Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τέλος Instagram και Whatsapp στην Ρωσία

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022 15:26 Τέλος Instagram και Whatsapp στην Ρωσία

Μετά το Facebook και το Twitter, η Ρωσία κλείνει και άλλες δυο δημοφιλείς πλατφόρμας social media.

Συνεχίζει το πογκρόμ απαγόρευσης των social media στη Ρωσία καθώς μετά το Facebook και το Twitter, η Μόσχα τραβάει την... πρίζα και από το Instagram και το Whatsapp!

Την είδηση μετέδωσε από το Twitter της η δημοσιογράφος Polina Ivanova, ανταποκρίτρια των Financial Times στην Ρωσία, τονίζοντας πως η κίνηση αυτή της Μόσχας θα φέρει σημαντική ζημιά σε πολλές επιχειρήσεις καθώς έβγαζαν εισόδημα από το Instagram ενώ όπως είναι γνωστό αποτελεί την αγαπημένη πλατφόρμα των νεαρών ολιγαρχών της χώρας.


Το Facebook θα επιτρέπει αναρτήσεις που ζητούν τη δολοφονία του Πούτιν

H Meta Platforms (FB.O) θα επιτρέψει στους χρήστες του Facebook και του Instagram σε ορισμένες χώρες να καλούν σε βία κατά των Ρώσων και των Ρώσων στρατιωτών στο πλαίσιο της εισβολής στην Ουκρανία, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα που φέρνει αποκλειστικά στο φως της δημοσιότητας το Reuters σε μία προσωρινή αλλαγή της πολιτικής για τη ρητορική μίσους.

Όπως αποκαλύπτουν τα εσωτερικά έγγραφα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Meta Platforms, θα επιτρέπουν επίσης προσωρινά, ορισμένες αναρτήσεις που θα κάνουν έκκληση για θάνατο στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ή τον Λευκορώσο Πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο, σε χώρες όπως η Ρωσία, η Ουκρανία και η Πολωνία.

Οι εκκλήσεις για θάνατο των ηγετών θα επιτρέπονται εκτός εάν περιέχουν άλλους στόχους ή έχουν δύο δείκτες αξιοπιστίας, όπως η τοποθεσία ή η μέθοδος, ανέφερε ένα email, σε μια πρόσφατη αλλαγή στους κανόνες της εταιρείας για τη βία και την υποκίνηση.

«Υπό το πρίσμα της συνεχιζόμενης εισβολής στην Ουκρανία, κάναμε μια προσωρινή εξαίρεση για όσους επλήγησαν από τον πόλεμο, για να εκφράσουν βίαια συναισθήματα απέναντι στις ένοπλες δυνάμεις», δήλωσε εκπρόσωπος του κολοσσού Meta στο BBC. Την αλλαγή του κανονισμού χρήσης των ιστότοπων επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άντι Στόουν, εκπρόσωπος της Meta.

«Εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δείχνουμε επιείκεια σε μορφές πολιτικής έκφρασης που κανονικά παραβιάζουν τους κανονισμούς μας για την υποκίνηση στη βία, όπως (η φράση) ‘θάνατος στους ρώσους εισβολείς’», ανέφερε και πρόσθεσε πως «συνεχίζουμε να μην εγκρίνουμε τις προτροπές στη βία εναντίον ρώσων πολιτών».

Τα email έδειξαν επίσης ότι Facebook και Instagram θα επιτρέπουν και αναρτήσεις υπέρ του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ, κάτι που συνήθως απαγορεύεται. Ο εκπρόσωπος της Meta, Τζο Όσμπορν, έχει ήδη δηλώσει η εταιρεία «προς το παρόν κάνει μια μικρή εξαίρεση για αναρτήσεις υπέρ του Τάγματος Αζόφ καθώς είναι τμήμα της Ουκρανικής Εθνικής Φρουράς».

Σε ποιες χώρες ισχύουν οι αλλαγές

Οι προσωρινές αλλαγές πολιτικής ισχύουν για τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Εσθονία, την Πολωνία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία και την Ουκρανία. Στο email που εστάλη πρόσφατα στους συντονιστές, η Meta τόνισε μια αλλαγή στην πολιτική ρητορικής μίσους που αφορά τόσο τους Ρώσους στρατιώτες όσο και τους Ρώσους στο πλαίσιο της εισβολής.

«Εκδίδουμε μία πολιτική αλλαγής πνεύματος για να επιτρέψουμε τη βίαιη ομιλία T1 που διαφορετικά θα καταργείτο σύμφωνα με την πολιτική ρητορικής μίσους όταν: (α) στοχοποιούνται Ρώσοι στρατιώτες, ΕΚΤΟΣ από αιχμαλώτους πολέμου ή (β) στοχοποιούνται Ρώσοι όπου είναι ξεκάθαρα ότι το πλαίσιο είναι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (π.χ., το περιεχόμενο αναφέρει την εισβολή, την αυτοάμυνα κ.λπ.)», ανέφερε το email.

«Το κάνουμε αυτό γιατί έχουμε παρατηρήσει ότι σε αυτό το συγκεκριμένο πλαίσιο, οι «Ρώσοι στρατιώτες» χρησιμοποιούνται ως πληρεξούσιοι του ρωσικού στρατού. Η πολιτική της ρητορικής μίσους συνεχίζει να απαγορεύει τις επιθέσεις σε Ρώσους», ανέφερε το email. Τα email αναφέρουν ότι οι εκκλήσεις για τον θάνατο των ηγετών θα επιτρέπονται εκτός εάν περιέχουν άλλους στόχους ή έχουν δύο δείκτες αξιοπιστίας όπως η τοποθεσία ή η μεθόδους.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία δήλωσε ότι απαγορεύει το Facebook στη χώρα ως απάντηση στους περιορισμούς πρόσβασης στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης στην πλατφόρμα, αναφέροντας 26 περιπτώσεις «διακρίσεων» κατά των ρωσικών μέσων ενημέρωσης από τον Οκτώβριο του 2020.

Η Μόσχα έχει μπλοκάρει πολλές πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ανάμεσά τους και το Twitter, το οποίο είναι περιορισμένο στη χώρα, κατά τη διάρκεια της εισβολής της στην Ουκρανία, την οποία αποκαλεί «ειδική επιχείρηση».

Η οργισμένη απάντηση της Ρωσίας

Η πρεσβεία της Ρωσίας στις ΗΠΑ απαίτησε σήμερα η Ουάσινγκτον να σταματήσει τις «εξτρεμιστικές δραστηριότητες» της Met, μετά την απόφασή της να τροποποιήσει τον κανονισμό χρήσης της ως προς την υποκίνηση βίας και τη ρητορική μίσους και να επιτρέπει τις αναρτήσεις που καλούν να «πεθάνουν οι ρώσοι εισβολείς» και υποκινούν πράξεις βίας εναντίον των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και της ρωσικής πολιτικής ηγεσίας.

«Η επιθετική και εγκληματική πολιτική της Meta, που οδηγεί στην υποκίνηση μίσους και εχθρότητας εναντίον των Ρώσων, είναι εξωφρενική», ανέφερε η ρωσική πρεσβεία σε ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζοντας την κίνηση «άλλη μια απόδειξη του πληροφοριακού πολέμου χωρίς όρια που έχει κηρυχθεί εναντίον της χώρας μας».

Κάλεσε τις αρχές των ΗΠΑ να «σταματήσουν τις εξτρεμιστικές δραστηριότητες της Meta και να οδηγήσουν τους υπεύθυνους ενώπιον της δικαιοσύνης».

Για τον Έμερσον Μπρούκινγκ, ερευνητή του αμερικανικού κέντρου μελετών Atlantic Council, οι εξαιρέσεις που ενέκρινε η Meta εντάσσονται στην προσπάθειά της να προσαρμοστεί σε μια εξαιρετικά ρευστή και τεταμένη κατάσταση, να «γράψει τους κανόνες του πολέμου σε πραγματικό χρόνο». «Ο πόλεμος και η βία συνδέονται άρρηκτα, είναι αδιαχώριστα πράγματα», πρόσθεσε αναγνωρίζοντας πως υπάρχει κίνδυνος η κατάσταση να ξεφύγει, να βλάψει Ρώσους γενικά, πέρα από τον στρατό και τους πολιτικούς.

«Έχουμε παρατηρήσει ιστορικά ότι βίαιες ενέργειες μιας χώρας εναντίον μιας άλλης οδηγούν σε εκκλήσεις στη βία, στη μισαλλοδοξία, στο μίσος εναντίον ξένων που κατάγονται από την επιτιθέμενη χώρα. Μπορεί να θυμηθεί κανείς τους διωγμούς στις ΗΠΑ των Γερμανών στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ή των Ιαπώνων στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο καλιφορνέζικος όμιλος του Μαρκ Ζούκερμπεργκ ανέχεται τέτοιου είδους δημοσιεύσεις, αν και τα παραδείγματα είναι σπάνια. Τον Ιούνιο του 2021, οι πλατφόρμες του επέτρεπαν, για 2 εβδομάδες, μηνύματα ιρανών αντιπολιτευόμενων που καλούσαν να πεθάνει ο αγιατολάς Αλί Χαμενεΐ.

Από την πλευρά του, το Twitter δεν έχει ανακοινώσει κάποια αλλαγή των κανονισμών του. Πάντως, η πλατφόρμα δεν διέγραψε την περασμένη εβδομάδα ανάρτηση του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκρέιαμ, που ζήτησε «να δολοφονηθεί» ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για να τελειώσει ο πόλεμος. Το Twitter διαβεβαίωσε τον ειδησεογραφικό ιστότοπο The Daily Beast πως η ανάρτηση αυτή δεν παραβίαζε τον κανονισμό χρήσης του.