Reuters: Αναίτια επίθεση Τσαβούσογλου στη Σουηδή ΥΠΕΞ - "Με ενοχλεί η φεμινιστική της πολιτική"

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 18 Μαΐου 2022 22:37 Reuters: Αναίτια επίθεση Τσαβούσογλου στη Σουηδή ΥΠΕΞ - "Με ενοχλεί η φεμινιστική της πολιτική"

"Ο Τσαβούσογλου ήταν σε κατάσταση κρίσης", δήλωσε στο Reuters ένας διπλωμάτης του ΝΑΤΟ - "Ήταν ντροπιαστικό - Έκανε επίθεση στην Αν Λίντε"

Αδιάλλακτη φαίνεται πως είναι η στάση της Τουρκίας που αντιτίθεται στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, προβάλλοντας συνεχώς δικαιολογίες.

 

Σύμφωνα με το Reuters, στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ με τους Φινλανδούς και Σουηδούς ομολόγους τους το περασμένο Σάββατο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επεφύλασσε μια σεξιστική επίθεση στη Σουηδή ομόλογό του.

 

"Ήταν σε κατάσταση κρίσης", δήλωσε στο Reuters ένας διπλωμάτης του ΝΑΤΟ για τη συνάντηση στο Βερολίνο. Μια μέρα μετά τις δηλώσεις του Ερντογάν, ο Τσαβούσογλου όχι μόνο έθεσε όρους ώστε η Τουρκία να αποδεχθεί τις υποψηφιότητες για ένταξη, αλλά ύψωσε τη φωνή του στη Σουηδή Αν Λίντε, σε μια "ντροπιαστική" παραβίαση του πρωτοκόλλου, όπως είπαν τρεις διπλωμάτες του ΝΑΤΟ.

"Για εμάς ήταν μια ιστορική στιγμή και ωστόσο ο Τσαβούσογλου είπε ότι ήταν εκνευρισμένος με τη "φεμινιστική πολιτική" της Λίντε", είπε ένας άλλος διπλωμάτης του ΝΑΤΟ στο Reuters, περιγράφοντας μια πολύ τεταμένη ατμόσφαιρα στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο, στην οποία πολλοί σύμμαχοι επέλεξαν τη σιωπή για να ηρεμήσει η κατάσταση.

"Προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τι ήθελε ο Τούρκος συνάδελφός μας. Ήταν ντροπιαστικό", είπε ο διπλωμάτης.

Ωστόσο, τουρκική διπλωματική πηγή είπε ότι ο Τσαβούσογλου είχε περιγράψει τη στάση της Τουρκίας με σεβασμό, απορρίπτοντας, όπως είπε, τον ισχυρισμό ότι η αντίθεσή της οφείλεται στη φεμινιστική εξωτερική πολιτική της Σουηδίας.

"Τα σχόλιά της δεν βοηθούν την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ οι δηλώσεις που προέρχονται από τη Φινλανδία είναι προσεκτικά κατασκευασμένες", είπε η πηγή.

Τσαβούσογλου: Εύλογες οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλειά της

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε απόψε ότι η χώρα του έχει εύλογες ανησυχίες για την ασφάλειά της, λόγω της υποστήριξης, όπως είπε, που παρέχουν η Σουηδία και η Φινλανδία σε "τρομοκρατικές οργανώσεις".

Γι' αυτό τον λόγο η Άγκυρα αντιτίθεται στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, εξήγησε.

Σε σύντομες δηλώσεις που έκανε πριν από τη συνάντηση που θα έχει με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν στη Νέα Υόρκη, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Άγκυρα κατανοεί τις ανησυχίες της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την ασφάλειά τους, όμως τόνισε ότι θα πρέπει να απαντηθούν και οι ανησυχίες της Τουρκίας.

πηγή: thetoc.gr

 

 

 

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση