Ενεργειακοί μετανάστες βρίσκουν ζεστό καλωσόρισμα στον ευρωπαϊκό νότο

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2022 18:56 Ενεργειακοί μετανάστες βρίσκουν ζεστό καλωσόρισμα στον ευρωπαϊκό νότο

Βορειοευρωπαίοι μετακομίζουν σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα για να γλιτώσουν τους τσουχτερούς λογαριασμούς θέρμανσης.

Ο Βίκτορ Βαρλάμοφ, ρώσος προγραμματιστής που μέχρι πρόσφατα ζούσε στην Πολωνία, αποφάσισε να γλιτώσει τους τσουχτερούς λογαριασμούς θέρμανσης μετακομίζοντας στα Κανάρια Νησιά, όπου η μέση χειμερινή θερμοκρασία είναι 20 βαθμοί Κελσίου.

Η τηλεργασία του επέτρεψε να δουλεύει χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την έδρα του εργοδότη του.

Ο Βαρλάμοφ δεν είναι ο μόνος που αναζητά ένα ζεστότερο, φθηνότερο τρόπο ζωής καθώς τα τουριστικά γραφεία της νότιας Ευρώπης διαφημίζουν το ζεστό κλίμα ως λύση στην ενεργειακή κρίση που επιδεινώνεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Βαρλάμοφ, 50 ετών, μετακόμισε στο Γκράν Κανάρια πριν από δύο μήνες, μαζί με τη σύζυγο και την έφηβη κόρη του, και σχεδιάζει να μείνει μερικούς ακόμα μήνες.

«Αυτό που με έκανε να έρθω είναι η οικονομική κρίση και ο πόλεμος» λέει ο ενεργειακός μετανάστης στο Reuters.

Το ενοίκιο που πληρώνει στο ισπανικό νησί είναι 250 ευρώ λιγότερο από ό,τι πλήρωνε στο κρύο Γκντάνσκ, ενώ οι λογαριασμοί νερού, ρεύματος και Διαδικτύου δεν ξεπερνούν συνολικά α 140 ευρώ τον μήνα. Στην Πολωνία χρειαζόταν 200 ευρώ μόνο για ηλεκτρικό ρεύμα, λέει.

Τώρα μπορεί να τρώει συχνότερα έξω και απολαμβάνει βόλτες στην παραλία όταν κάνει διάλειμμα από τη δουλειά του για γεύμα.

«Η πραγματικότητα είναι καλύτερη από ό,τι περίμενα» σχολιάζει.

Ο Βίκτορ Βαρλάμοφ απολαμβάνει τη νέα καθημερινότητά του στο Γκραν Κανάρια (Reuters)
Ευκαιρία και για την  Ελλάδα

Η τοπική κυβέρνηση των Κανάριων Νήσων ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο διαφημιστική καμπάνια στα κοινωνικά δίκτυα για να προσελκύσει Βορειοευρωπαίους που τηλεργάζονται, καθώς και συνταξιούχους από κρύες χώρες όπως η Γερμανία και η Σουηδία.

«Δεν είναι μυστικό ότι θα έχουμε χειμώνα μεγάλης οικονομικής αβεβαιότητας στην Ευρώπη, όμως εδώ στα Κανάρια Νησιά θέλουμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση» λέει η Γιάισα Καστίγια, επικεφαλής της τοπικής τουριστικής υπηρεσίας, περιγράφοντας τα νησιά ως «οικονομικό καταφύγιο».

Υπάρχουν εξάλλου κι άλλες νότιες χώρες που βλέπουν την ευκαιρία. Τον Σεπτέμβριο, υπενθυμίζει το Reuters, ο έλληνας υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας επισκέφθηκε την Αυστρία, τη Σουηδία και άλλες βορειοευρωπαϊκές χώρες ελπίζοντας να αξιοποιήσει την ενεργειακή κρίση.

Τα δεδομένα για τον τουρισμό στηρίζουν την αισιοδοξία.

Δεδομένα της μηχανής αναζήτησης ενοικιαζόμενων κατοικιών HomeToGo δείχνουν ότι, σε σχέση με το 2021, οι αναζητήσεις Βορειοευρωπαίων για κατοικίες στην Ισπανία αυξήθηκαν κατά 36%, για την Ελλάδα 13% και για την Πορτογαλία 3%.

Λίγοι είναι όμως αυτοί που μπορούν να μεταναστεύσουν για τον χειμώνα. Για την πλειονότητα των Ευρωπαίων, το ταξίδι στο νότο δείχνει άπιαστο όριο καθώς η αύξηση του κόστους ζωής καθιστά τα ταξίδια πολυτέλεια.

πηγή: in.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση