Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιταλία: 104 γυναικοκτονίες το 2022 – Οι 10 έγιναν την τελευταία εβδομάδα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2022 21:44 Ιταλία: 104 γυναικοκτονίες το 2022 – Οι 10 έγιναν την τελευταία εβδομάδα

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν, από την αρχή του έτους και μέχρι την 20 Νοεμβρίου, στην Ιταλία δολοφονήθηκαν 104 γυναίκες.

Σε 88 περιπτώσεις για το έγκλημα ευθύνονται συγγενείς, ο σύντροφος ή ο πρώην σύντροφος των θυμάτων. Μόνον την τελευταία εβδομάδα, έγιναν 10 γυναικοκτονίες, εκ των οποίων τρεις στην Ρώμη, όπου τρεις ιερόδουλες μαχαιρώθηκαν θανάσιμα από τον ίδιο άνδρα.

Η Βόρεια Ιταλία είναι η περιοχή υψηλότερου κινδύνου, με 56 δολοφονίες γυναικών. Τα στοιχεία αυτά παρουσιάσθηκαν ενόψει της αυριανής διεθνούς ημέρας, η οποία είναι αφιερωμένη, με πρωτοβουλία του ΟΗΕ, στην καταπολέμηση της βίας σε βάρος των γυναικών.

Στο μεταξύ, στην Ιταλία εγκρίθηκε η δημιουργία κοινοβουλευτικής επιτροπής (τόσο της Βουλής, όσο και της Γερουσίας) η οποία θα ασχοληθεί με τις αιτίες και το όλο φαινόμενο της βίας σε βάρος των γυναικών, αλλά και της βίας που συνδέεται, γενικότερα, με την ταυτότητα φύλου.

Παράλληλα, το ιταλικό κοινοβούλιο ζήτησε από την κυβέρνηση της Ρώμης να εφαρμόσει αποτελεσματικές πολιτικές για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και να ξεκινήσει μια νέα, ευρεία εκστρατεία, με στόχο την ευαισθητοποίηση των ανδρών.

Για την αυριανή ημέρα, στο Μιλάνο θα οργανωθούν συναντήσεις με θέμα τις παρενοχλήσεις στους χώρους εργασίας, ενώ σε αίθουσα του δήμου της ιταλικής συμπρωτεύουσας θα διαβαστούν αποσπάσματα από βιβλία που έχουν ως αντικείμενο την άσκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας στις γυναίκες. Παράλληλα, πρόκειται να τοποθετηθούν νέα «κόκκινα παγκάκια», τα οποία αποτελούν συμβολικά σημεία καταγγελίας και ευαισθητοποίησης.

Στην Ρώμη, στις δυο το μεσημέρι θα ξεκινήσει πορεία από την κεντρική πλατεία Εσέντρα, στην οποία αναμένεται να πάρουν μέρος τουλάχιστον 50.000 γυναίκες και άνδρες. Σύνθημά της, «Non una di meno», «Ούτε μια λιγότερη», με ξεκάθαρη αναφορά στην ανάγκη να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά και άμεσα, το δραματικό αυτό φαινόμενο.

πηγή: newsit.gr