Μαγικό θέαμα στον Αρκτικό Κύκλο με σύννεφα - «ουράνιο τόξο»

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2023 14:19 Μαγικό θέαμα στον Αρκτικό Κύκλο με σύννεφα - «ουράνιο τόξο»

Πώς δημιουργείται το σπάνιο αυτό φαινόμενο.

Ο σκοτεινός ουρανός του Αρκτικού Κύκλου προσφάτως «έλαμψε» με ένα αιθέριο, πολύχρωμο φως. 

Ωστόσο, το θέαμα αυτό με τα ιριδίζοντα ουράνια τόξα δεν προκλήθηκε από το βόρειο Σέλας, αλλά νέφη μικροσκοπικών κρυστάλλων πάγου που αιωρούνταν σε υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας από το φυσιολογικό.

Τα σύννεφα, γνωστά ως Πολικά Στρατοσφαιρικά Νέφη (polar stratospheric clouds - PSC), σχηματίζονται μόνο όταν η θερμοκρασία στην κατώτατη στρατόσφαιρα φτάνει τους -81 βαθμούς Κελσίου.

Συνήθως, δε δημιουργούνται σύννεφα στη στρατόσφαιρα λόγω του εξαιρετικά ξηρού αέριου περιβάλλοντος, ωστόσο, οι ακραία χαμηλές θερμοκρασίες «μόρια νερού αρχίζουν να ενώνονται σε μικροσκοπικούς κρυστάλλους πάγου» που εξελίσσονται σε νέφη, όπως εξηγεί δημοσίευμα του Spaceweather. 

Αυτό σημαίνει πως τα πολικά στρατοσφαιρικά νέφη μπορούν να σχηματιστούν σε πολύ μεγαλύτερο υψόμετρο από τα κανονικά σύννεφα, μεταξύ 15 - 25 χλμ. πάνω από την επιφάνεια της Γης.


(Φωτ.: Fredrik Broms/northernlightsphotography.n)

Το φως του ήλιου που περνά μέσα από αυτά τα νέφη κρυστάλλων, διασκορπάται, δημιουργώντας πολλά διαφορετικά μήκη κύματος φωτός, που έχουν δώσει στα PSC το προσωνύμιο «σύννεφα ουράνιο τόξο».

Κάπως έτσι, πριν από μερικές ημέρες, στις 25 Ιανουαρίου, οι συνθήκες ακραίου ψύχους στη στρατόσφαιρα επέτρεψαν τη δημιουργία του σπάνιου φαινομένου στον Αρκτικό Κύκλο, που έγινε ορατό σε Ισλανδία, Νορβηγία και Φινλανδία. 

Ο ερασιτέχνης φωτογράφος Jónína Guðrún Óskarsdóttir κατέγραψαν το μαγικό φαινόμενο πάνω από τα βουνά Jökultindur της Ισλανδίας, ενώ ο φωτογράφος Fredrik Broms απαθανάτισε τις εικόνες πάνω από το Kvaløya στη Νορβηγία. 

Με πληροφορίες από LiveScience

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση