Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το γύρο του κόσμου κάνει το άδειο κάθισμα απέναντι στην Αμανπούρ - Αρνήθηκε να φορέσει μαντίλα

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2022 16:38 Το γύρο του κόσμου κάνει το άδειο κάθισμα απέναντι στην Αμανπούρ - Αρνήθηκε να φορέσει μαντίλα

Την αδικοχαμένη Ιρανή Μάχσα Αμινί τίμησε η βρετανο-ιρανικής καταγωγής διακεκριμένη δημοσιογράφος του CNN, Κριστιάν Αμανπούρ, αρνούμενη να φορέσει μαντίλα για να πάρει συνέντευξη από τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί στη Νέα Υόρκη και η φωτογραφία με την άδεια καρέκλα του κάνει τον γύρο του κόσμου.

Ο Εμπραχίμ Ραϊσί αρνήθηκε να παραχωρήσει συνέντευξη στη διάσημη παρουσιάστρια του CNN, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, επικαλούμενος, μέσω συνεργάτη του, ότι η συνέντευξη δεν θα μπορούσε να γίνει εάν εκείνη δεν φορούσε μαντίλα.

Περίπου 40 λεπτά μετά την προγραμματισμένη έναρξη της συνέντευξης κατά τη διάρκεια της Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη και με τον Ραϊσί να καθυστερεί, ένας βοηθός του είπε στην Αμανπούρ ότι ο πρόεδρος της ζητά να φορέσει μαντήλι στο κεφάλι, γιατί είναι οι ιεροί μήνες του Μουχαράμ και του Σαφάρ. «Απέρριψα το αίτημα ευγενικά. Εδώ στη Νέα Υόρκη, ή οπουδήποτε αλλού εκτός του Ιράν, δεν μου το ζήτησε ποτέ κανένας Ιρανός πρόεδρος να φορέσω μαντίλα», έγραψε στο Twitter, εξηγώντας όλο το παρασκήνιο.

Η Αμανπούρ, η οποία μεγάλωσε στην Τεχεράνη και μιλάει άπταιστα Φαρσί, είπε ότι φορούσε μαντίλα όταν έκανε ρεπορτάζ στο Ιράν ώστε να ακολουθεί τους τοπικούς νόμους και τα έθιμα, «αλλιώς δεν θα μπορούσες να λειτουργήσεις ως δημοσιογράφος».

Αλλά πρόσθεσε ότι δεν θα κάλυπτε το κεφάλι της για να πάρει συνέντευξη από έναν Ιρανό αξιωματούχο εκτός χώρας, όπου δεν απαιτείται η μαντίλα, όπως επανέλαβε στην εκπομπή «New Day» του CNN.

Κι έτσι η συνέντευξη ακυρώθηκε, και η Αμανπούρ ανήρτησε την φωτογραφία με την άδεια καρέκλα και την ίδια χωρίς μαντίλα, φυσικά.

Η ιρανική νομοθεσία απαιτεί από όλες τις γυναίκες να φορούν κάλυμμα στο κεφάλι και φαρδιά ρούχα όταν εμφανίζονται δημόσια.

Ο νόμος αυτός έχει επιβληθεί στο Ιράν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 και είναι υποχρεωτικός για κάθε γυναίκα στη χώρα – συμπεριλαμβανομένων των τουριστών, των επισκεπτών πολιτικών προσωπικοτήτων και των δημοσιογράφων.

Είναι προφανές ότι δεν θα ήταν εύκολη υπόθεση για τον Ραϊσί η συνέντευξη με την Αμανπούρ, καθώς είναι απολύτως βέβαιο ότι θα τον ρωτούσε επίμονα για τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμινί, λίγες ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία Ηθών στο Ιράν, και τον θάνατό της, που προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις σε δεκάδες περιοχές της χώρας και δεκάδες νεκρούς.

Πηγή: CNN