Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Twitter: Τα σχέδια του Έλον Μασκ - Οι αλλαγές που σκέφτεται και οι κίνδυνοι που υπάρχουν

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2022 12:35 Twitter: Τα σχέδια του Έλον Μασκ - Οι αλλαγές που σκέφτεται και οι κίνδυνοι που υπάρχουν

Οι ειδικοί ανησυχούν ότι η ελευθερία της έκφρασης που ευαγγελίζεται ο Μασκ κρύβει κινδύνους - Η σκέψη για χρήση επί πληρωμή του Twitter

Το Twitter από τις 6:49 το πρωί της Παρασκευής οπότε και ο Έλον Μασκ έγραψε τη φράση «το πουλί ελευθερώθηκε» έχει μπει στην εποχή του αστερισμού του Νοτιοαφρικανού δισεκατομμυριούχου ο οποίος έδωσε 44 δισεκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσει τον έλεγχο της πλατφόρμας.

Στο κείμενό του προς τους διαφημιστές του Twitter, λίγες ώρες πριν να οριστικοποιηθει η συμφωνία, ο Μασκ έκανε για αλλαγές που θα γίνουν, όλοι προσπαθούν να μαντέψουν τον «δρόμο» που θα χαράξει ο ίδιος σε μια από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες των social media.

Το πρώτο βήμα για την «εφαρμογή για όλα»;

Στην ανάλυσή του το Sky News υπενθυμίζει ότι στο παρελθόν ο Έλον Μασκ έχει αναφερθεί σε μια σούπερ εφαρμογή στην οποία έχει δώσει το όνομα «Χ».

Το αν αυτή θα είναι το twitter ή κάποια μεγαλύτερη πλατφόρμα στην οποία αποτελεί τμήμα η εξαγορά του αυτή, παραμένει αβέβαιο ωστόσο αρκετοί μιλούν για ομοιότητες με την πλατφόρμα του κινεζικού WeChat, μια πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα ανταλλαγής μυνημάτων, αγοραπωλησίας προϊόντων αλλά και αναρτήσεων στο στιλ του Twitter.

«Έχει αυτόν τον τρόπο σκέψης. Ενώ οι περισσότεροι θα καθυστερούσαν με τις λεπτομέρειες και θα ξεκινούσαν εκεί το σχέδιό τους, ο Έλον Μασκ τα ξεπερνάει όλα αυτά και ξεκινά με την μεγάλη ιδέα και ασχολείται με ζητήματα που την αφορούν. Κατά τη γνώμη μου είναι το πρώτο από τα βήματα ενός ευρύτερου σχεδίου για το επόμενο βήμα που θέλει να κάνει» υποστηρίζει ο συγγραφέας της βιογραφίας Risking It All του Έλον Μασκ.

Οι επικριτές του Μασκ, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι η ιδέα μιας «εφαρμογής για όλα» προδίδει έναν άνθρωπο που δεν έχει πραγματικό σχέδιο. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ένα από τα μέλη της ιδρυτικής ομάδας του Twitter, o Τζέισον Γκόλντμαν, η έλλειψη καθαρής στρατηγικής ήταν αυτή που τον οδήγησε να προσπαθήσει να ακυρώσει τη συμφωνία.

Η «Άγρια Δύση» της ελευθερίας του λόγου

Ο Έλον Μασκ έχει περιγράψει, μεταξύ άλλων, τον εαυτό του ως έναν απόλυτο οπαδό της ελευθερίας του λόγου. Ο ίδιος πιστεύει ότι ο έλεγχος του περιεχομένου είναι πολύ αυστηρή και έχει επικρίνει τον αποκλεισμό χρηστών όπως ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η χαλαρή στάση του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο απέναντι στον έλεγχο περιεχομένου θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για να θριαμβεύσουν τα χειρότερα τρολς μετατρέποντας το Twitter σε μια «Άγρια Δύση» όπου όλα επιτρέπονται.

«Η ελευθερία του λόγου είναι πολύ βασική αρχή ειδικά για όλους όσοι "τρέχουν" μια διαδικτυακή πλατφόρμα. Το θέμα είναι ότι ο Μασκ δεν ενδιαφέρεται γι' αυτό. Αυτό που θέλει είναι να υπάρχουν περισσότερες φωνές στην πλατφόρμα που συμφωνούν με τις δικές του πολιτικές απόψεις» υποστηρίζει ο Γκόλντμαν, ο οποίος ήταν στέλεχος της κυβέρνησης Ομπάμα με ειδικότητα τον ψηφιακό κόσμο.

Ο Μασκ έχει υποστηρίξει ότι η προσέγγιση του ζητήματος της ελευθερίας της έκφρασης θα βασιστεί στους νόμους των ανεξάρτητων κρατών με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι αυτό θα δώσει περισσότερη δύναμη σε απολυταρχικά καθεστώτα.

Η πιθανή επιστροφή αμφιλεγόμενων φωνών

Μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στην ιστορία του Twitter ήταν η «αποβολή» του Ντόναλντ Τραμπ όταν κατηγορήθηκε ότι με τις αναρτήσεις του πυροδότησε την εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο.

Η προσέγγιση του Μασκ για την ελευθερία της έκφρασης αλλά και οι πληροφορίες που τον θέλουν να ετοιμάζεται για «εκκαθαρίσεις» έχουν αυξήσει την ανησυχία για το ενδεχόμενο να υπάρξουν επιστροφές αποκλεισμένων όπως ο Ντόναλντ Τραμπ ή ο Κάνιε Γουέστ.

trump-west

Νέοι τρόποι πληρωμής

Το Twitter βασίζεται πολύ στις διαφημίσεις αποδίδοντας, μάλιστα, στις κακές επιδόσεις της συγκεκριμένης βιομηχανίας για τα άσχημα οικονομικά αποτελέσματά του στις αρχές του καλοκαιριού.

Λύση για το ζήτημα αυτό, όπως πιστεύει ο Μασκ είναι να υπάρξει μια «προνομιακή εμπειρία» για χρήστες που θέλουν να πληρώσουν το σχετικό αντίτιμο.

Αν και η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι υπάρχει χώρος γι' αυτούς τους «σούπερ χρήστες», υπάρχει κίνδυνος να εξαφανιστούν όλοι όσοι δεν θέλουν να καταβάλουν κάποιο αντίτιμο για να είναι παρόντες στο Twitter.

Όπως σημειώνουν αναλυτές το μεγάλο πρόβλημα με τις εγγραφές είναι η πρόσβαση καθώς αρκετοί χρήστες μπορεί να μην είναι σε θέση να πληρώσουν αυξάνοντας τον κίνδυνο απώλειας ενός μεγάλου τμήματος της υπάρχουσας βάσης χρηστών του Twitter.

πηγή: protothema.gr