Νέα Υόρκη: Επίθεση στον Σαλμάν Ρουσντί, τον συγγραφέα των «Σατανικών Στίχων»

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022 18:49 Νέα Υόρκη: Επίθεση στον Σαλμάν Ρουσντί, τον συγγραφέα των «Σατανικών Στίχων»

Ένας άνδρας επιτέθηκε στον συγγραφέα πριν μιλήσει σε εκδήλωση - Ακινητοποιήθηκε ο δράστης - Απειλές για τη ζωή του δέχεται εδώ και χρόνια ο Ρουσντί

Επίθεση από άνδρα δέχτηκε ο συγγραφέας Σαλμάν Ρουσντί, εναντίον του οποίου έχει εκδοθεί φετφά από φανατικούς ισλαμιστές γιατί το έργο του θεωρείται ότι βλασφημεί την ισλαμική θρησκεία.

Ο Ρουσντί θα μιλούσε την Παρασκευή σε εκδήλωση στο Ινστιτούτο Τσοτόκουα, περίπου 120 χιλιόμετρα νότια από το Μπάφαλο, στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Το Associated Press αναφέρει ότι ο δράστης της επίθεσης όρμησε στη σκηνή την ώρα που παρουσίαζαν του Ρουσντί και είτε του έδωσε γροθιά είτε τον μαχαίρωσε.

Ο συγγραφέας έπεσε στο έδαφος και ο δράστης ακινητοποιήθηκε, ενώ αργότερα συνελήφθη.

Ο 75χρονος Ρουσντί, που έχει γεννηθεί στην Ινδία, κατά καιρούς δέχεται απειλές για τη ζωή του.

Το βιβλίο «Σατανικοί Στίχοι» είναι απαγορευμένο στο Ιράν από το 1988. Έναν χρόνο αργότερα ο αγιατολάχ Χομεϊνί εξέδωσε τον φετφά που καλούσε στον θάνατο του Ρουσντί. Είχε επίσης επικηρυχθεί για περίπου 3 εκατ. δολάρια.

Έκτοτε, όπως σημειώνει το Associated Press, η κυβέρνηση του Ιράν έχει λάβει τις αποστάσεις της από τον διάταγμα, αν και τα αισθήματα κατά του συγγραφέα παραμένουν εχθρικά.

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση