Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιράν: Ο πρόεδρος αρνήθηκε να παραχωρήσει συνέντευξη στην Αμανπούρ του CNN επειδή δεν φορούσα μαντήλα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2022 18:34 Ιράν: Ο πρόεδρος αρνήθηκε να παραχωρήσει συνέντευξη στην Αμανπούρ του CNN επειδή δεν φορούσα μαντήλα

Σύμφωνα με την πολεμική ανταποκρίτρια ο Εμπραχίμ Ραϊσί έστειλε τον βοηθό του να της ζητήσει να φορέσει μαντήλα, κάνοντας λόγο για «ζήτημα σεβασμού»

Την ώρα που το κύμα οργής στο Ιράν για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί εξαπλώνεται ο πρόεδρος του Ιράν  Εμπραχίμ Ραϊσί φροντίζει με τη στάση του να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά. Πιο συγκεκριμένα όπως αποκάλυψε με ανάρτησή της στα social media η πολεμική ανταποκρίτρια Κριστιάν Αμανπούρ είχε κανονίσει συνέντευξη με τον Ιρανό πρόεδρο προκειμένου να τον ρωτήσει για τον θάνατο της 22χρονης και τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που έχουν ξεσπάσει στη χώρα.

Μάλιστα όπως σημειώνει η βρετανο-ιρανικής καταγωγής δημοσιογράφος αυτή θα ήταν η πρώτη συνέντευξη του Ιρανού προέδρου επί αμερικανικού εδάφους. Ωστόσο η συνέντευξη δεν έγινε ποτέ καθώς ο πρόεδρος Ραϊσί πρότεινε στην Αμανπούρ να φορέσει μαντήλα επειδή είναι οι ιεροί μήνες του Μουχαράμ και του Σαφάρ, με την δημοσιογράφο να αρνείται ευγενικά. 

«Μετά από εβδομάδες ετοιμασιών και πολύωρες διαδικασίες για την εγκατάσταση μεταφραστικού εξοπλισμού, φώτων και καμερών, ήμασταν έτοιμοι. Αλλά ο πρόεδρος Ραϊσί δεν εμφανίστηκε. Σαράντα λεπτά αργότερα ήρθε ένας βοηθός. Όπως μου είπε, ο πρόεδρος πρότεινε να φορέσω μαντίλα, γιατί είναι οι ιεροί μήνες του Μουχαράμ και του Σαφάρ», ανέφερε αρχικά η Κριστιάν Αμανπούρ.

«Βρισκόμαστε στη Νέα Υόρκη, όπου δεν υπάρχει νόμος ή παράδοση σχετικά με τις μαντίλες. Τόνισα ότι κανένας Ιρανός πρόεδρος στο παρελθόν δεν το είχε απαιτήσει όταν τους έπαιρνα συνέντευξη εκτός Ιράν», πρόσθεσε.

«Ο βοηθός ξεκαθάρισε ότι η συνέντευξη δεν θα πραγματοποιούνταν αν δεν φορούσα μαντίλα. Έκανε λόγο για “ζήτημα σεβασμού” και μίλησε για την “κατάσταση στο Ιράν” – αναφερόμενος στις διαδηλώσεις που σαρώνουν τη χώρα», συνέχισε και συμπλήρωσε ότι «και πάλι, είπα ότι δεν μπορούσα να συμφωνήσω με αυτό το πρωτοφανές και απροσδόκητο αίτημα», τονίζει.

«Και έτσι φύγαμε. Η συνέντευξη δεν έγινε. Την ώρα που οι διαδηλώσεις συνεχίζονται και άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, θα ήταν μια σημαντική στιγμή για να μιλήσω με τον Πρόεδρο Ραϊσί», κατέληξε.

Δείτε τα tweets: