Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άμεση ανάλυση BBC: Γιατί εξεγείρονται οι Ιρανοί - Η Μάχσα Αμινί «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι»

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2022 22:50 Άμεση ανάλυση BBC: Γιατί εξεγείρονται οι Ιρανοί - Η Μάχσα Αμινί «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι»

Οργισμένοι πολίτες ζητούν δικαίωση για την 22χρονη - «Λάδι στη φωτιά» έριξαν οι δηλώσεις του Ιρανού προέδρου - Ο στρατός απειλεί να βγει στους δρόμους

Αντιμέτωπο με ένα πρωτοφανές κύμα οργής βρίσκεται το Ιράν μετά τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμινί, η οποία πιστεύεται ότι «βασανίστηκε μέχρι θανάτου» από την αστυνομία ηθών της Τεχεράνης επειδή έβγαλε τη μαντίλα της.

Οργισμένοι πολίτες ζητούν δικαίωση για την 22χρονη και την οικογένειά της, ενώ «λάδι στη φωτιά» έριξαν οι δηλώσεις του Ιρανού προέδρου Ραϊσί ο οποίος ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις κακοποίησης της κοπέλας από την αστυνομία, σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση.

Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων για τον θάνατο της Μάχσα διαδηλωτές στην Τεχεράνη και άλλες ιρανικές πόλεις έχουν κάψει αστυνομικά τμήματα και οχήματα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης να μεταδίδουν ότι μόνο την Πέμπτη συνελήφθησαν 280 άτομα.

IRAN

Το καθεστώς του Ιράν υποβιβάζει τον αριθμό των θυμάτων

 

MKO με έδρα τη Νέα Υόρκη ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τις πηγές της ο απολογισμός των θυμάτων ανέρχεται πλέον σε 36. Η κρατική τηλεόραση του Ιράν, ωστόσο, επιμένει σε έναν πολύ πιο μικρό αριθμό, επιμένοντας στους 17 νεκρούς.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

 

Ο θάνατος της Μάχσα Αμινί έρχεται να προστεθεί σε μια ήδη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα. Οι Ιρανοί αισθάνονται κουρασμένοι και απελπισμένοι από την συστηματική διαφθορά της πολιτικής ελίτ, την αυξανόμενη φτώχεια, τον πληθωρισμό που έχει ξεπεράσει το 50%, το αδιέξοδο στις συνομιλίες για τα πυρηνικά και την έλλειψη κοινωνικής και πολιτικής ελευθερίας, σύμφωνα με το BBC.
Σύμφωνα με το Ερευνητικό Ινστιτούτο του Οργανισμού Κοινωνικής Ασφάλισης του Ιράν, τουλάχιστον 25 εκατομμύρια Ιρανοί ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας μέχρι τον Ιούνιο του 2021. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός αναμένεται να έχει αυξηθεί. Την ίδια ώρα, η ίδια η κοινωνία και οι απαιτήσεις της φαίνεται πως έχουν αλλάξει. Το κύριο σύνθημα των διαδηλωτών είναι «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία», οι οποίοι ζητούν περισσότερη ισότητα.
«Το γεγονός ότι πολλοί άνδρες συμμετέχουν στις διαδηλώσεις μαρτυρά ότι η κοινωνία έχει στραφεί σε πιο προοδευτικές απαιτήσεις», υποστηρίζει ο Mehrdad Darvishpour, Ιρανός κοινωνιολόγος στο BBC.

mahsa

IRAN

«Είμαστε μάρτυρες της γέννησης ενός μεγα-κινήματος», προσθέτει ο Mehrdad Darvishpour και υπογραμμίζει πως δεν υπάρχει επιστροφή από αυτό.

Ο στρατός απειλεί να βγει στους δρόμους 

Την ίδια ώρα, έτοιμες να κατέβουν στους δρόμους του Ιράν προκειμένου «να αντιμετωπίσουν τους εχθρούς» και να διασφαλίσουν την ασφάλεια δηλώνουν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας σε μια κίνηση που χαρακτηρίζεται από το Reuters ως η ισχυρότερη προειδοποίηση κατά όσων διαδηλώνουν μετά τον θάνατο της 22χρονη Μάχσα Αμινί.

«Αυτές οι απέλπιδες κινήσεις αποτελούν μέρος μιας μοχθηρής στρατηγικής του εχθρού προκειμένου να αποδυναμώσει το Ισλαμικό καθεστώς» ανέφεραν στην ανακοίνωση τους τους οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ιράν.

Στόχος της παρέμβασης, σύμφωνα με τον ιρανικό στρατό, θα είναι «η αντιμετώπιση των σχεδίων που κάνουν οι εχθροί προκειμένου να διασφαλίσουν την ασφάλεια για όλους όσοι δέχονται άδικες επιθέσεις».

iran_gynaikes_arthro

πηγή: protothema.gr