Χαβάη: Εξερράγη το ηφαίστειο Μάουνα Λόα

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2022 13:31 Χαβάη: Εξερράγη το ηφαίστειο Μάουνα Λόα

Ειδοποίηση για την έκρηξη του ηφαιστείου Μάουνα Λόα στην Χαβάη, του μεγαλύτερου ενεργού ηφαιστείου στον κόσμο, εξέδωσε η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (USGS).

Μετά από 38 χρόνια «σιωπής», το ηφαίστειο Μάουνα Λόα εξερράγη.Οι επιστήμονες στο Παρατηρητήριο Ηφαιστείων της Χαβάης είπαν ότι η έκρηξη ξεκίνησε περίπου στις 11:30 μ.μ. (τοπική ώρα) την Κυριακή (27/11) στην κορυφή Mokuaweoweo του ηφαιστείου. «Αυτήν την στιγμή, οι ροές της λάβας συγκρατούνται στην περιοχή της κορυφής και δεν απειλούν κοινότητες στις πλαγιές του ηφαιστείου», διευκρινίζεται στην ειδοποίηση.

Οι κάμερες του USGS στην κορυφή έδειχναν καθαρά σιντριβάνια λάβας, που απλώνονταν κατά μήκος της καλντέρας. Το Παρατηρητήριο Ηφαιστείων της Χαβάης θα πραγματοποιήσει από αέρος κατόπτευση για να αξιολογηθούν τα χαρακτηριστικά της έκρηξης και οι κίνδυνοι που δημιουργούνται.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εντολή εκκένωσης, ωστόσο, οι κάτοικοι που κινδυνεύουν από τις ροές λάβας καλούνται να επανεξετάσουν τα σχέδια ετοιμότητας και να επικοινωνήσουν με την Πολιτική Άμυνα της Κομητείας της Χαβάης για περαιτέρω οδηγίες.

Οι επιστήμονες λένε οτι οι άνεμοι μπορεί να μεταφέρουν επικίνδυνα αέρια και ηφαιστειακή τέφρα. «Βάσει προηγούμενων γεγονότων, τα πρώτα στάδια μιας έκρηξης του Μάουνα Λόα μπορεί να είναι πολύ δυναμικά και η θέση και η κατεύθυνση των ροών λάβας μπορεί να αλλάξουν γρήγορα», ανέφερε το USGS σε δελτίο τύπου.

«Εάν η έκρηξη παραμείνει στο Mokuāweoweo, οι ροές λάβας πιθανότατα θα περιοριστούν εντός των τοιχωμάτων της καλντέρας», ανέφερε η ανακοίνωση. «Ωστόσο, εάν οι εκρήξεις μεταναστεύσουν έξω από τα τείχη του ηφαιστείου, οι ροές λάβας μπορεί να κινηθούν γρήγορα προς τα κάτω» πρόσθεσε.

Πηγή: USGS

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση