Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΠΑ: «Δεν είναι πιστός σύμμαχος η Άγκυρα» - «Κεραυνοί» Δημοκρατικού Γερουσιαστή για Ερντογάν και Τουρκία

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2023 21:48 ΗΠΑ: «Δεν είναι πιστός σύμμαχος η Άγκυρα» - «Κεραυνοί» Δημοκρατικού Γερουσιαστή για Ερντογάν και Τουρκία

Ο Κρις Βαν Χόλεν από το Μέριλαντ απέκλεισε τη διάθεση F-16 στην Άγκυρα, αν δεν εγκρίνει την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ - Καρφιά και για τις προεκλογικές τακτικές του Ερντογάν

Σκληρή γλώσσα κατά του Ταγίπ Ερντογάν και των προεκλογικών του τακτικών χρησιμοποίησε την Τρίτη ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής από το Μέριλαντ, Κρις Βαν Χόλεν, μιλώντας στο Al-Monitor, ξεκαθαρίζοντας πως το Κογκρέσο δεν θα εγκρίνει την διάθεση F-16 στην Τουρκία, σε περίπτωση που εξακολουθήσει να υψώνει εμπόδια στην ένταξη της Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, ο Βαν Χόλεν επέκρινε την Τουρκία για τον αρνητικό της ρόλο στον αγώνα κατά του ISIS, ιδίως στη Συρία.

«Πιστεύω ότι ο Ερντογάν έχει οδηγήσει την Τουρκία σε μια πολύ κακή πορεία, και το βλέπουμε κι εμείς αυτό καθώς πλησιάζουμε προς τις εκλογές που προκήρυξε για τα μέσα Μαΐου», δήλωσε ο Βαν Χόλεν, αναφερόμενος σε «κατασκευασμένες κατηγορίες» κατά του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου και στην καταστολή των κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Είναι σαφές ότι δεν παίζει με τους κανόνες των ελεύθερων και δίκαιων εκλογών» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με το πώς πρέπει να εξελιχθούν οι σχέχεις των ΗΠΑ με την Τουρκία, ο Αμερικανός γερουσιαστής και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει συντονισμός με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση του Ερντογάν και των θέσεών του.

«Εάν ο Ερντογάν συνεχίσει να εμποδίζει την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας, πρέπει να εξετάσουμε νέες κυρώσεις. Ξέρετε, η τουρκική οικονομία δεν είναι σε καλή κατάσταση», δήλωσε ο Βαν Χόλεν. «Δεν υπάρχει κανένα σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η πώληση των F-16 θα περάσει από το Κογκρέσο χωρίς την επικύρωση από την Τουρκία των αιτήσεων ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ», σημείωσε.

Επικαλούμενος την απροθυμία της Τουρκίας να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τις απειλές της να εισβάλει στη βορειοανατολική Συρία, ο Γερουσιαστής είπε ότι η Άγκυρα «ως επί το πλείστον δεν είναι πιστός σύμμαχος».

πηγή: protothema.gr