToo στην Ολλανδία», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters η εγκληματολόγος Σαντάλ φαν ντερ Μπεργκ, η οποία έχει ερευνήσει τον αντίκτυπο του #MeToo. «Ο κόσμος γνωρίζει το σόου και ξέρει τα άτομα που κατηγορούνται, οπότε το ενδιαφέρον είναι μεγάλο», συμπλήρωσε.

Δύο εξέχουσες προσωπικότητες από τον χώρο της ψυχαγωγίας στην Ολλανδία, που εμπλέκονται στο σκάνδαλο, είδαν τα τραγούδια τους να αποσύρονται από τον ραδιοφωνικό αέρα και τα κέρινα ομοιώματά τους να αφαιρούνται από το περίφημο Μουσείο της Μαντάμ Τισό στο Άμστερνταμ.

«Βλέπουμε ότι ξαφνικά δόθηκε πολύ μεγαλύτερη προσοχή στο θέμα της παρενόχλησης στους χώρους εργασίας και στις νομικές απαιτήσεις για τους εργοδότες», δήλωσε στο Reuters η Ανίκα Χέερεκοπ, εκπρόσωπος του FNV, του μεγαλύτερου εργατικού συνδικάτου στην Ολλανδία.

Είναι το πρώτο μεγάλο σκάνδαλο #MeToo στην Ολλανδία από τότε που ξεκίνησε το παγκόσμιο κίνημα για να σταματήσει τη σεξουαλική παρενόχληση γυναικών, πριν από περίπου τέσσερα χρόνια.

Το Κέντρο για τη Σεξουαλική Βία ανέφερε πως ο όγκος των τηλεφωνικών κλήσεων στις γραμμές του πενταπλασιάστηκε από τη στιγμή που η δημόσια ραδιοτηλεόραση BNNVARA μετέδωσε πρόσφατα για πρώτη φορά τις καταγγελίες σε βάρος των δύο διασημοτήτων, μεταξύ άλλων για βιασμό και για θωπεία ανηλίκων.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ