Τα εξοπλιστικά της Ελλάδας θα συζητηθούν στο συμβούλιο εθνικής ασφαλείας της Τουρκίας

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2023 22:40 Τα εξοπλιστικά της Ελλάδας θα συζητηθούν στο συμβούλιο εθνικής ασφαλείας της Τουρκίας

Τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας είναι ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης στο συμβούλιο εθνικής ασφαλείας, το οποίο θα συνεδριάσει αύριο Τετάρτη (24.1.2023), υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για πρώτη φορά μέσα στο 2023 και μετά από διακοπή 2 μηνών.

Φαίνεται πως τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας έχουν ανησυχήσει ιδιαίτερα την Τουρκία, για αυτό και η χώρα μας είναι ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης στο αυριανό συμβούλιο εθνικής ασφαλείας (MGK), το οποίο θα προεδρεύσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την ίδια ώρα, τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν το άσπρο – μαύρο, αφού αναφέρουν ότι «εκτιμάται ότι θα εξεταστούν τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας όπως και προκλήσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο, που συνεχίζει να εξοπλίζει αποστρατικοποιημένα νησιά», ανέφερε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Μανώλης Κωστίδης.

«Στο πλαίσιο αυτό, στη σύσκεψη θα αξιολογηθούν και οι εξελίξεις στο Αιγαίο, την Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τα Βαλκάνια και προβλέπεται να συζητηθούν οι προσπάθειες προστασίας των δικαιωμάτων της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείας Κύπρου (ΤΔΒΚ) στην Ανατολική Μεσόγειο που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο», αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Στην ατζέντα Σουηδία, Συρία και F-16

Παράλληλα, στην κορυφή της ατζέντας του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας είναι και όσα συνέβησαν στη διαδήλωση στη Σουηδία, όταν ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Hard Course, Ράσμους Παλουντάν, έκαψε το Κοράνι σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από την τουρκική πρεσβεία.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την οργή της Τουρκίας, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει ότι η Σουηδία δεν θα έπρεπε να περιμένει από εδώ και πέρα την υποστήριξη της Άγκυρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Κανείς δεν έχει δικαίωμα να προκαλεί με κάτι που θεωρείται ιερό για τους Μουσουλμάνους και άλλες θρησκείες. Θα αφήσετε τρομοκρατικές οργανώσεις να δρουν ανεξέλεγκτες στους δρόμους σας και μετά περιμένετε την υποστήριξή μας για να μπείτε στο ΝΑΤΟ. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Μην περιμένετε καμία υποστήριξη στο ΝΑΤΟ», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Ήδη αναβλήθηκε επ’ αόριστον η τριμερής συνάντηση Φινλανδίας, Σουηδίας και Τουρκίας. Γι’ αυτό και τα τουρκικά ΜΜΕ τονίζουν ότι στο συμβούλιο εθνικής ασφαλείας θα συζητηθούν και τα μέτρα που θα λάβει η Άγκυρα μετά την παραβίαση της συμφωνίας που υπεγράφη πριν επτά μήνες στη Μαδρίτη από τη Στοκχόλμη.

Στο συμβούλιο εθνικής ασφαλείας της Τουρκίας αναμένεται να συζητηθεί και η πρώτη επίσημη επαφή με τη Συρία μετά από 12 χρόνια αλλά και τα βήματα της επιχείρησης «Claw», μέχρι να υπάρξει επαφή σε επίπεδο αρχηγών.

Επίσης, αναμένεται να συζητηθούν και οι επόμενες κινήσεις κατά της τρομοκρατίας και του PKK αλλά και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για το FETO του Φετχιουλάχ Γκιουλέν και του DAESH.

Στην ατζέντα υπάρχουν, επίσης, και ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι εξελίξεις σχετικά με τον διάδρομο σιτηρών, οι ειρηνευτικές και διαμεσολαβητικές προσπάθειες της Τουρκίας, η ανθρωπιστική βοήθεια και μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός, αλλά και η απόκτηση και εκσυγχρονισμός των F-16 από τις ΗΠΑ.

πηγή: newsit.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση