Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Κίνα πρώτη στον κόσμο σε αριθμό επιστημονικών δημοσιεύσεων – Ξεπέρασε ακόμα και τις ΗΠΑ

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022 14:59 Η Κίνα πρώτη στον κόσμο σε αριθμό επιστημονικών δημοσιεύσεων – Ξεπέρασε ακόμα και τις ΗΠΑ

Η Κίνα φαίνεται πως ξεπέρασε τις ΗΠΑ και έγινε η χώρα με τις περισσότερες, πιο δημοφιλείς επιστημονικές δημοσιεύσεις στον κόσμο. Αυτό προκύπτει καθώς, στις επιστημονικές αυτές δημοσιεύσεις αναφέρεται μεγάλος αριθμός άλλων επιστημόνων.

Το γεγονός αυτό φανερώνει ότι Κίνα δεν παράγει μόνο πολλές ερευνητικές εργασίες, αλλά ότι αυτές είναι και υψηλής ποιότητας. Το 2016 μάλιστα, η Κίνα είχε περάσει για πρώτη φορά τις ΗΠΑ και είχε γίνει η Νο 1 χώρα σε αριθμό επιστημονικών δημοσιεύσεων.

Η νέα έκθεση από το Εθνικό Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ιαπωνίας αξιολόγησε το κορυφαίο 1% των επιστημονικών δημοσιεύσεων από άποψη ετεροαναφορών. Αν μια δημοσίευση ήταν διεθνής, είχε δηλαδή συγγραφείς από πολλές χώρες, όπως συνηθίζεται πια, κάθε χώρα «πιστώθηκε» ανάλογα (π.χ. αν σε μια μελέτη συμμετείχαν ένα γαλλικό και τρία σουηδικά επιστημονικά ιδρύματα, η Γαλλία «πιστώθηκε» με 25% και η Σουηδία με 75%).

Έτσι, κατά την τριετία 2018-2020 στην Κίνα αναλογούσε το 27,2% των συνολικών κορυφαίων επιστημονικών δημοσιεύσεων με τις περισσότερες αναφορές από τρίτους, άρα με τη μεγαλύτερη απήχηση παγκοσμίως, έναντι 24,9% των ΗΠΑ και 5,5% της Βρετανίας. 

Με βάση άλλα πάντως κριτήρια που μετρούν διαφορετικά την απήχηση των επιστημονικών δημοσιεύσεων, σύμφωνα με το περιοδικό «Science», οι ΗΠΑ εξακολουθούν να προηγούνται ελαφρά. Μελέτη π.χ. του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών των ΗΠΑ, η οποία μετρά το μερίδιο των δημοσιεύσεων κάθε χώρας που έχει υψηλή απήχηση (άσχετα με το πόσες συνολικά δημοσιεύσεις σε αριθμό έχει κάθε χώρα), φέρει τις ΗΠΑ πάνω από την Κίνα, αλλά και τη Βρετανία πάνω και από τις δύο υπερδυνάμεις.

Οι ΗΠΑ ωστόσο, συνεχίζουν να προηγούνται της Κίνας σε άλλους επιστημονικούς δείκτες. Για παράδειγμα στο ύψος των δαπανών για έρευνα και στον αριθμό των διδακτορικών. Με την Κίνα να προηγείται πλέον σε αριθμό ευρεσιτεχνιών.

πηγή: newsit.gr