Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Τουρκία κατηγορεί το ΡΚΚ για την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη - Θρίλερ με την ταυτότητα του δράστη

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2022 09:03 Η Τουρκία κατηγορεί το ΡΚΚ για την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη - Θρίλερ με την ταυτότητα του δράστη

Για «πρόσωπο» που έχει συλληφθεί έκανε λόγο ο Σοϊλού - «Η διαταγή δόθηκε από το Κομπάνι» είπε ο Τούρκος ΥΠΕΣ

Το ΡΚΚ, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, κατηγόρησε σήμερα, Δευτέρα (14/11) ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού για την επίθεση χθες Κυριακή (13/11) στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, η οποία είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον έξι άνθρωποι και να τραυματιστούν πάνω από 80 άλλοι.

Παράλληλα ο Τούρκος ΥΠΕΣ ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν πάνω από είκοσι ύποπτοι, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου που φέρεται να άφησε τον εκρηκτικό μηχανισμό στη λεωφόρο Ιστικλάλ, τον πασίγνωστο πεζόδρομο της Κωνσταντινούπολης.

«Το πρόσωπο που τοποθέτησε τη βόμβα συνελήφθη. Βάσει των συμπερασμάτων μας, η τρομοκρατική οργάνωση PKK είναι υπεύθυνη» για την έκρηξη της βόμβας, ανέφερε ο κ. Σοϊλού, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και άλλα τουρκικά ΜΜΕ, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίζει αν πρόκειται για άνδρα ή για γυναίκα καθώς τις προηγούμενες ώρες τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για μια γυναίκα ως τη βασίκη ύποπτο.

H εφημερίδα Hurriyet πάντως το πρωί της Δευτέρας δημοσίευσε μια νέα φωτογραφία της γυναίκας που θεωρείται ότι άφησε την βόμβα. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα η εικόνα έχει καταγραφεί στις 16:13 με την γυναίκα να αφήνει την τσάντα της, να απομακρύνεται βιαστικά και λίγα λεπτά αργότερα να σημειώνεται η έκρηξη.

toyrkia-ekrixi

Θέλοντας, μάλιστα, να ενισχύσει το «κατηγορώ» προς το ΡΚΚ ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας πρόσθεσε πως «εκτιμάμε πως η διαταγή για την επίθεση δόθηκε από το Κομπάνι».

Η συγκεκριμένη πόλη είναι πασίγνωστη εξαιτίας της μάχης του 2015, όταν οι κουρδικές δυνάμεις απώθησαν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ). Το Κομπάνι ελέγχεται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), των οποίων οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), σύμμαχοι του PKK, είναι η κύρια συνιστώσα.

Σύμφωνα, πάντως, με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η πρόσβαση στον πεζόδρομο, που αποκλείστηκε μετά την επίθεση, επιτρέπεται ξανά από το πρωί της Δευτέρας. Σε ένα πρώτο μέτρο οι υπεύθυνοι του δήμου Κωνσταντινούπολης αφαίρεσαν όλα τα παγκάκια από τον πεζόδρομο Ιστικλάλ.

turkia-ekrixi-pezodromos
turkia-ekrixi-pezodromos2

Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού δεν διευκρίνισε τις συνθήκες υπό τις οποίες συνελήφθη το «πρόσωπο» που φέρεται να τοποθέτησε τη βόμβα, ούτε εάν επρόκειτο για «γυναίκα», όπως διαβεβαίωναν χθες Κυριακή το βράδυ ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο αντιπρόεδρός του Φουάτ Οκτάι.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ είχε αναφερθεί νωρίτερα σε μια «τσάντα» που αφέθηκε σε παγκάκι: «Μια γυναίκα καθόταν σε παγκάκι για 40 ως 45 λεπτά και, ένα ή δυο λεπτά αργότερα, έγινε έκρηξη. Όλα τα δεδομένα για αυτή τη γυναίκα τελούν υπό εξέταση», συνέχισε. «Είτε αυτή η τσάντα είχε ωρολογιακό μηχανισμό, ή κάποιος την πυροδότησε εξ αποστάσεως», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος Ερντογάν καταδίκασε τη «χυδαία επίθεση» προτού αναχωρήσει για την Ινδονησία και τη σύνοδο της G20 στο Μπαλί: μίλησε για ενέργεια που αφήνει να αναδίδεται «άρωμα τρομοκρατίας» και πρόσθεσε πως «εμπλέκεται γυναίκα σε αυτήν». Υποσχέθηκε, δε, ότι οι δράστες θα «αποκαλυφθούν», συμπληρώνοντας πως «ο λαός μας να είναι σίγουρος πως θα τιμωρηθούν».

Η έκρηξη, που ήταν πολύ ισχυρή, ακούστηκε σε μεγάλη απόσταση και προκάλεσε πανικό στους διερχόμενους. «Κόσμος έτρεχε πανικόβλητος. Ο κρότος ήταν τεράστιος. Υψωνόταν μαύρος καπνός. Ο ήχος ήταν πολύ δυνατός, σχεδόν εκκωφαντικός», αφηγήθηκε αυτόπτης μάρτυρας, ο Κεμάλ Ντενιζτζί, 57 ετών, που είδε πολλούς ανθρώπους πεσμένους κάτω.

Τα θύματα

Ένα 9χρονο κορίτσι μαζί με τον πατέρα του είναι ανάμεσα στους νεκρούς από την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη το μεσημέρι της Κυριακής από την οποία συνολικά σκοτώθηκαν 6 άνθρωποι και άλλοι 81 τραυματίστηκαν.

Πρόκειται για την Εκρίν Μεϊνταν και τον 34χρονο πατέρα της, Γιοσούφ, ο οποίος εργαζόταν στο υπουργείο Οικογένειας της Τουρκίας με την υπουργό Ντέρια Γιανίκ να δηλώνει οργισμένη: «κατάρα σε αυτή την επίθεση που σκότωσε έναν πατέρα και την κόρη του».

tourkia-ekrixi-nekri
tourkia-ekrixi-nekri2
 

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού στις δηλώσεις του με τις οποίες έκανε γνωστό ότι συνελήφθη το άτομο που θεωρείται ύποπτο ότι μετέφερε τη βόμβα στον πεζόδρομο Ιστικλάλ από την έκρηξη έχασαν τη ζωή τους:

Η 38χρονη Αρζού Οζόι και η κόρη της Γιαγκμούρ Ουκάρ ηλικίας 15 ετών
Ο Γιουσούφ Μεϊντάν και η 9χρονη κόρη του Εκρίν
Ο 40χρονος Αντέμ Τοπκάρα και η 27χρονη σύζυγός του Μουκαντές Ελίφ Τοπκάρα

Υπενθυμίζεται ότι τέσσερις από τους νεκρούς έχασαν τη ζωή τους στο σημείο της έκρηξης ενώ οι άλλοι δύο υπέκυψαν στα τραύματά τους στα νοσοκομεία στα οποία μεταφέρθηκαν.

Όσον αφορά τους 81 τραυματίες ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας είπε ότι πέντε βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και άλλων δύο η κατάσταση της υγείας του κρίνεται σοβαρή.

PKK και NATO

Το PKK, κουρδική αυτονομιστική παράταξη η οποία πήρε τα όπλα εναντίον του τουρκικού κράτους το 1984, χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Άγκυρα, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Πάνω από 40.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μειονοτικοί, έχουν σκοτωθεί έκτοτε στον πόλεμο, κυρίως στη νοτιοανατολική Τουρκία. Η οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές αιματηρές επιθέσεις στην επικράτεια της Τουρκίας.

Τον Δεκέμβριο του 2016, για τη διπλή επίθεση κοντά στο γήπεδο της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπεσίκτας της Κωνσταντινούπολης —47 νεκροί, ανάμεσά τους 29 αστυνομικοί, 160 τραυματίες— την ευθύνη ανέλαβαν τα Γεράκια για την Ελευθερία του Κουρδιστάν (TAK), κουρδική ριζοσπαστική οργάνωση που θεωρείται προσκείμενη στο PKK.

Το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα βρίσκεται στην καρδιά του μπραντεφέρ ανάμεσα στην Τουρκία και τη Σουηδία: η Άγκυρα εμποδίζει από τον Μάιο την εισδοχή της Στοκχόλμης στο NATO, κατηγορώντας τη πως επιδεικνύει ανοχή έναντι του PKK.

Η τουρκική κυβέρνηση απαίτησε την έκδοση μελών της κουρδικής αυτονομιστικής παράταξης από τις σουηδικές αρχές στο μνημόνιο που υπεγράφη τον Ιούνιο με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, την έτερη σκανδιναβική χώρα που επιδιώκει την ένταξή της στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού και βλέπει το εγχείρημα να εμποδίζεται από την Άγκυρα.

Ο σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον μετέβη την περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα και υποσχέθηκε στον κ. Ερντογάν πως η Στοκχόλμη θα κινητοποιηθεί προκειμένου να καθησυχαστούν οι τουρκικές «ανησυχίες». Το σουηδικό κοινοβούλιο ετοιμάζεται να ψηφίσει για να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα, προκειμένου να γίνει δρακόντεια η αντιτρομοκρατική νομοθεσία.

Το PKK και οργανώσεις που η Άγκυρα ερίζει πως συνδέονται με αυτό είναι στόχος τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία.

Τον περασμένο μήνα, οι τουρκικές αρχές κατηγορήθηκαν —το αρνήθηκαν— από την τουρκική αντιπολίτευση για τη χρήση χημικών όπλων εναντίον μαχητών του PKK. Η αυτονομιστική οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με 17 ονόματα, συνοδευόμενα από φωτογραφίες, προσώπων που παρουσιάστηκαν ως «μάρτυρες», πεσόντες από τα χημικά αέρια που φέρεται να χρησιμοποίησε ο τουρκικός στρατός.

πηγή: protothema.gr