Συμφωνία των χωρών της ΕΕ για το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου - Στα 60 δολάρια το βαρέλι

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 02 Δεκεμβρίου 2022 20:05 Συμφωνία των χωρών της ΕΕ για το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου - Στα 60 δολάρια το βαρέλι

Σε συμφωνία για το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου κατέληξαν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύστερα από πολυήμερες και μαραθώνιες διαπραγματεύσεις.

Όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, επικαλούμενα τον Αντρέι Σάντος, πρεσβευτή της Πολωνίας στο μπλοκ και βασικό διαπραγματευτή για την εν λόγω πολιτική, οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν να περιορίσουν το θαλάσσιο εμπόριο ρωσικού πετρελαίου στα 60 δολάρια ανά βαρέλι.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά τη συμφωνία της ομάδας G7 να επιβάλει όριο στο ρωσικό αργό και, ως εκ τούτου, να περιορίσει τα έσοδα του Κρεμλίνου από το προϊόν. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα λειτουργήσει το ανώτατο όριο στην πράξη έχουν συζητηθεί και ξεκαθαριστεί από τότε, όπως μεταδίδει το CNBC.

Η Βαρσοβία ήταν επιφυλακτική στο να δεχτεί τη συμφωνία μέχρι να εξετάσει τον μηχανισμό που προτείνεται για τη διατήρηση του πλαφόν κάτω από την τιμή της αγοράς.

Τελικώς, απεφάνθη ότι πράγματι ο εν λόγω μηχανισμός θα διατηρήσει το ανώτατο όριο των τιμών τουλάχιστον 5% κάτω από τα επίπεδα διακύμανσής τους στην αγορά.

Η Ε.Ε. μπορεί τώρα να ξεκινήσει μια γραπτή διαδικασία για την έγκριση της συμφωνίας και σκοπεύει να την ανακοινώσει επίσημα την Κυριακή.

Προς συνομιλίες για νέες κυρώσεις

Το πλαφόν των 60 δολαρίων ανά βαρέλι είναι ελαφρώς χαμηλότερο από αυτό που πληρώνουν σήμερα μεγάλοι αγοραστές ρωσικού πετρελαίου όπως η Κίνα και η Ινδία, αλλά δεν θα ισχύει εάν οι αγοραστές μεταφέρουν και ασφαλίζουν το φορτίο με εταιρείες από χώρες εκτός της ομάδας που επιβάλει το πλαφόν.

Το πλαφόν δεν είναι πιθανό να μειώσει δραστικά τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση του πολέμου της στην Ουκρανία.

Οι διπλωμάτες της Ε.Ε. συμφώνησαν επίσης να προχωρήσουν αυτό το Σαββατοκύριακο σε συνομιλίες για νέο γύρο κυρώσεων, όπως η επιβολή νέων περιορισμών στη ρωσική οικονομία, καθώς και σε προσωπικότητες – «κλειδιά».

Η εν λόγω δέσμευση ήταν αποφασιστικής σημασίας ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία για το πλαφόν, καθώς κάποια ευρωπαϊκά κράτη που είναι οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της Ουκρανίας, όπως η Πολωνία, δεν θεωρούν το πλαφόν αρκετό ώστε να πλήξει τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου.

πηγή: newsit.gr

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση