Σε παροξυσμό ο Τουρκικός τύπος μετά το "Μητσοτάκης γιοκ" του Ερντογάν: "Δεν θα κάνουμε τουρισμό στο Αιγαίο με τα F-16"

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 24 Μαΐου 2022 11:01 Σε παροξυσμό ο Τουρκικός τύπος μετά το "Μητσοτάκης γιοκ" του Ερντογάν: "Δεν θα κάνουμε τουρισμό στο Αιγαίο με τα  F-16"

Την τιμητική τους είχαν οι δηλώσεις Ερντογάν απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον τουρκικό τύπο να καλύπτει επί μακρόν την νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Νέο τοπίο διαμορφώνουν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι ακραίες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία Μανώλης Κωστίδης, εξήγησε ότι ο Ερντογάν με τις δηλώσεις αυτές "έδωσε γραμμή" τόσο στο υπουργείο Εξωτερικών όσο και στο υπουργείο Άμυνας και γι’ αυτό από εδώ και πέρα χρειάζεται προσοχή.

 

Θύμισε επίσης, πως πριν από τρία χρόνια είχε προκληθεί αντίστοιχη ένταση όταν ο Ερντογάν αρνήθηκε προκλητικά την πρόταση του Βούλγαρου προέδρου για συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το αμέσως επόμενο διάστημα, εξελίχθηκε η ένταση στον Έβρο με χιλιάδες μετανάστες να επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα αλλά και οι παραβιάσεις της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από το ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν δήλωσε ότι για εκείνον δεν υπάρχει πια ο Μητσοτάκης και δεν πρόκειται να δεχθεί να συναντηθεί μαζί του.

"Συναντηθήκανε μαζί του (σ.σ. με τον Μητσοτάκη) συμφωνήσαμε να μην βάλουμε τρίτους ανάμεσα μας. Παρόλα αυτά, την περασμένη εβδομάδα είχε ένα ταξίδι στην Αμερική. Στo Koγκρέσο έκανε ομιλία που είπε ᾽᾽όσα έπρεπε να πει᾽᾽ εναντίον της Τουρκίας. Επιπλέον σχεδόν έκανε υποδείξεις και συστάσεις στις ΗΠΑ ᾽᾽μην πουλήσετε F-16 στην Τουρκία´´. Εμείς φέτος σχεδιάζαμε τη Συνάντηση Στρατηγικής Συνεργασίας. Από εδώ και πέρα για μένα δεν υπάρχει o Μητσοτάκης. Με τίποτα δεν δέχομαι να συναντηθώ μαζί του με αυτόν τον τρόπο . Διότι εμείς προχωράμε με πολιτικούς με προσωπικότητα και αξιοπρέπεια που τηρούν το λόγο τους", τόνισε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

"Μητσοτάκης γιοκ" γράφει ο τουρκικός Τύπος

Οι δηλώσεις Ερντογάν πως για εκείνον δεν υπάρχει πια ο Έλληνας πρωθυπουργός, είναι πρώτο θέμα σχεδόν σε όλο τον τουρκικό Τύπο.

Ενδεικτικά:

Milliyet: Για εμένα δεν υπάρχει ο Μητσοτάκης

Aksam: Για εμένα πια δεν υπάρχει κάποιος που ονομάζεται Μητσοτάκης

Hurriyet: Από εδώ και πέρα ας το σκεφτεί ο κ. Μητσοτάκης τι θα κάνει.

Sabah: Για εμένα πια, δεν υπάρχει Μητσοτάκης

Οι δηλώσεις Ερντογάν απασχόλησαν και τις βραδινές ενημερωτικές εκπομπές, με Τούρκους αναλυτές να αποδίδουν την ενόχληση του Τούρκου προέδρου στις παρεμβάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά το ταξίδι του στις ΗΠΑ και στις υποθέσεις της αναβάθμισης των F-16 και της προμήθειας F-35 που έχουν "παγώσει" για την Άγκυρα. Επίσης αναφέρουν ότι "έτσι είναι οι διεθνείς σχέσεις".

Διαβάστε έναν χαρακτηριστικό διάλογο από εκπομπή του Haber Turk:

Κούμπρα Παρ (παρουσιάστρια): Οι σχέσεις του προέδρου με τον Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν αρκετά καλές. Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα είχα αρχίσει να βελτιώνονται. Λέγαμε μάλιστα να μην βάλουμε τρίτες χώρες ανάμεσα μας και να λύσουμε με αδελφικό τρόπο τα προβλήματα μεταξύ μας. Τι συνέβη ξαφνικά και ο πρόεδρος τσαντίστηκε τόσο πολύ με τον Μητσοτάκη;

Φαρούκ Ακσόι: (δημοσιογράφος): Διότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Υπάρχουν τα θέματα των F-16, των F-35, οι συμφωνίες για τους ενεργειακούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου όπως και η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη. Κυρία Κιουμπρά, εσείς πράγματι πιστεύετε πως η Τουρκία με την Ελλάδα από μόνες τους μπορούν να επιλύσουν τα μεταξύ τους προβλήματα με αδελφικό τρόπο, Ο κ. Ερντογάν μπορεί να βγει να πει ο αδελφός μου ο Μητσοτάκης, την άλλη ημέρα μπορεί να βγει να πει ‘’για μένα πια δεν υπάρχει ο Μητσοτάκης’’. Έτσι είναι οι διεθνείς σχέσεις. Μέχρι και χθες ο Άσαντ δεν ήταν ‘’ο αδελφός μου ο Άσαντ’’;

Κούμπρα Παρ (παρουσιάστρια): Γιατί ενοχλείται η Ελλάδα από το ενδεχόμενο να αγοράσουμε F-16;

Φαρούκ Ακσόι: (δημοσιογράφος): Ίσως επειδή σκέφτεται πως με αυτά τα F-16 δεν θα κάνουμε τουριστικές ξεναγήσεις πάνω από το Αιγαίο!

πηγή: thetoc.gr

 

 

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση