Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πολιτική κρίση στη Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον παραιτείται από την ηγεσία των Συντηρητικών - Δείτε live το διάγγελμα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2022 14:14 Πολιτική κρίση στη Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον παραιτείται από την ηγεσία των Συντηρητικών - Δείτε live το διάγγελμα

Με έναν «ελιγμό» ο Βρετανός πρωθυπουργός επιχειρεί να παραμείνει ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ - Η κυβέρνησή του «γκρεμίζεται» μετά τις αποκαλύψεις ότι γνώριζε ότι υπήρχε έρευνα για σεξουαλική παρενόχληση από βουλευτή του, όταν τον διόρισε σε κυβερνητική θέση.

Την παραίτησή του από την ηγεσία των Τόρις ανακοινώνει από λεπτό σε λεπτό με διάγγελμά του προς τον βρετανικό λαό ο Μπόρις Τζόνσον, που ωστόσο φιλοδοξεί να παραμείνει πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας.  Ήδη, πλήθος δημοσιογράφων βρίσκεται έξω από το Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στρις, απ' οπου αναμένεται το διάγγελμα. 

Η παραίτηση από την αρχηγία του Συντηρητικού Κόμματος έρχεται ως αποτέλεσμα του σκανδάλου που προκάλεσε η είδηση ότι ο Μπόρις Τζόνσον διόρισε τον βουλευτή Κρις Πίντσερ σε κυβερνητική θέση στη Βουλή των Κοινοτήτων, αν και γνώριζε ότι εις βάρος του εκκρεμούσε έρευνα για σεξουαλική παρενόχληση από το 2019.

Οι συνέπειες ήταν πρωτοφανείς, με την κυβέρνηση αλλά και το κόμμα του να «φυλλορροούν». Ήδη, περίπου 60 στελέχη της κυβέρνησης έχουν υποβάλλει την παραίτησή του, γεγονός που καθιστά την απομάκρυνσή του από την ηγεσία των Τόρις αναγκαία. Οι εξελίξεις ανάγκασαν την υπουργό Εξωτερικών Λις Τρας να επιστρέψει από την Ινδονησία, όπου βρισκόταν για την G20. Παράλληλα, λίγο μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης παραίτησής, ο Τζόνσον και το επιτελείο του προχωρούν σε ανασχηματισμό, για να αναπληρώσουν τις θέσεις των υπουργών που παραιτήθηκαν.

«Στοιχηματίζουν» για τον χρόνο απομάκρυνσής του από την πρωθυπουργία

Νωρίτερα, πηγή του πρωθυπουργικού γραφείου ανέφερε ότι ο Τζόνσον μίλησε με τον πρόεδρο της Επιτροπής των Συντηρητικών, την λεγόμενη «Επιτροπή 1922» η οποία είναι υπεύθυνη για τα εσωκομματικά, Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι και συμφώνησε να παραιτηθεί. Ο νέος ηγέτης των συντηρητικών αναμένεται ότι θα οριστεί μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε και είναι η διάσκεψη του κόμματος.

Πολλοί θεωρούν ότι η παραίτηση του Τζόνσον είναι ελιγμός για να διατηρηθεί στην πρωθυπουργία. Ωστόσο εκφράζονται έντονες αμφιβολίες για το εάν θα καταφέρει μέχρι τότε να παραμείνει στην Ντάουνινγκ Στριτ, λόγω των αντιδράσεων που θα υπάρξει από τους βουλευτές. Άλλωστε, πέραν των στελεχών της κυβέρνησης, παραιτήθηκε και το 1/3 του συνόλου των βουλευτών που κατείχαν μη υπουργικές θέσεις.

Πηγή: protothema.gr