Εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας – Το Ισραήλ άνοιξε και πάλι τα σύνορα

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 08 Αυγούστου 2022 15:03 Εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας – Το Ισραήλ άνοιξε και πάλι τα σύνορα

Εκεχειρία τέθηκε χτες (07.08.2022) ανάμεσα στο Ισλαμικό Τζιχάντ και το Ισραήλ. Σύμφωνα μάλιστα με το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων, βυτιοφόρα με καύσιμα εισήλθαν σήμερα, στη Λωρίδα της Γάζας.

Η εκεχειρία της οργάνωσης του Ισλαμικού Τζιχάντ και του Ισραήλ, ήρθε έπειτα από τρεις ημέρες εχθροπραξιών που στοίχισαν τη ζωή σε 44 Παλαιστινίους από ισραηλινά πλήγματα στο θύλακα, δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε βυτιοφόρα με καύσιμα να εισέρχονται στη Γάζα από το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ, στο νότιο τμήμα της λωρίδας, τα σύνορα με την οποία είχαν κλείσει από το Ισραήλ.

Χθες, Κυριακή, το κύριο νοσοκομείο της πόλης της Γάζας είχε ανάγκη από ηλεκτρικό για τη νοσηλεία των τραυματιών, αφού ο σταθμός παραγωγής ενέργειας σταμάτησε να λειτουργεί ελλείψει καυσίμων.

Μετά την ανακωχή αυτή, που τέθηκε σε ισχύ έπειτα από διαπραγμάτευση με μεσολαβητή την Αίγυπτο, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν ότι επιφυλάσσονται του δικαιώματός τους να απαντήσουν, σε περίπτωση παραβίασης της εκεχειρίας από την άλλη πλευρά.

«Διαρκώς υπόσχονται, αλλά κάθε φορά επιτίθενται και πάλι»

Στη Γάζα, «η κατάσταση είναι τραγική και δύσκολη», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας κάτοικος της πόλης, ο Μοχάμεντ Αλάι. «Έχουμε πολλούς νεκρούς και τραυματίες, καταστροφές και ερήμωση, όμως η Γάζα επουλώνει τις πληγές της», πρόσθεσε.

Μια άλλη κάτοικος, η Σουχάιλ αλ-Μπαουμπάμπ, εξηγεί πως: «Δεν θέλουμε κάθε έξι μήνες πόλεμο και, όταν ακούσαμε να μιλάνε για εκεχειρία, ήμασταν τόσο χαρούμενοι παρά το πένθος μας για τους μάρτυρες, επειδή η ζωή επιστρέφει στην ομαλή της πορεία», είπε.

Στο νότιο τμήμα του εβραϊκού κράτους, που συνορεύει με τη Γάζα, ένας κάτοικος του Ασκελόν, ο Νταβίτ Σιτρίτ, δήλωσε πως: «Δεν έχει εμπιστοσύνη» στον Ισλαμικό Τζιχάντ. «Διαρκώς υπόσχονται, αλλά κάθε φορά επιτίθενται και πάλι. Ελπίζω ότι αυτή τη φορά (η εκεχειρία) θα κρατήσει».

Η συμφωνία εκεχειρίας προβλέπει μεταξύ άλλων «τη δέσμευση της Αιγύπτου να εργασθεί υπέρ της απελευθέρωσης δύο φυλακισμένων» του Ισλαμικού Τζιχάντ οι οποίοι βρίσκονται στα χέρια του Ισραήλ, ανακοίνωσε η παλαιστινιακή οργάνωση.

Τα θύματα της ισραηλινής επιχείρησης

Από την αρχή της ισραηλινής επιχείρησης, την Παρασκευή, μέχρι χθες, Κυριακή, 44 Παλαιστίνιοι – από τους οποίους 15 παιδιά – είχαν χάσει τη ζωή τους και 360 τραυματισθεί, σύμφωνα με το υπουργείο, το οποίο ανέφερε πως από τις ισραηλινές επιθέσεις, καταστράφηκαν ολόκληρες πολυκατοικίες.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως εκατοντάδες ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από την Παρασκευή, από τη Γάζα και πως οι περισσότερες αναχαιτίσθηκαν ενώ, τρεις άνθρωποι τραυματίσθηκαν στο Ισραήλ από πλήγματα ρουκετών, σύμφωνα με διασώστες.

πηγή: newsit.gr

 

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση