Πτώση Αντόνοφ: Ολοκληρώνεται η εκκαθάριση και εξουδετέρωση των πυρομαχικών

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 08 Αυγούστου 2022 15:27 Πτώση Αντόνοφ: Ολοκληρώνεται η εκκαθάριση και εξουδετέρωση των πυρομαχικών

Ευχάριστα είναι τα νέα των αποτελεσμάτων από τη Γενική Διεύθυνσης Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών ΥΠΕΝ Βορείου Ελλάδος, καθώς δεν υπάρχει καμία ανησυχία από τις μετρήσεις για την ύπαρξη τυχόν τοξικών ουσιών.

Στο Πεδίο Βολής Αρμάτων της Ξάνθης έχει ήδη μεταφερθεί και καταστραφεί το 90% του επικίνδυνου φορτίου που μετέφερε το Αντόνοφ κατά την πτώση του στις 16 Ιουλίου σε αγροτική περιοχή μεταξύ Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes από στρατιωτικές πηγές, η επιχείρηση των ΤΕΝΞ ολοκληρώνεται και η περιοχή αναμένεται να αποδοθεί στους παραγωγούς. Την ίδια ώρα, ευχάριστα είναι τα νέα των αποτελεσμάτων από τη Γενική Διεύθυνσης Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών ΥΠΕΝ Βορείου Ελλάδος, καθώς δεν υπάρχει καμία ανησυχία από τις μετρήσεις για την ύπαρξη τυχόν τοξικών ουσιών.

Σε μια ακτίνα σαφώς μικρότερη από την αρχική έχουν οριοθετήσει πλέον οι αρχές τη φύλαξη της περιοχής όπου κατέπεσε το αεροσκάφος. Τη φύλαξη έχει αναλάβει εξαρχής η ΕΛ.ΑΣ, με τον αριθμό των αστυνομικών που περιφρουρούν την έκταση αυτή τη στιγμή ανά εννέα άτομα σε κάθε βάρδια και σε 3 βάρδιες κατά τη διάρκεια του 24ωρου.

Σε κάθε μπλόκο που έχει στηθεί υπάρχει ένας κατάλογος, που περιλαμβάνει ονόματα μόνο των παραγωγών που διαθέτουν τις καλλιέργειές τους κοντά στο σημείο και έχουν δικαίωμα να μεταβούν.

Οι οκτώ ομάδες των συνολικά 56 πυροτεχνουργών του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηρών (ΤΕΝΞ) έχουν εκκαθαρίσει το μεγαλύτερο μέρος της αγροτικής έκτασης, με τις πληροφορίες του grtimes να αναφέρουν πως έχει απομείνει μόνο ένα 10% του φορτίου.

Αυτή τη στιγμή οι ομάδες έχουν μειωθεί σε δύο των έξι ατόμων και η ολοκλήρωση της επιχείρησης, εκτιμάται πως είναι θέμα ημερών.

Οι πυροτεχνουργοί συγκέντρωσαν από περιοχή περίπου 120 στρεμμάτων υπολείμματα πυρομαχικών, άσκαστα βλήμματα, όλμους, φωτιστικούς όλμους, πυροσωλήνες και σωλήνες εκτόξευσης τα οποία βάσει ειδικού πρωτοκόλλου ασφαλείας, αφου καταγράφηκαν εξουδετερώθηκαν στο Πεδίο Βολής Αρμάτων της Ξάνθης.

Την ίδια ώρα, «καθαρά» είναι τα αποτελέσματα από τις σχετικές μετρήσεις που έγιναν από τη Γενική Διεύθυνσης Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών ΥΠΕΝ Βορείου Ελλάδος. «Το ευτύχημα είναι ότι δεν επηρεάστηκε καθόλου το χώμα και συνεχίζουμε κανονικά να καλλιεργούμε τις εκτασεις μας,», είπε στο GRTimes ο πρόεδρος του Αγροτικου Συλλογου Παγγαιου, Τρυφων Αραπογλου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, η λήψη των δειγμάτων εδάφους και φύλλων έγινε από τον στρατό στις 17 Ιουλίου (την επομένη του δυστυχήματος), ενώ λήψεις έγιναν τις επόμενες ημέρες και από το τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε. Καβάλας, σε ακτίνα μέχρι 3.500 μέτρα.

Ωστόσο ανάπαντητα παραμένουν τα ερωτήματα σχετικά με το φορτίο που μετέφερε το ουκρανικό αεροσκάφος, με τα σενάρια να παραπέμπουν ακόμα και σε συνθήκες κινηματογραφικού θρίλερ με σερβικό λόμπι όπλων και τις σχέσεις του με την πολιτική εξουσία.

Όπως έγραψε πρόσφατα η γερμανική DW, σερβικά όπλα πωλήθηκαν από έναν έμπορο αγνώστων στοιχείων και φορτώθηκαν σε οuκρανικό αεροσκάφος για να μεταφερθούν στο Πακιστάν, αλλά δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους, καθώς το αεροπλάνο κατέπεσε και συνετρίβη στη Βόρεια Ελλάδα.

Το ουκρανικό αεροσκάφος τύπου «Αντόνοφ» είχε απογειωθεί στις 16 Ιουλίου από τη Νις, στη νότια Σερβία, μεταφέροντας 11,5 τόνους όλμων και χειροβομβίδων, σερβικής κατασκευής. Εικάζεται ότι πωλητής του φορτίου ήταν ο Σλόμπονταν Τέσιτς, ένας από τους μεγαλύτερους εμπόρους όπλων στα Βαλκάνια, ο οποίος εδώ και χρόνια βρίσκεται αντιμέτωπος με αμερικανικές κυρώσεις.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση