Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι στέλνει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2023 12:56 Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι στέλνει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία

Στόχος είναι να δημιουργηθούν άμεσα δύο φάλαγγες.

Η Γερμανία θα στείλει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Χέμπεστραϊτ. Ο στόχος είναι να δημιουργηθούν άμεσα δύο φάλαγγες με Leopard στην Ουκρανία, με το Βερολίνο, ως πρώτο βήμα, να αποστέλλει 14 τανκς.

Επίσης, όπως αναφέρεται, η εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτών θα ξεκινήσει άμεσα, με τη Γερμανία να αναλαμβάνει τις μεταφορές αλλά και τα πυρομαχικά, σύμφωνα με το Reuters.

To Spiegel Online ανέφερε σε χθεσινό του δημοσίευμα ότι «θα παραδοθεί τουλάχιστον ένας λόχος Leopard 2A6. (…) Τα άρματα μάχης θα προέρχονται από τα αποθέματα της Bundeswehr. Μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, θα μπορούσαν να προετοιμαστούν για ανάπτυξη και άλλα άρματα μάχης από τα αποθέματα της βιομηχανίας». Το γερμανικό περιοδικό επισήμαινε ακόμη πως «και άλλοι σύμμαχοι, μεταξύ άλλων από τη Σκανδιναβία, θέλουν επίσης να παραδώσουν άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία. Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να δώσει άδεια για την εξαγωγή τέτοιων αρμάτων που ανήκουν σε άλλα κράτη, όπως στην Πολωνία». Όπως σχολίασε το RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND), «σε αντίθεση με τον νέο υπουργό Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, ο οποίος είχε δείξει από την αρχή την προθυμία του να παραδοθούν άρματα μάχης στην Ουκρανία, ο Σολτς αντιστεκόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Στην παρούσα χρονική συγκυρία, «οι σύμμαχοι, καθώς φαίνεται, θέλουν να ακολουθήσουν σε αυτό. Οι ΗΠΑ θα στείλουν πιθανότατα επίσης άρματα μάχης, εξέλιξη που θα αποτελούσε μεγάλη επιτυχία για τον καγκελάριο. Θα έχει δημιουργήσει έτσι μια εντυπωσιακή συμμαχία αρμάτων μάχης», σχολίαζε η Handelsblatt. «Τώρα είναι σημαντικό για τον Σολτς να πάρει με το μέρος του και εκείνους τους πολίτες που είναι επιφυλακτικοί για την παράδοση των βαρέων αρμάτων μάχης, επειδή φοβούνται μια δραματική κλιμάκωση του πολέμου. Εκ των υστέρων, ο δισταγμός του Scholz μάλλον απέδωσε και εδώ».

Η πλειοψηφούσα μερίδα των Γερμανών πολιτικών επιδοκιμάζει την απόφαση, με εξαίρεση το ακροδεξιό κόμμα AfD, το οποίο χαρακτήρισε την αποστολή αρμάτων μάχης ως «ανεύθυνη και επικίνδυνη», αλλά και την Αριστερά (Die Linke), ο επικεφαλής της οποίας δήλωσε πως «καταρρίπτοντας ένα ακόμη ταμπού, οδηγούμαστε πιθανώς πιο κοντά σε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, παρά στην ειρήνη στην Ευρώπη».

Πηγή: Reuters