Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ενεργειακή κρίση: Οι ευρωβουλευτές ξοδεύουν €114 εκατ. για να πηγαινοέρχονται από Βρυξέλλες - Στρασβούργο

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2022 22:48 Ενεργειακή κρίση: Οι ευρωβουλευτές ξοδεύουν €114 εκατ. για να πηγαινοέρχονται από Βρυξέλλες - Στρασβούργο

Για «περιοδεύον τσίρκο» που ζητά μόνον από τους πολίτες να κάνουν οικονομία μιλάει η Bild - Ποιοι θέλουν να κλείσει τον χειμώνα το Στρασβούργο, για να εξοικονομηθούν χρήματα και ενέργεια από τη θέρμανση του κτιρίου

Από το 1992, το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο συνεδριάζει 12 φορές το χρόνο στην επίσημη έδρα του, το Στρασβούργο, την ώρα όμως που τα τα μέλη του και οι συνοδοί τους πηγαινοέρχονται συχνά πυκνά στις Βρυξέλλες.

Αυτή την εβδομάδα, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild, περίπου 5.000 άτομα μετακινήθηκαν μεταξύ της επίσημης έδρας του Ευρωκοινοβουλίου, το Στρασβούργο και της έδρας του στις Βρυξέλλες, η οποία από γεωγραφικής θέσης είναι πιο σημαντική, λόγω της εγγύτητάς της με την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Πλέον, το κόστος των μετακινήσεων ανέρχεται σε 114 εκατομμύρια ευρώ ετησίως ενώ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε 19.000 τόνους.

Τώρα όμως, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης, όλοι οι πολίτες της ΕΕ πρέπει να κάνουν οικονομία, είτε είναι ευρωβουλευτές είτε όχι.

Το κτιριακό συγκρότημα όπου έχουν τα γραφεία τους οι ευρωβουλευτές και το προσωπικό στο Στρασβούργο αγγίζει τα 660.000 τετραγωνικά μέτρα και για τη θέρμανση αυτού του κτιρίου δαπανώνται χρήματα των φορολογουμένων.

Οι ευρωβουλευτές που... επαναστατούν είναι από διάφορες παρατάξεις

Ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, αρμόδιος σε θέματα περιβάλλοντος, Πέτερ Λίζε συνέταξε επιστολή προς την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα και την καλεί να γίνονται οι συναντήσεις μόνο στην πρωτεύουσα του Βελγίου, τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη.

«Θα πρέπει να συναντιόμαστε μόνο στις Βρυξέλλες μέχρι την άνοιξη. Μόνο έτσι θα εξοικονομήσουμε κόστος θέρμανσης και ενέργειας.Οι προμηθευτές φυσικού αερίου έχουν αυξήσει τις τιμές λόγω της επιβάρυνσης του φυσικού αερίου. Θα πρέπει οι καταναλωτές να πληρώσουν αυτές τις αυξήσεις;», επισημαίνει.

Ο ευρωβουλευτής από το κόμμα των «Ελεύθερων Δημοκρατών» (FDP) Μόριτς Κέρνερ κάνει λόγο ακόμη και για «γελοιοποίηση των φορολογουμένων».

«Το κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργου θα πρέπει να τεθεί αμέσως σε χειμερία νάρκη λόγω της ενεργειακής πολιτικής», υπογραμμίζει.

Στο ίδιο μήκος κύματος τάσσεται και ο 37χρονος βουλευτής από το κόμμα των Πρασίνων (Die Gruene), Ντάνιελ Φρόιντι: «Όχι άλλες κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις στο Στρασβούργο μέχρι να τελειώσει η ενεργειακή κρίση!».

Όμως και η Ένωση Ευρωπαίων Φορολογουμένων θέλει να σταματήσει η μετακίνηση των ευρωβουλευτών.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Bild, o Γενικός Γραμματέας της Ένωσης, Μίχαελ Γέγκερ τονίζει τα εξής: «Το περιοδεύον τσίρκο είναι μια οικολογική και οικονομική καταστροφή. Ας ελπίσουμε ότι η τρέχουσα κρίση θα οδηγήσει σε επανεξέταση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας το 1958, το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου (Υπουργών) άρχισε να συγκεντρώνεται στις Βρυξέλλες.

Με δεδομένο ότι το έργο του Κοινοβουλίου περιλαμβάνει τη στενή παρακολούθηση και αλληλεπίδραση και με τα δύο αυτά θεσμικά όργανα, με την πάροδο του χρόνου οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν να οργανώνουν μεγαλύτερο μέρος των εργασιών τους στις Βρυξέλλες.

Στις αρχές της δεκαετίας του '90, η υφιστάμενη κατάσταση είχε ήδη διαμορφωθεί, με αποτέλεσμα οι επιτροπές και οι πολιτικές ομάδες να συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες και οι βασικές σύνοδοι της ολομέλειας να πραγματοποιούνται στο Στρασβούργο. Μεγάλο μέρος του προσωπικού του κοινοβουλίου έχει έδρα το Λουξεμβούργο.

Τον Μάρτιο του 2019, η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών υιοθέτησε ψήφισμα που ζητά τη χάραξη χάρτη πορείας για την θέσπιση μόνο μίας έδρας.

Ωστόσο, μέχρι το 2020, κάθε εβδομάδα 705 ευρωβουλευτές έφτιαχναν τις βαλίτσες τους, φόρτωναν ντοσιέ σε φορτηγά και μετακόμιζαν για μια εβδομάδα από τις Βρυξέλλες στην έδρα του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Μαζί τους εκατοντάδες συνεργάτες, δημοσιογράφοι και διερμηνείς. Όμως η πανδημία της νόσου Covid σταμάτησε αυτή τη ρουτίνα επαναφέροντας στο προσκήνιο μια παλιά διένεξη.

Για τους Γάλλους, η έδρα της Eυρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο είναι ιερή.

Προβλέπεται άλλωστε και στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες. Εδώ και πολλά χρόνια, όμως, επικριτικές φωνές κάνουν λόγο για σπατάλη και οικολογική επιβάρυνση.

Δικαίως, διότι και στις Βρυξέλλες υπάρχει μια αίθουσα συνεδριάσεων για τους ευρωβουλευτές, την οποία και χρησιμοποιούν τρεις εβδομάδες το μήνα. Και την τέταρτη «μετακομίζουν» στο Στρασβούργο.

Η πλειονότητα των ευρωβουλευτών θα προτιμούσε το κοινοβούλιο να είχε μόνο μια έδρα δείχνοντας προτίμηση για τις Βρυξέλλες.

Από τη πλευρά του, ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φοβάται μήπως δημιουργηθεί με αυτό τον τρόπο κακό προηγούμενο.

Από τον Φεβρουάριο του 2020 το κτίριο του ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο είχε...ερημώσει με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων της νόσου Covid.

Όλο αυτό το διάστημα οι ευρωβουλευτές συνεδρίαζαν στις Βρυξέλλες, είτε με τον απολύτως απαραίτητο αριθμό βουλευτών, είτε διαδικτυακά. Σε επιστολή του προς τον τότε πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ντάβιντ Σασόλι, ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε τα εξής:

«Πρέπει να εργαστούμε από κοινού, έτσι ώστε να καταστήσουμε το Στρασβούργο πρωτεύουσα της Δημοκρατίας και των ευρωπαϊκών αξιών». Παράλληλα ζήτησε για τις συνεδριάσεις στις Βρυξέλλες ένα είδος «αντισταθμιστικών οφελών», όπως για παράδειγμα, ένα μεγαλύτερο μέρος των συνεδριάσεων να γίνεται στο Στρασβούργο.

Διαφορετική άποψη διατηρεί ωστόσο ο επικεφαλής της ομάδας Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών ευρωβουλευτών Γενς Γκάιερ και θεωρεί ότι ορθώς οι βουλευτές παραμένουν στις Βρυξέλλες:

«Ό,τι ισχύει για όλους τους πολίτες ισχύει και για τους ευρωβουλευτές. Οφείλουν να περιορίσουν τις μετακινήσεις στο ελάχιστο».

Σύμφωνα με τον Γερμανό ευρωβουλευτή, το ίδιο ισχύει και για τους πολυάριθμους συνεργάτες των βουλευτών, οι οποίοι συχνά έχουν σπίτι στις Βρυξέλλες.

Το 2018 και το 2019 για κάθε συνεδρίαση μεταφέρονταν από το Στρασβούργο στις Βρυξέλλες και πίσω με πέντε φορτηγά 1.300 κιβώτια με διάφορα είδη γραφείου.

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι, από το 2015 τόσο τα κιβώτια όσο και τα φορτηγά μειώθηκαν κατά 30%, ήταν η απάντηση του Ευρωκοινοβουλίου σε σχετική ερώτηση.

Ήδη το 2014 το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο υπολόγιζε ότι αν η Ευρωβουλή παρέμενε σε μια μόνο από τις δύο πόλεις θα εξοικονομούνταν ετησίως περισσότερα από 110 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής, Γενς Γκάιερ, θεωρεί αναποτελεσματικό και αντιπαραγωγικό το ευρωκοινοβούλιο να έχει δύο έδρες, μια στις Βρυξέλλες και μια στο Στρασβούργο:

«Οι δαπάνες, η απώλεια χρόνου και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος με αυτό το άχρηστο πήγαινε-έλα μεταξύ Βελγίου και Γαλλίας στερούνται λογικής».

πηγή: protothema.gr