Archie Battersbee: Θλίψη στην Βρετανία για το θάνατο του 12χρονου -Το θανατηφόρο challenge που τον σκότωσε

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 07 Αυγούστου 2022 18:27 Archie Battersbee: Θλίψη στην Βρετανία για το θάνατο του 12χρονου -Το θανατηφόρο challenge που τον σκότωσε

Λουλούδια και κεριά έχουν τοποθετηθεί στην είσοδο του νοσοκομείου όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο μικρός Archie Battersbee.

Ο μικρός Archie πέθανε σε νοσοκομείο του ανατολικού Λονδίνου στις 12.15 μ.μ. χθες, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του, αφότου τον αποσυνέδεσαν από τη μηχανική υποστήριξης της ζωής στις 10 το πρωί χθες.

Η οικογένειά του έδωσε στη δημοσιότητα μια νέα φωτογραφία του αγαπημένου τους αγοριού που δείχνει τον Archie Battersbee να χαμογελάει φορώντας το παιδικό κοστούμι του.

Ανθρωποι που θέλησαν να συμπαρασταθούν στην οικογένεια του μικρού και να τιμήσουν τη μνήμη του, άναψαν κεριά και άφησαν λουλούδια έξω από το Βασιλικό Νοσοκομείο του Λονδίνου στο Whitechapel, όπου νοσηλευόταν επί τρεις μήνες ο Archie.

Η μητέρα Hollie Dance και η θεία Ella Carter ήταν εκείνοι που ανακοίνωσαν στους δημοσιογράφους ότι ο μικρός πέθανε. «Με βαθύτατη θλίψη σας λέμε ότι ο Archie πέθανε στις 12.15 σήμερα. Μπορώ να πω ότι είμαι η πιο περήφανη μαμά στον κόσμο, ένα τόσο όμορφο αγοράκι και πάλεψε μέχρι το τέλος - και είμαι τόσο περήφανη που είμαι η μαμά του».

Όλοι ήταν εμφανώς συντετριμμένοι, ειδικά όταν η κα Carter περιέγραψε τις τελευταίες στιγμές του Archie. «Του αφαιρέθηκε κάθε φαρμακευτική αγωγή στις 10 η ώρα. Όλα τα στατιστικά του παρέμειναν απολύτως σταθερά για δύο ώρες μέχρι να μειώσουν τον αερισμό.

'Και τότε έγινε εντελώς μπλε.

Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα αξιοπρεπές στο να βλέπεις ένα μέλος της οικογένειας ή ένα παιδί να ασφυκτιά. Καμία οικογένεια δεν θα έπρεπε ποτέ να περάσει αυτό που περάσαμε εμείς, είναι βάρβαρο».

 

Τα μέλη της οικογένειας του Αrchie παρηγορούσαν ο ένας τον άλλον καθώς ξεσπούσαν σε δάκρυα.

Ο 12χρονος βρισκόταν σε κώμα από τότε που βρέθηκε αναίσθητος από τη μητέρα του στο σπίτι τους, στις 7 Απριλίου και κρατήθηκε στη ζωή με μηχανική υποστήριξη καθώς οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ήταν εγκεφαλικά νεκρός και ότι δεν υπήρχε περίπτωση να επανέλθει.

Η οικογένειά του πιστεύει ότι μπορεί να συμμετείχε σε μια διαδικτυακή πρόκληση Tiktok αφού βρέθηκε αναίσθητος από τη μητέρα του με ένα καλώδιο τυλιγμένο γύρω από το λαιμό του.

 

Ο επικεφαλής ιατρός του Barts Health NHS Trust Alistair Chesser δήλωσε: «Ο Archie Battersbee απεβίωσε το απόγευμα του Σαββάτου στο Royal London Hospital μετά την απόσυρση της μηχανικής υποστήριξης της ζωής του, σύμφωνα με δικαστικές αποφάσεις.

Μέλη της οικογένειάς του ήταν δίπλα του και οι σκέψεις μας είναι μαζί τους σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Το νοσοκομείο θα ήθελε να ευχαριστήσει το ιατρικό, νοσηλευτικό και υποστηρικτικό προσωπικό του παιδιατρικού τμήματος εντατικής θεραπείας που φρόντισε τον Archie μετά το φοβερό δυστύχημά του.

 

Παρείχαν υψηλής ποιότητας φροντίδα με εξαιρετική συμπόνια επί αρκετούς μήνες σε συχνά δύσκολες και οδυνηρές συνθήκες. Αυτή η τραγική περίπτωση δεν επηρέασε μόνο την οικογένεια και τους φροντιστές του, αλλά άγγιξε τις καρδιές πολλών ανθρώπων σε ολόκληρη τη χώρα».

Η δικαστική διαμάχη

Η κ. Dance δήλωσε νωρίτερα ότι είχε κάνει ό,τι είχε υποσχεθεί στον Archie ότι θα έκανε, αλλά το νοσοκομείο είχε καταστήσει σαφές ότι δεν υπήρχαν άλλες επιλογές για τον γιο της.

 

Η ίδια και ο Paul Battersbee, ο πατέρας του Archie, είχαν ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να παρέμβει στην υπόθεση την περασμένη εβδομάδα, καθώς αγωνίζονταν για τη συνέχιση παροχής μηχανικής υποστήριξης ζωής, αλλά τους είπαν ότι αυτό δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του.

Στη συνέχεια ήθελαν να μεταφερθεί το παιδί τους σε ξενώνα, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη τα ιατρικά στοιχεία, έκρινε ότι ο 12χρονος ήταν πολύ ασταθής για να μεταφερθεί με ασθενοφόρο. Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι ο Archie πρέπει να παραμείνει στο Royal London Hospital στο Whitechapel του ανατολικού Λονδίνου.

Η οικογένεια ζήτησε την άδεια να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, αλλά το αίτημά τους αυτό απορρίφθηκε από τρεις δικαστές στο Εφετείο.

 

Στη συνέχεια ζήτησαν από το ΕΔΔΑ να παρέμβει, αλλά αργά την Παρασκευή, το δικαστήριο δήλωσε ότι το αίτημα δεν μπορεί να εξεταστεί.

Πώς κατέληξε αναίσθητος ο Archie Battersbee

Ο Archie Battersbee φέρεται να συμμετείχε σε μια επικίνδυνη πρόκληση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ονομάζεται «blackout challenge» πριν η μητέρα του τον βρει αναίσθητο στο σαλόνι του σπιτιού τους.

Η μητέρα του Hollie Dance πιστεύει ότι ο Battersbee έπεσε αναίσθητος ενώ συμμετείχε στο «blackout challenge».

Η απειλητική για τη ζωή πρόκληση που κυκλοφόρησε και στο TikTok, φέρεται να έχει οδηγήσει στον θάνατο και άλλων παιδιών.

Το TikTok έχει μηνυθεί από τις οικογένειες δύο μικρών παιδιών που φέρονται να πέθαναν ενώ συμμετείχαν στο challenge αυτό.

Οι γονείς της Lalani Erika Renee Walton, οκτώ ετών, και της Arriani Jaileen Arroyo, εννέα ετών, κατέθεσαν τη μήνυση την Τρίτη 5 Ιουλίου υποστηρίζοντας ότι ο αλγόριθμος της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης είναι «επικίνδυνος»

 

Ισχυρίστηκαν ότι ο αλγόριθμος του TikTok «σκόπιμα και επανειλημμένα» έσπρωχνε βίντεο του challenge αυτού στις ροές των παιδιών, γεγονός που οδήγησε τα νεαρά κορίτσια να συμμετάσχουν σε αυτήν.

Η Lalani, από το Τεμπλ του Τέξας, πέθανε στις 15 Ιουλίου 2021. Η αστυνομία διαπίστωσε ότι ο θάνατός της ήταν «άμεσο αποτέλεσμα της απόπειρας της "blackout challenge" του TikTok», αναφέρεται στην καταγγελία.

Η Arriani, από το Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν, πέθανε στις 26 Φεβρουαρίου 2021. Όταν βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από τον πεντάχρονο αδελφό της.

Παρόλο που η Arriani μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε τοπικό νοσοκομείο, της αφαιρέθηκε η υποστήριξη ζωής.

Το TikTok μηνύθηκε επίσης τον Μάιο από την οικογένεια της 10χρονης Nylah Anderson, η οποία πέθανε τον περασμένο Δεκέμβριο αφού φέρεται να επιχείρησε την ίδια πρόκληση.

Η μητέρα της, Tawainna Anderson, κατηγόρησε την TikTok για αμέλεια.

 

Τι είναι το blackout challenge

Το «blackout challenge» είναι μια πρόκληση που ενθαρρύνει όσους την επιχειρούν να κρατήσουν την αναπνοή τους μέχρι να λιποθυμήσουν λόγω έλλειψης οξυγόνου.

Μερικές φορές αναφέρεται επίσης ως «πρόκληση πνιγμού» ή «πρόκληση λιποθυμίας».

Το challenge δεν είναι καινούργιο και υπάρχει από το 2008, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Μια μελέτη που διεξήγαγε o οργανισμός διαπίστωσε τότε, το 2008, ότι τουλάχιστον 82 νέοι είχαν πεθάνει στις ΗΠΑ από το 1995 έως το 2007 από την πρόκληση ως αποτέλεσμα του άκρως επικίνδυνου αυτού challenge, με το CDC να προειδοποιεί ότι με αυτή την πρόκληση μπορεί να προκληθεί σοβαρός τραυματισμός ή στραγγαλισμός και θάνατος καθώς οδηγεί σε ασφυξία.

Τι δήλωσε το TikTok;

Μετά το θάνατο της Nylah, ένας εκπρόσωπος του TikTok δήλωσε στο People: «Αυτό το επικίνδυνο challenge, για τo οποίo οι άνθρωποι φαίνεται να μαθαίνουν από άλλες πηγές εκτός του TikTok, προϋπήρχε για πολύ καιρό της πλατφόρμας μας και δεν υπήρξε ποτέ τάση του TikTok

 

Παραμένουμε άγρυπνοι στη δέσμευσή μας για την ασφάλεια των χρηστών και θα αφαιρέσουμε αμέσως το σχετικό περιεχόμενο αν βρεθεί.

Τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια για την τραγική τους απώλεια".

Η πλατφόρμα δεν έχει ακόμη απαντήσει στις αγωγές που έχουν κατατεθεί σε βάρος της.

πηγή: iefimerida.gr

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση