Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κίνα: Τουλάχιστον 16 νεκροί και 36 αγνοούμενοι από σφοδρές πλημμύρες

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2022 15:41 Κίνα: Τουλάχιστον 16 νεκροί και 36 αγνοούμενοι από σφοδρές πλημμύρες

Τουλάχιστον 16 νεκροί και 36 αγνοούμενοι είναι ο – μέχρι στιγμής – απολογισμός από πλημμύρες που προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις στην Τσινχάι της Κίνας, στα δυτικά της χώρας, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ.

Πιο συγκεκριμένα, «ο απολογισμός είναι 16 νεκροί και 36 αγνοούμενοι», μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Κίνας, CCTV, διευκρινίζοντας ότι οι πλημμύρες είχαν επιπτώσεις σε περισσότερους από 6.200 κατοίκους έξι χωριών και ότι βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις διάσωσης.

Η ξαφνική άνοδος της στάθμης των υδάτων προκλήθηκε σε ορεινή ζώνη της επαρχίας Τσινχάι, η οποία συνορεύει κυρίως με το Θιβέτ, έπειτα από νεροποντή που προκάλεσε κατολισθήσεις και εξέτρεψε τη ροή ποταμού. 

Τα σωστικά συνεργεία κινητοποιήθηκαν στην κομητεία Ντατόνγκ, που υπάγεται στην Σινίνγκ, μια πόλη που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1.300 χιλιομέτρων δυτικά του Πεκίνου.

Βίντεο που προβλήθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δείχνει δρόμους καλυμμένους από λάσπη, ξεριζωμένα δέντρα, σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές και μέλη σωστικών συνεργείων με φτυάρια.

Ισχυρές βροχοπτώσεις σημειώνονται συχνά στο κεντρικό και το νότιο τμήμα της Κίνας τέλη της άνοιξης και αρχές του καλοκαιριού.

Ωστόσο η Κίνα βρίσκεται φέτος αντιμέτωπη με ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες, κάτι το οποίο οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το Σάββατο, πλημμύρες που προκλήθηκαν ξαφνικά στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας προκάλεσαν τον θάνατο 4 ανθρώπων και τον τραυματισμό 9.

Το φετινό καλοκαίρι σηματοδοτείται επίσης από πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Το όριο των 40 βαθμών Κελσίου ξεπεράστηκε σε πολλές περιοχές, μεταξύ των οποίων η Σετσουάν, στη νοτιοδυτική Κίνα.

Από αυτήν την εβδομάδα, η επαρχία αυτή παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα με το δελτίο στους επαγγελματίες, καθώς το δίκτυό της δοκιμάζεται από την αυξημένη ζήτηση λόγω της χρήσης κλιματιστικών και τα υδροηλεκτρικά φράγματα δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες που υπάρχουν εξαιτίας της μείωσης του επιπέδου των υδάτων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ