Βίντεο: Τρελαμένη από μοναξιά, μια όρκα χτυπά το κεφάλι της μέσα σε ενυδρείο-φυλακή

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2022 22:44 Βίντεο: Τρελαμένη από μοναξιά, μια όρκα χτυπά το κεφάλι της μέσα σε ενυδρείο-φυλακή

Η Κίσκα έχει περάσει σχεδόν όλη τη ζωή της μέσα σε ένα άχαρο ενυδρείο, αντί για τον ωκεανό - Τα τελευταία 12 χρόνια δεν έχει καμία συντροφιά και αυτό την κάνει αυτοκαταστροφική

Μπορεί να φανταστεί καθένας πώς θα ήταν αν περνούσε 12 χρόνια σε απομόνωση, χωρίς να δει άλλον άνθρωπο. Τότε ίσως θα καταλάβει πώς περνά η φάλαινα Κίσκα και γιατί το μοναχικό θηλαστικό χτυπά το κεφάλι του στην πισίνα του ενυδρείου όπου ζει.

Η Κίσκα, μια όρκα, είναι κλεισμένη στο ενυδρείο MarineLand στο Οντάριο του Καναδά.

Σήμερα είναι περίπου 45 ετών. Την είχαν αιχμαλωτίσει στα νερά της Ισλανδίας το 1979 και από τότε την κρατούν έγκλειστη. Από το 2011 είναι μόνη, έχοντας ζήσει περισσότερο από άλλες φάλαινες του ενυδρίου και από τα πέντε παιδιά της.

Τον Ιούνιο, οι κάμερες της εγκατάστασης την κατέγραψαν να κάνει κάτι περίεργο όσο και σοκαριστικό.

Αφού η όρκα έκανε κάποιους κύκλους μέσα στη δεξαμενή, χτύπησε με δύναμη το κεφάλι της πάνω στα γυάλινα τοιχώματα από όπου μπορούν να τη δουν οι επισκέπτες. Μετά έκανε ξανά κύκλους και μπροστά σε έκπληκτους επισκέπτες χτύπησε ξανά το κεφάλι της.

Άλλες φορές, αναφέρει η Sun, φαίνεται να κολυμπά με τον ίδιο τρόπο και να σταματά σε ρηχά νερά, όπου κινείται σπασμωδικά.

Ένας ακτιβιστής κατά της κράτησης των ζώων (και πρώην εργαζόμενος στο ενυδρείο), ο Φιλ Ντέμερς είχε καταγράψει την όρκα να χτυπά το κεφάλι της στο τοίχωμα και τον Σεπτέμβριο του 2021. Σε άλλο βίντεο φαίνεται η φάλαινα να ταράζει τα νερά με δύναμη πριν ορμήσει προς το τοίχωμα.

Η αυτοκαταστροφική συμπεριφορά που επιδεικνύει οφείλεται στα σοβαρά -σωματικά και ψυχικά- προβλήματα που έχει προκαλέσει η αιχμαλωσία σε ένα περιβάλλον χωρίς κανένα ερέθισμα. Οι φάλαινες είναι εξαιρετικά κοινωνικά ζώα και η απομόνωση τις καταρρακώνει - είναι σχεδόν βασανιστήριο.

Το ενυδρείο MarineLand είχε 26 όρκες από την ίδρυσή του το 1962. Από αυτές οι 20 πέθαναν μέσα στις εγκαταστάσεις και οι άλλες πουλήθηκαν ή χαρίστηκαν αλλού σε άλλα ενυδρεία.

Η Κίσκα είναι η τελευταία που έχει επιζήσει. Καθώς είναι ιδιοκτησία του ενυδρείου και καθώς δεν υπάρχουν καταφύγια για φάλαινες, το μέλλον της Κίσκα είναι ζοφερό και σίγουρα εντελώς μοναχικό.

πηγή: protothema.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση