Η Κίνα έχει στα σκαριά τη δημιουργία του δικού της ΔΝΤ

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2022 23:25 Η Κίνα έχει στα σκαριά τη δημιουργία του δικού της ΔΝΤ

Η Κίνα θέλει να δημιουργήσει το δικό της νομισματικό ταμείο με τις χώρες της Ανατολής, με τη μορφή του ΔΝΤ, ώστε να καταφέρει να δημιουργήσει και το δικό της δολάριο ή το… «αντι-δολάριο» μαζί με τη Ρωσία για διεθνείς συναλλαγές με χώρες όπως η Βραζιλία, η Ινδία και η Νότια Αφρική.

Όπως ανακοινώθηκε από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, που αποτελεί τη συνέχεια του κινεζορωσικού σχεδίου που έκανε γνωστό ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, το… δικό της ΔΝΤ θα στηθεί με τη συμμετοχή χωρών όπως η Μαλαισία, η Σιγκαπούρη, η Ινδονησία, το Χονγκ Κονγκ και η Χιλή.

Κάθε μία από αυτές τις χώρες θα συνεισφέρει από 15 δισ. γουάν (περίπου 2,2 δισ. δολάρια δηλαδή) ώστε να έχουν πρόσβαση σε δανεισμό, στην περίπτωση που τον χρειαστούν και να δημιουργηθεί αυτό το νέο νομισματικό ταμείο.

Το ήδη γνωστό ΔΝΤ έχει 29 χώρες – μέλη και ιδρύθηκε στα τέλη του 1945, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ώστε να βοηθήσει την ανάπτυξη χωρών μέσω δανεισμών και τεχνικής βοήθειας. Όμως, έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για την πολιτική που ακολουθεί και η αμερικανική επιρροή σε αυτό είναι εμφανής σε πολλές περιπτώσεις. Το ΔΝΤ είχε «δράσει» και στη χώρα μας, όταν η Ελλάδα τελούσε υπό καθεστώς μνημονίων.

Το αντι-δολάριο

Μιλώντας στο Επιχειρηματικό Φόρουμ των BRICKS την περασμένη Τετάρτη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δηλώσει ότι «η δημιουργία ενός διεθνούς νομίσματος βασισμένου στο καλάθι των νομισμάτων των χωρών μας, είναι υπό εξέταση», απευθυνόμενος στις αναδυόμενες αγορές της Βραζιλίας, της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής.

Υπενθυμίζεται ότι στο BRICKS συμπεριλαμβάνονται και οι οικονομίες της Ρωσίας και της Κίνας ενώ από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η Μόσχα έχει αποκλειστεί ουσιαστικά από τα διεθνή τεκταινόμενα της οικονομίας. 

Για αυτό και μια συμμαχία με την Κίνα, τη χώρα που αύξησε τα συναλλαγματικά διαθέσιμά της κατά 80,6 δις δολάρια (έφτασαν σε αξία τα 3,13 τρις δολάρια) αποτελεί την κίνηση του Πούτιν να κάνει την πρόβλεψή του πραγματικότητα και να αποκαθηλώσει το δολάριο από τη θέση του νομίσματος αναφοράς για όλο τον πλανήτη.

πηγή: newsit.gr

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση