Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιες είναι οι πιο βαρετές δουλειές στον πλανήτη;

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2022 12:11 Ποιες είναι οι πιο βαρετές δουλειές στον πλανήτη;

Ποιοι κλάδοι προσφέρουν την πιο συναρπαστική εμπειρία

Οι δουλειές στον χρηματοοικονομικό κλάδο μπορεί να είναι συχνά προσοδοφόρες - αλλά κάποιες από αυτές «μπορεί να σας κάνουν να φαίνεστε βαρετοί στους γύρω σας», σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Έσσεξ, ρώτησαν εκατοντάδες ανθρώπους σε πέντε διαφορετικά πειράματα σχετικά με τα επαγγέλματα και τα χόμπι που θεωρούσαν τα πιο βαρετά, καθώς και τα χαρακτηριστικά που πίστευαν ότι είχαν όσοι έκαναν αυτές τις δουλειές. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Personality and Social Psychology Bulletin» στις αρχές του μήνα.

Τα χρηματοοικονομικά επαγγέλματα χαρακτηρίστηκαν με συντριπτική πλειοψηφία ως ο πιο βαρετός κλάδος στον κόσμο, με τις θέσεις που σχετίζονται με τα χρηματοοικονομικά να καταλαμβάνουν τις τέσσερις από τις πέντε πρώτες θέσεις με τα «πιο βαρετά» επαγγέλματα, στη λίστα που ακολουθεί παρακάτω.

Οι άνθρωποι που κατέχουν αυτές τις θέσεις εργασίας δεν εκλαμβάνονται πάντοτε ως ιδιαίτερα ικανοί, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, γεγονός που εξέπληξε τουλάχιστον έναν από τους συγγραφείς της μελέτης. «Θα πίστευα ότι οι λογιστές θα θεωρούνταν βαρετοί, αλλά αποτελεσματικοί και τα τέλεια άτομα για να κάνουν καλή δουλειά ,με τη φορολογική σας δήλωση», σχολίασε ο Γουίζναντ βαν Τίμπουργκ, λέκτορας στο τμήμα ψυχολογίας του πανεπιστημίου και ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης.

Ο Τίμπουργκ είπε ότι όσοι θεωρούνται στερεοτυπικά «βαρετοί άνθρωποι» αποφεύγονται από τον περίγυρό τους λόγω των άδικων προκαταλήψεων.

«Οι αντιλήψεις μας για τους ανθρώπους μπορούν σίγουρα να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου, αλλά όσοι χαρακτηρίζονται ως «βαρετοί» δεν έχουν συχνά την ευκαιρία να αποδείξουν ότι τα στερεότυπα είναι λάθος», λέει ο Τίμπουργκ. «Το ίδιο το γεγονός ότι οι άνθρωποι επιλέγουν να τους αποφεύγουν μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικό εξοστρακισμό και να εντείνει τη μοναξιά, οδηγώντας σε πραγματικά αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή τους».

Ο ίδιος λέει ότι ξεκίνησε τη μελέτη για να διερευνήσει το κοινωνικό στίγμα γύρω από την πλήξη και πώς αυτή μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ο ένας τον άλλον: «Η ειρωνεία είναι ότι η μελέτη της πλήξης είναι στην πραγματικότητα πολύ ενδιαφέρουσα και έχει πολλές επιπτώσεις στην πραγματική ζωή».

Ακολουθούν τα ευρήματα της μελέτης, και οι λίστες με τις πέντε πιο βαρετές δουλειές, τις πέντε πιο ενδιαφέρουσες δουλειές και τα πέντε πιο βαρετά χόμπι - πάντα σύμφωνα με την γνώμη «εξωτερικών παρατηρητών».

Οι πέντε πιο βαρετές δουλειές:

-Ανάλυση δεδομένων

-Λογιστική

-Ασφαλιστικές/φορολογικές υπηρεσίες

-Καθαρισμοί

-Τραπεζικά επαγγέλματα

Οι 5 κλάδοι με τις πιο ενδιαφέρουσες δουλειές:

-Υποκριτική

-Επιστήμη

-Δημοσιογραφία

-Επαγγελματίες υγείας

-Διδασκαλία

Τα πέντε πιο βαρετά «χόμπι»:

-Ύπνος

-Θρησκεία

-Τηλεόραση

-Παρατήρηση ζώων

-Μαθηματικά

Ορισμένες από αυτές τις «βαρετές» θέσεις εργασίας τείνουν να πληρώνονται πολύ περισσότερο από κάποιες από τις «πιο συναρπαστικές».

Σύμφωνα με την εταιρεία λογισμικού αμοιβών Payscale, ο μέσος μισθός ενός αναλυτή δεδομένων στις ΗΠΑ είναι περίπου 62.754 δολάρια ετησίως. - περίπου 10.000 δολάρια περισσότερα από τον μέσο μισθό κάποιου που ασχολείται με τις παραστατικές τέχνες  (52.522 δολάρια κατά μέσο όρο), σύμφωνα με την Glassdoor.

Και ενώ ο «ύπνος» κατατάσσεται ως το πιο βαρετό χόμπι που θα μπορούσε να έχει κανείς, το να κοιμάστε τακτικά και αρκετά θεωρείται απαραίτητο για την παραγωγικότητα, την υγεία και την πνευματική διαύγεια.