Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μακελειό στο Τέξας: Ο Μπάιντεν απορεί «πότε θα ορθώσουμε το ανάστημά μας στο λόμπι των όπλων;»

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 25 Μαΐου 2022 09:39 Μακελειό στο Τέξας: Ο Μπάιντεν απορεί «πότε θα ορθώσουμε το ανάστημά μας στο λόμπι των όπλων;»

Απογοητευμένος, κουρασμένος, εξοργισμένος. Ο Τζο Μπάιντεν δεν μπορούσε να πιστέψει το νέο μακελειό με τους τουλάχιστον 21 νεκρούς, μεταξύ τους 19 παιδάκια, σε σχολείο στο Τέξας. Και… απόρησε πότε οι ΗΠΑ θα υψώσουν ανάστημα στο λόμπι των όπλων…

Σε διάγγελμά του αμέσως μετά την επιστροφή του στις ΗΠΑ από την περιοδεία του στην Ασία, με τη Τζιλ Μπάιντεν ντυμένη στα μαύρα να είναι στο πλευρό του, ο Τζο Μπάιντεν μίλησε για το νέο μακελειό σε σχολείο, αυτή τη φορά στην πόλη Ουβάλντε στο Τέξας.

Με εντολή του Τζο Μπάιντεν οι σημαίες στον Λευκό Οίκο, σε όλα τα δημόσια κτίρια και τους δημόσιους χώρους ως το Σάββατο 28η Μαΐου θα κυματίζουν μεσίστιες, σε ένδειξη σεβασμού για τα θύματα της επίθεσης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε να αντιμετωπιστεί η μάστιγα των επιθέσεων με τη χρήση πυροβόλων όπλων. «Πότε για τ’ όνομα του Θεού θα ορθώσουμε το ανάστημά μας μπροστά στο λόμπι των όπλων;» διερωτήθηκε ο 78χρονος πρόεδρος των ΗΠΑ, που δεν έκρυψε ότι «είμαι αποκαρδιωμένος και κουρασμένος».

Χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός ότι μικρά παιδιά βλέπουν τους φίλους τους να πεθαίνουν λες και βρίσκονται σε πεδίο μάχης ενώ είναι στα σχολεία τους. «Πόσες ακόμα δεκάδες μικρά παιδιά, που είδαν τι συνέβη, θα υποχρεωθούν να δουν τους φίλους τους να πεθαίνουν λες και βρίσκονται σε πεδίο μάχης, ενώ είναι στο σχολείο, για τ’ όνομα του Θεού;».

Παρότι αναγνώρισε πως είναι πολλά αυτά που δεν γνωρίζουν ακόμη οι αμερικανικές αρχές για τη σφαγή στο Τέξας, τόνισε πως θεωρεί λάθος οποιοσδήποτε 18χρονος να είναι σε θέση να αγοράζει όπλα όπως τουφέκια εφόδου. Τόνισε πως θεωρεί «απλά λάθος» οποιοσδήποτε 18χρονος να είναι σε θέση να αγοράζει τέτοια όπλα.

«Αυτού του είδους τα mass shootings σπανίως συμβαίνουν αλλού στον κόσμο — γιατί; Έχουν κι αλλού προβλήματα ψυχικής υγείας, έχουν κι άλλες χώρες στον κόσμο διαλυμένες οικογένειες, ανθρώπους χαμένους. Αλλά αυτού του είδους τα mass shootings δεν γίνονται πουθενά με τη συχνότητα που γίνονται στην Αμερική», πρόσθεσε, χρησιμοποιώντας τον όρο των αμερικανικών υπηρεσιών επιβολής της τάξης για τις επιθέσεις με χρήση πυροβόλων όπλων που έχουν τέσσερα ή περισσότερα θύματα.

«Γιατί είμαστε διατεθειμένοι να βιώνουμε αυτό το μακελειό;», επέμεινε, θυμίζοντας την ατελείωτη λίστα τέτοιων περιστατικών, τις περίπου 900 περιπτώσεις χρήσης πυροβόλων όπλων μέσα σε σχολεία αφότου διαπράχθηκε η σφαγή του Σάντι Χουκ.

Διεμήνυσε πως οι Αμερικανοί δεν θα ξεχάσουν αυτούς που παρεμποδίζουν ή καθυστερούν την προώθηση νομοθεσίας για την οπλοκατοχή που είναι βασισμένη στην κοινή λογική.

Δεν θα αποτραπούν όλα τα εγκλήματα με τη χρήση όπλων αν περάσουν πιο αυστηροί νόμοι, όμως η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί, πρόσθεσε.

«Είναι καιρός να δράσουμε», διεμήνυσε ο Τζο Μπάιντεν. «Μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα», να «μεταμορφώσουμε αυτή την οδύνη σε δράση».

«Παραπάει», έκρινε από τη δική της πλευρά η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, καλώντας επίσης να αναληφθεί «δράση» για τη μάστιγα των όπλων. Λέγοντας πως «οι καρδιές μας συνεχίζουν να ραγίζουν» κάθε φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, τόνισε πως ως έθνος οι Αμερικανοί πρέπει να βρουν το θάρρος να αναλάβουν δράση για να μην ξαναγίνει «ποτέ» σφαγή σε σχολείο.

Το μακελειό διαπράχθηκε 10 ημέρες έπειτα από εκείνο στο Μπάφαλο, την πολιτεία της Νέας Υόρκης, όπου νεαρός ρατσιστής επιτέθηκε σε σούπερ μάρκετ και δολοφόνησε 10 ανθρώπους, κυρίως Αφροαμερικανούς.

πηγή: newsit.gr