Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιες κυρώσεις; Εμπορικό πλεόνασμα-ρεκόρ για τη Ρωσία για τους μήνες του πολέμου

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 09 Αυγούστου 2022 22:57 Ποιες κυρώσεις; Εμπορικό πλεόνασμα-ρεκόρ για τη Ρωσία για τους μήνες του πολέμου

Έφτασε στα 167 δισ. δολάρια στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου, από μόλις 50 δισ. το ίδιο διάστημα πέρυσι

Σε επίπεδα ρεκόρ έφτασε το εμπορικό πλεόνασμα της Ρωσίας το επτάμηνο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας- μία εξέλιξη που μειώνει σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητα των Δυτικών κυρώσεων, τη στιγμή μάλιστα που οι αυξημένες τιμές της ενέργειας ανέβασαν τον πληθωρισμό  σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ενώ υπάρχει η απειλή για μία ενεργειακή κρίση τον χειμώνα του 2023.

Από τον Ιανουάριο ως τον Ιούλιο, το ρωσικό πλεόνασμα «εκτινάχθηκε» στα 167 δις δολάρια, από μόλις 50 δις δολαρια για την ίδια περίοδο πέρυσι.

Όπως είναι γνωστό, η Μόσχα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα που αποφέρουν οι ενεργειακοί της πόροι - έσοδα τα οποία αυξήθηκαν παρά τις Δυτικές κυρώσεις μετά από την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία.

Μάλιστα, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας ευνοήθηκε και από την κατάρρευση των εισαγωγών στη χώρα, τόσο εξαιτίας των κυρώσεων, όσο και επειδή αρκετές Δυτικές επιχειρήσεις είτε έχουν αυτοπεριοριστεί στις συναλλαγές τους με τη Ρωσία, είτε έχουν διακόψει τις εξαγωγές τους προς αυτήν.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, βέβαια, τα κενά καλύπτονται - και αυτό συνέβη με την Κίνα, η οποία έσπευσε να καλύψει ένα μέρος των εισαγωγών της Ρωσίας: οι κινεζικές εξαγωγές προς τη Ρωσία αυξήθηκαν 20% τον Ιούλιο, φτάνοντας τα 6,7 δις δολάρια.Μάλιστα, όπως σημειώνει το Business Market Insider, η ενδυνάμωση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών οδήγησε σε ισχυροποίηση των νομισμάτων τους.

Όπως είναι γνωστό, η Κίνα - μαζί με την Ινδία - κάλυψαν σε πολύ μεγάλο βαθμό την μείωση παραγγελιών για το αργό των Ουραλίων που προκάλεσαν οι Δυτικές κυρώσεις. Η Μόσχα πουλάει με σημαντική έκπτωση σε Κίνα και Ινδία - αλλά τα αυξημένα επίπεδα τιμών αποφέρουν πολύ αυξημένα έσοδα στο καθεστώς Πούτιν. Παράλληλα, η Ρωσία πουλάει πολύ ακριβά το φυσικό της αέριο στην Ευρώπη, αποκομίζοντας τα μεγαλύτερα δυνατά κέρδη με τις μικρότερες δυνατές ποσότητες, φέρνοντας τις εξαρτημένες οικονομίες - όπως η Γερμανία - στα πρόθυρα ενεργειακής κρίσης και προκαλώντας παράληλα πληθωριστική «έκρηξη».

πηγή: protothema.gr