Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αίτημα πτώχευσης από τη SVB Financial Group, μητρική της Silicon Valley Bank

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023 15:34 Αίτημα πτώχευσης από τη SVB Financial Group, μητρική της Silicon Valley Bank

Η μητρική εταιρεία της SVB, που διαχωρίστηκε από την τράπεζα και τώρα εποπτεύεται από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές, κατέθεσε αίτημα πτώχευσης. Τι σηματοδοτεί η κίνησή της.

Η SVB Financial Group (SIVB) ανακοίνωσε την Παρασκευή (17/3) ότι κατέθεσε αίτημα για υπαγωγή στο άρθρο 11 λόγω πτώχευσης αναζητώντας αγοραστές για τα περιουσιακά της στοιχεία, λίγες ημέρες μετά την ανάληψη της πρώην μονάδας της Silicon Valley Bank από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ.

Πρόκειται για τη μητρική εταιρεία της Silicon Valley Bank, που διαχωρίστηκε και τώρα εποπτεύεται από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές (Federal Deposit Insurance Corporation).

Το αίτημα πτώχευσης κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

Η κίνηση για την έναρξη της διαδικασίας πτώχευσης έρχεται σε μια στιγμή όπου τα έκτακτα μέτρα για τη στήριξη της εμπιστοσύνης στις τράπεζες έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει να διαλύσουν τις ανησυχίες για μετάδοση της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Οι μετοχές των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών σημείωσαν πτώση μεταξύ 1,5% και 2% την Παρασκευή.

Οι ρυθμιστικές αρχές της Καλιφόρνιας έκλεισαν τη Silicon Valley Bank την περασμένη Παρασκευή, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη κατάρρευση από τότε που η Washington Mutual χρεοκόπησε κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Ο δανειστής των start-up αναγκάστηκε να πουλήσει ένα χαρτοφυλάκιο κρατικών ομολόγων και ενυπόθηκων τίτλων στην Goldman Sachs (GS.N) με ζημία 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αφού η αύξηση των αποδόσεων διάβρωσε την αξία του.

Για να κλείσει αυτή την τρύπα, προσπάθησε να αντλήσει 2,25 δισεκατομμύρια δολάρια σε κοινές μετοχές και προνομιούχες μετατρέψιμες μετοχές, αλλά οι τρομαγμένοι πελάτες απέσυραν τις καταθέσεις τους από την τράπεζα, γεγονός που οδήγησε σε εκροές 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μία ημέρα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ότι σχεδίαζε να διερευνήσει στρατηγικές εναλλακτικές λύσεις για τις δραστηριότητές της, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας χαρτοφυλακίου, της SVB Capital και της SVB Securities.

Τα κεφάλαια και οι οντότητες του γενικού συνεταίρου της SVB Securities και της SVB Capital δεν περιλαμβάνονται στην κατάθεση του κεφαλαίου 11, δήλωσε η εταιρεία την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι σχεδιάζει να προχωρήσει με τη διαδικασία αξιολόγησης εναλλακτικών λύσεων για τις επιχειρήσεις, καθώς και για άλλα περιουσιακά στοιχεία και επενδύσεις της.

Όπως ανέφερε το Reuters την Τετάρτη, η μητρική εταιρεία διερευνούσε το ενδεχόμενο προστασίας από την πτώχευση για την πώληση περιουσιακών στοιχείων.

Η εταιρεία δήλωσε την Παρασκευή ότι διαθέτει ρευστότητα περίπου 2,2 δισ. δολαρίων. Στο τέλος του περασμένου έτους είχε ενεργητικό ύψους 209 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πηγή: Reuters