Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Ερντογάν πάει για νέα πολεμική επιχείρηση στη Συρία - «Είναι ανάγκη εθνικής ασφάλειας»

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 26 Μαΐου 2022 21:28 Ο Ερντογάν πάει για νέα πολεμική επιχείρηση στη Συρία - «Είναι ανάγκη εθνικής ασφάλειας»

Νέες τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, προανήγγειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Καθώς ο Τούρκος πρόεδρος έχει ανακοινώσει το σχέδιο μετεγκατάστασης ενός εκατομμυρίου προσφύγων από τη χώρα του στη βόρεια Συρία, θέλει να ενισχύσει τις πολεμικές επιχειρήσεις στο έδαφός της.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕA) της Τουρκίας, αναφέρεται ότι «οι επιχειρήσεις που διεξάγονται και πρόκειται να διεξαχθούν στα νότια σύνορά μας δεν στοχεύουν στην εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων μας και αποτελούν ανάγκη εθνικής ασφάλειας».

Η Άγκυρα έχει ήδη πραγματοποιήσει τρεις εισβολές στη βόρεια Συρία από το 2016 και έπειτα, με στόχο κυρίως την κουρδική πολιτοφυλακή YPG που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ.

Ενόψει και των εκλογών, ο Tούρκος Πρόεδρος έχει στοχοποιήσει τους Κούρδους στο εσωτερικό της Συρίας και θέλει να παρεμποδίσει το παράδειγμα που δίνουν οι αυτόνομες κουρδικές κοινότητες.

 

 

Στη Δαμασκό, ο Σύρος Πρόεδρος, Χαφέζ Αλ Άσαντ, προειδοποίησε ότι θα θεωρήσει οποιαδήποτε τουρκική στρατιωτική εισβολή στη συριακή επικράτεια «έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Πριν λίγα 24ωρα ο Ερντογάν είχε προαναγγείλει πως ο τουρκικός στρατός πρόκειται να εξαπολύσει σύντομα μία νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, ενάντια στις κουρδικές δυνάμεις, με σκοπό να δημιουργήσει εκεί μια «ζώνη ασφαλείας» βάθους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων.

πηγή: newsit.gr