Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε συναγερμό η Κούβα, έρχεται ο Ίαν: Ενας ισχυρός κυκλώνας κατηγορίας 3 - Αδειάζουν ράφια στην Αβάνα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2022 15:34 Σε συναγερμό η Κούβα, έρχεται ο Ίαν: Ενας ισχυρός κυκλώνας κατηγορίας 3 - Αδειάζουν ράφια στην Αβάνα

Ο Ίαν, που ενισχύθηκε σήμερα σε ισχυρό κυκλώνα κατηγορίας 3, έφτασε στις δυτικές ακτές της Κούβας, στο χωριό Λα Κολόμα της επαρχίας Πινάρ ντελ Ρίο.

Αυτό, ανακοίνωσε η κουβανέζικη μετεωρολογική υπηρεσία. Η δυτική Κούβα είχε τεθεί από χθες Δευτέρα σε «συναγερμό» αναμένοντας την άφιξη του Ίαν, ο οποίος στη συνέχεια θα πλήξει τη Φλόριντα στις ΗΠΑ.

Ακόμα ένας ισχυρός κυκλώνας θα πλήξει την Κούβα

Το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι ο Ίαν ενισχύθηκε και πλέον θεωρείται «ισχυρός κυκλώνας» κατηγορίας 3 στην κλίμακα Σάφιρ- Σίμσον, συνοδευόμενος από ανέμους που φτάνουν τα 185 χιλιόμετρα την ώρα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε υποδομές και σπίτια, να ξεριζώσει δέντρα και να δημιουργήσει προβλήματα στην υδροδότηση και την ηλεκτροδότηση. Δείτε πώς θα κινηθεί ο κυκλώνας.

Οι αρχές της επαρχίας Πινάρ ντελ Ρίο επεσήμαναν ότι «όλα το δίκτυο ηλεκτροδότησης έχει κοπεί» για προληπτικούς λόγους, σύμφωνα με το επίσημο μέσο Cubadebate.

Οι άνεμοι έχουν αρχίσει να ρίχνουν κλαδιά δέντρων ενώ διάφορα αντικείμενα και συντρίμμια πέφτουν στους δρόμους και στις αυλές των σπιτιών παρασυρμένα από τους ισχυρούς ανέμους, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Ήδη από χθες Δευτέρα το πρωί, η πολιτική προστασία της Κούβας εξέδωσε «προειδοποίηση για κυκλώνα» για τις έξι δυτικές επαρχίες του νησιού: την Πινάρ ντελ Ρίο, τη Αρτεμίσα, την Αβάνα, τη Μαγιαμπέκε, τη Σιενφουέγος και το νησί Χουβεντούδ. Τα κύματα έφταναν τα πέντε με επτά μέτρα ύψος.

Απομακρύνθηκαν κάτοικοι από περιοχές στην Κουβα

Οι αρχές της χώρας απομάκρυναν περίπου 50.000 ανθρώπους από την Πινάρ ντελ Ρίο. Στην πρωτεύουσα Αβάνα, όπου ζουν 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι, σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές καθώς πολίτες περίμεναν μπροστά από καταστήματα για να αγοράσουν βασικά προϊόντα.

Η Φλόριντα σε συναγερμό

Το μεγαλύτερο νησί των νησιών Κέιμαν, βρετανική κτήση, επίσης εξέδωσε προειδοποίηση για κυκλώνα.

«Ο Ίαν θα μετακινηθεί στη συνέχεια πάνω από το νοτιοανατολικό τμήμα του Κόλπου του Μεξικού την Τρίτη (…) και θα πλησιάσει τις δυτικές ακτές της Φλόριντα την Τετάρτη και την Πέμπτη», προειδοποίησε το NHC. Στη Φλόριντα έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το διεθνές αεροδρόμιο της Τάμπα ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις δραστηριότητες του από σήμερα στις 17:00 (τοπική ώρα, 01:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης ώρα Ελλάδας).

Ο Ίαν θα προκαλέσει σφοδρές βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους, ξαφνικές πλημμύρες και καταιγίδες, όπως και μεμονωμένους ανεμοστρόβιλους κατά μήκος των ακτών της Φλόριντα στον κόλπο του Μεξικού», προειδοποίησε ο κυβερνήτης της πολιτείας Ρον ΝτεΣάντις. Ο ίδιος ζήτησε από τους κατοίκους να κάνουν προμήθειες και να προετοιμαστούν για διακοπές στην ηλεκτροδότηση, ενώ έχει κινητοποιήσει 7.000 μέλη της Εθνοφρουράς.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε την παροχή έκτακτης ομοσπονδιακής βοήθειας για 24 από τις 67 κομητείες της Φλόριντα.

Στην Ονδούρα περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τις εστίες τους στο βόρειο τμήμα της χώρας, μετά τις πλημμύρες που προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις που συνδέονται με το πέρασμα του Ίαν, ανακοίνωσε χθες η πολιτική προστασία.

Οι βροχοπτώσεις αυτές προστίθενται σε αυτές των τελευταίων εβδομάδων, οι οποίες προκάλεσαν κατολισθήσεις εξαιτίας των οποίων σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι. Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε σε όλη τη χώρα διάρκειας 90 ημερών.

Ο Ίαν ακολουθεί τον κυκλώνα Φιόνα ο οποίος έπληξε το Σάββατο τις ακτές του Καναδά στον Ατλαντικό Ωκεανό, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό. Στην Καραϊβική η Φιόνα προκάλεσε τον θάνατο επτά ανθρώπων: τεσσάρων στο Πουέρτο Ρίκο, δύο στη Δομινικανή Δημοκρατία και ενός στη Γουαδελούπη.

Πηγή: Cubadebate