Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύνοδος Κορυφής: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στηρίζουν την ένταξη της Ουκρανίας - Παραμένουν τα ερωτήματα για την έκβαση του πολέμου

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2022 20:58 Σύνοδος Κορυφής: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στηρίζουν την ένταξη της Ουκρανίας - Παραμένουν τα ερωτήματα για την έκβαση του πολέμου

Η ιδιότητα της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ε.Ε αναπτερώνει το ηθικό των Ουκρανών αλλά το Κίεβο πρέπει να περάσει από συμπληγάδες για να δει φως στο τούνελ

Στη Σύνοδο Κορυφής της 23ης και 24ης Ιουνίου οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρόκειται να ανάψουν το πράσινο φως για να χορηγηθεί στην Ουκρανία το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ε.Ε. Ωστόσο από την υποψηφιότητα έως και την είσοδο στην ευρωπαϊκή αγκαλιά ο δρόμος είναι πολύ μακρύς και προς το παρόν δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. 

Και αυτό διότι πέρα από τα λόγια δεν μπορούν προς το παρόν να προχωρήσουν σε πράξεις. Αυτό οφείλεται στο ότι ενώ στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής αποφάσισαν να εγκρίνουν ένα έκτο πακέτο κυρώσεων προς τη Ρωσία στην εν εξελίξει Σύνοδο οι Ευρωπαίοι ηγέτες είτε θα συζητήσουν, είτε όχι, για ένα νέο πακέτο κυρώσεων. Μάλιστα, όπως αναφέρει το Politico, οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών πιστεύουν πως όσα μέτρα πήραν μέχρι τώρα είχαν μικρή επίδραση στα σχέδια του Πούτιν, παρά το βάρος που σηκώνουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες.

Στο μεταξύ στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου υπάρχουν λίγα σημεία που αφορούν την επείγουσα ανάγκη για οπλισμό και πυρομαχικά που χρειάζεται η Ουκρανία έτσι ώστε να αντέξει και  να απωθήσει τις ρωσικές επιθέσεις. Και όλα αυτά την ώρα που τα ρωσικά στρατεύματα καταλαμβάνουν μεγάλες περιοχές στα νότια και ανατολικά της Ουκρανίας (ανάμεσά τους και η χερσαία γέφυρα προς την Κριμαία).

Σημειώνεται πως το  προσχέδιο συμπερασμάτων ζητά την υποστήριξη της «ανοικοδόμησης» στην Ουκρανία, ακόμη και με τη γνώση ότι η καταστροφή της Ουκρανίας από τον Πούτιν θα συνεχιστεί στο άμεσο μέλλον.

Από την άλλη πλευρά  η αβεβαιότητα που υπάρχει όσον αφορά τη συνέχιση της ύπαρξης της Ουκρανίας ως κυρίαρχου έθνους δεν είναι το μόνο δύσκολο ερώτημα που θα παρακάμψουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ κατά τη διήμερη σύνοδο κορυφής.

Η προοπτική ένταξης της Ουκρανίας —καθώς και της γειτονικής Μολδαβίας, η οποία αναμένεται επίσης να λάβει το καθεστώς υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ κατά τη σύνοδο κορυφής— πρόκειται επίσης να αλλάξει θεμελιωδώς την ισορροπία λήψης αποφάσεων στην ΕΕ, και ως εκ τούτου μπορεί να οδηγήσει σε απαιτήσεις για σημαντικές αλλαγές στις συνθήκες της.

Όπως επισημαίνει το Politico εξαιτίας του σχετικά μεγάλου πληθυσμού της Ουκρανίας - πιθανόν θα εισέλθει ως η πέμπτη ή έκτη μεγαλύτερη χώρα της Ε.Ε - θα εδικαιούτο μία μεγάλη εκπροσώπηση στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.  

Και ενώ  η απόφαση για το καθεστώς υποψήφιας χώρας για την Ουκρανία και τη Μολδαβία σημαίνει σχεδόν σίγουρα μια δύσκολη συζήτηση σχετικά με τις αλλαγές των συνθηκών, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων φαίνεται ότι σκοπεύουν να σταματήσουν αυτή τη συζήτηση προς το παρόν.

Πάντως το τμήμα του σχεδίου συμπερασμάτων για την Ουκρανία και τη Μολδαβία φαίνεται να έχει σχεδιαστεί για να δώσει στην ΕΕ μια ρήτρα διαφυγής εάν δεν εκτελεστούν οι απαραίτητες θεσμικές αλλαγές — σημειώνοντας ότι οι προσφορές ένταξης θα μπορούσαν να σταματήσουν εάν η ΕΕ δεν είναι αρκετά έτοιμη να επεκταθεί. Ωστόσο, οι μεγάλες καθυστερήσεις στη διαδικασία προσχώρησης για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων υποδηλώνουν ότι η Ουκρανία και η Μολδαβία θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες για πιθανές καθυστερήσεις.

Προκειμένου η Ουκρανία και η Μολδαβία να εξασφαλίσουν την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι οι χώρες πρέπει πρώτα να πληρούν μια σειρά προϋποθέσεων που σχετίζονται με τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Αυτή τη στιγμή, ωστόσο, η εισβολή και η κατοχή της Ρωσίας καθιστούν αδύνατο για την Ουκρανία να προβλέψει ποια θα είναι τα σύνορά της ή πόσους πολίτες θα έχει. Ο πόλεμος κάνει την προσπάθεια ένταξης της Ουκρανίας ακόμη πιο απρόβλεπτη από αυτή της Κύπρου, στην οποία επετράπη να ενταχθεί στην ΕΕ παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος της Μεγαλονήσου βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή.

πηγή: protothema.gr